Ο Μιχάλης Κόκκινος συναντά την ομογένεια στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας

Αδελαϊδα. O επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος συνεχίζοντας την επίσημη αποστολή του στην Αυστραλία, επισκέφθηκε στις 9 και 10 Μαρτίου την Αδελαϊδα στη Νότια Αυστραλία, όπου μαζί με τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στην Αδελαϊδα κ. Ανδρέα Γκούρα, ο οποίος οργάνωσε την αποστολή εκεί, είχαν συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας.

Συγκεκριμένα συνάντησε τους εκπροσώπους των Δωδεκανησιακών Σωματείων σε οργανωμένη συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κολοσσός» όπου έδωσε και συνέντευξη στην Ελληνική διαδικτυακή τηλεόραση Hellenic Presence και επισκέφθηκε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας στην έδρα του Κοινοτικού Κέντρου, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο και με το Εποπτικό Συμβούλιο.

Στο Κοινοτικό Κέντρο είχε ανοικτή δημόσια συζήτηση παρουσία του κ. Γενικού Προξένου και απήντησε σε ερωτήσεις μελών και παραγόντων της Κοινότητας. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, επισκέπτεται την Κοινότητα της Νοτίου Αυστραλίας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και της Ελληνικής πολιτείας.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική παροικία της Αδελαϊδας, ενώ ο κ. Κόκκινος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της ΓΓΑΕ σχετικά με το ΚΕΠ Αποδήμων μέσω της αναμενόμενης διασύνδεσης του Υπουργείου Εσωτερικών με τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές, το νέο νόμο για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας, την ενεργοποίηση θεματικών προγραμμάτων φιλοξενίας της ομογενειακής νεολαίας στην πατρίδα, ενώ παρότρυνε τους ομογενείς να καταθέσουν τις απόψεις τους στην τρέχουσα διαβούλευση για το νέο νομικό πλαίσιο για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση εκτός Ελλάδας.

IMG_2756

Greek Orthodox Community & Parish of St. George Church Thebarton SA

Η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία σύσφιξης των σχέσεων της Κοινότητας και περαιτέρω συνεργασία προς όφελος της παροικίας της Νότιας Αυστραλίας.

Ο κύριος Κόκκινος επισκέφθηκε τον υπερσύγχρονο οίκο ευγηρίας της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Croydon, όπου παράγεται φιλανθρωπικό έργο με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο στην παροικία και μεταξύ των άλλων ενημερώθηκε για τις ανάγκες του γηροκομείου σε Ελληνόγλωσσο ειδικευμένο προσωπικό. Επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Ελληνo-ορθόδοξου σχολείου του Αγίου Γεωργίου της Αρχιεπισκοπής Aυστραλίας, διαπιστώνοντας το υψηλότατο επίπεδο των εγκαταστάσεων και της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ενημερώθηκε για τα θέματα του σχολείου, ενώ οι υπεύθυνοι πρότειναν τρόπους για την ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

 

IMG_2761

Είχε συνάντηση με τον ομογενή Αρχιδικαστή της Νότιας Αυστραλίας κ. Chris Kourakis, ο οποίος βρίσκεται στην υψηλότερη θεσμική θέση στην Πολιτεία μετά τον Κυβερνήτη και τον Πρωθυπουργό. Συναντήθηκε στο Κοινοβούλιο με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας και Νοτίου Αυστραλίας, υπό τον ομογενή Πολιτειακό Treasurer κ. Τομ Κουτσαντώνη, παρουσία, μεταξύ άλλων, και της κ. Leesa Vlahos, Βουλευτή του Εργατικού Κόμματος στην Κάτω Βουλή της Νοτίου Αυστραλίας και Υπουργού Ατόμων με Ειδικές

Ανάγκες, Ψυχικής Υγείας και εξαρτήσεων από ουσίες και της κ. Zoe Betisson, Βουλευτή του Εργατικού Κόμματος στην Κάτω Βουλή της Νοτίου Αυστραλίας και Υπουργού Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων. Συναντήθηκε επίσης στο Κοινοβούλιο και με τον Βουλευτή κ. Gardner, Σκιώδη Υπουργό του Αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος για Πολυπολιτισμικές Υποθέσεις.

IMG_2757

Ο κύριος Κόκκινος επισκέφθηκε το εργοστάσιο ομογενειακών συμφερόντων Samaras, το οποίο αναλαμβάνει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Αυστραλία. Συμμετείχε επίσης σε οργανωμένη, από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Ανδρέα Γκούρα, συνάντηση με μερικούς από τους σημαντικότερους ομογενείς επιχειρηματίες της Νότιας Αυστραλίας, τους κ.κ. Σαμαρά, Δουβαρτζίδη, Μάρα, Καρύδη, Δεμουρτζίδη και Καρυτινό, όπου συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης της αυξημένης οικονομικής και κοινωνικής επιρροής τους στην περιοχή, επ’ ωφελεία των Ελληνικών συμφερόντων καθώς και το θέμα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, το οποίο τους απασχολεί ιδιαίτερα.

Επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού ομογενειακού ραδιοσταθμού Ράδιο Ένα και έδωσε συνέντευξη στην ομογενή δημοσιογράφο κ. Theodora Maios, ενημερώνοντας τους ομογενείς για το έργο της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής πολιτείας για την ομογένεια.

Η αποστολή του κ. Κόκκινου επισφράγισε την βούληση για το ξεκίνημα μίας νέας περιόδου στις σχέσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και της Ελληνικής Πολιτείας με τον Ελληνισμό της Νότιας Αυστραλίας στην κατεύθυνση της συμμετοχής όλων των Ελλήνων της Αυστραλίας στα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και στην επικείμενη διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο θα ρυθμίσει την οργάνωση και λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Η στενή επαφή της Ελλάδας με την εκεί ομογένεια, εκτός από αυτονόητη από πατριωτικής πλευράς, μπορεί να αποβεί και πολύτιμη στην χώρα μας δεδομένης της κοινωνικής και οικονομικής ισχύος των ομογενών μας.