Μιχ. Κόκκινος στην Αυστραλία: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ασφαλέστατη χώρα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα 20 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο».

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλης Κόκκινος, σχολιάζοντας την τελευταία ταξιδιωτική οδηγία της Αυστραλίας για την Ελλάδα.

Σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης διατυπώνεται ανησυχία για την προσφυγική κρίση που πλήττει ξέχωρα την Ελλάδα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον τουρισμό της φέτος.

Ο κ. Κόκκινος είπε, ότι κατανοεί την ανάγκη της Αυστραλίας να προστατεύει τους πολίτες της, λέγοντας ότι «εδώ έχει βγάλει ταξιδιωτική σύσταση και για τη Νέα Ζηλανδία που είναι αδελφή της χώρα», αλλά πρόσθεσε ότι οι συστάσεις προς τους Αυστραλούς που επισκέπτονται την Ελλάδα «σε κάποιες περιπτώσεις, είναι υπερβολικές».

Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί και φέτος ρεκόρ τουριστών.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ο κ. Κόκκινος ομολόγησε, επίσης, ότι υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή συντάξεων από την Ελλάδα σε ομογενείς της Αυστραλίας που τις δικαιούνται.

Το θέμα τού τέθηκε από το «Νέο Κόσμο» και, όπως είπε, είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΙΚΑ που επιβεβαίωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση.

«Δυστυχώς, λόγω της κρίσης, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν. Έτσι παρατηρείται καθυστέρηση -και λόγω μειωμένου προσωπικού- στην αξιολόγηση των αιτήσεών τους. Καθυστερεί, λοιπόν, η καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους τους στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στην Αυστραλία» είπε ο κ. Κόκκινος.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το πρόβλημα είναι «προσωρινό» και θα ξεπεραστεί. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι είναι άδικο το μέτρο του περιορισμού που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Turnbull σε Αυστραλούς συνταξιούχους που μένουν στο εξωτερικό πάνω από έξι εβδομάδες.

Μετά τη Μελβούρνη, ο κ. Κόκκινος επισκέφθηκε την Αδελαΐδα και το Περθ και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στο Σίδνεϊ.

Στη Μελβούρνη, ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ είχε συνάντηση, συνοδευόμενος από τις δύο εκπροσώπους των διπλωματικών μας Αρχών, με τον κ.κ. Ιεζεκιήλ, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα της Εκκλησίας και των ελληνικών σχολείων που λειτουργούν υπό την εποπτεία της, καθώς και με μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και με άλλους εκπροσώπους ομογενειακών σωματείων.

Επίσης, ο κ. Κόκκινος είχε συνάντηση στο ελληνικό προξενείο με τους εκπροσώπους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, τους οποίους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων,

ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλίας για τουριστική βίζα σε νέους με δικαίωμα εργασίας βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Συναντήσεις είχε ο κ. Κόκκινος, στη συνέχεια, και με τους εκπροσώπους του Αυστραλο-Ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (HACCI), με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου, συμφωνώντας σε μία σειρά ενεργειών στενής συνεργασίας της ΓΓΑΕ με το επιμελητήριο.

Παρέστη, επίσης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Ιθακησίων, στην ετήσια εσπερίδα των Ηπειρωτών, σε οργανωμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» για την συντονισμένη προώθησή της.

Ο Μιχάλης Κόκκινος, σε όλες τις συναντήσεις του, ενημέρωσε την ομογένεια για τις πρωτοβουλία που προωθεί, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα νέα νομοσχέδια που έχει ετοιμάσει η ΓΓΑΕ, αφενός, για τη λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και, αφετέρου, για τη βελτίωση του συστήματος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για τους ομογενείς, καλώντας την να συμμετάσχει, στο πλαίσιο της επίσημης διαβούλευσης, σε αυτά, να καταθέσει τις δικές της απόψεις και να συμβάλει στην κατάρτιση των νέων σχεδίων νόμου που την αφορούν.

Ειδική αναφορά έκανε και στο πιλοτικό πρόγραμμα που ήδη έχει ξεκινήσει με σκοπό τη λειτουργία του ΚΕΠ Αποδήμων για την εξυπηρέτησή τους. Πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης και στοχεύει στη διασύνδεση των ελληνικών προξενείων σε όλο τον κόσμο με το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα οι Έλληνες του εξωτερικού από όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται.

Οι εκπρόσωποι των ομογενειακών σωματείων από την πλευρά τους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα και ο Μιχάλης Κόκκινος, στο πλαίσιο των οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, τους ενημέρωσε για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την βελτίωση της οικονομίας μας και την έξοδο από την ανθρωπιστική κρίση που έχει φέρει η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας. Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την ύφεση και κάλεσε τους ομογενείς να συνεχίσουν συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή της Αυστραλίας, στηρίζοντας και την προώθηση των δικαίων του παγκόσμιου Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο των επαφών του στη Μελβούρνη, ο κ. Κόκκινος είχε, επίσης, συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ομογένειας και τους ελληνικής καταγωγής πολιτικούς στην Πολιτεία της Βικτώριας. Συγκεκριμένα, συνάντησε στο κοινοβούλιο, μαζί με την γενική πρόξενο, κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, την κ. Τζένη Μικάκου, πολιτειακή υπουργό Νεολαίας και Οικογένειας, τον κ. Φίλιππο Δαλιδάκη, πολιτειακό υπουργό Εμπορίου και Μικρών Επιχειρήσεων, και τους βουλευτές κ.κ. Στηβ Δημόπουλο και Νικ Στάϊκο.

Τη στήριξη της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο στη βουλή της Βικτώριας επιβεβαίωσαν όλοι οι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί, τονίζοντας ότι θα καταστήσουν σαφές ότι η χώρα μας καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και, παράλληλα, δεν σφραγίζει τα σύνορά της, όπως άλλες χώρες, αλλά δίνει ένα παγκόσμιο παράδειγμα ανθρωπιάς στην αντιμετώπιση των προσφύγων, τιμώντας τον πολιτισμό της που πάντα υπήρξε ανθρωποκεντρικός.