Η Κυβέρνηση καλεί τους πρόσφυγες να την εμπιστευθούν – Τι έλεγε το φυλλάδιο

Αθήνα. Έκκληση προς τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας απευθύνει η κυβέρνηση, μετά και τη μαζική έξοδο προσφύγων από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ τη Δευτέρα. Καλεί, επίσης, εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, υπήρξε ενημέρωση και προγραμματισμός και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ειδομένη.

Σε δήλωση του κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης μετέφερε την έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές, να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.pro78567

Το φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες της Ειδομένης

Η κίνηση απόγνωσης στην οποία προέβησαν τη Δευτέρα χιλιάδες πρόσφυγες από την Ειδομένη, οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο φαίνεται ότι «πυροδοτήθηκε» από φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης που μοιράστηκε το μεσημέρι στον καταυλισμό το οποίο συνοδευόταν και από σχετικό χάρτη.

Το φυλλάδιο, που ήταν γραμμένο στα αραβικά, «ενημέρωνε» τους πρόσφυγες για μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε και έναν χάρτη με το σημείο του περάσματος.

Ολόκληρο το φυλλάδιο στα ελληνικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το εξής:

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

fylladio (1)1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

Το φυλλάδιο στα αραβικά

fylladio2
  (Φωτογραφία πρώτης σελίδας:  Associated Press )