Κατρούγκαλος: Πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό

Αθήνα
Πρόοδος σημειώθηκε στη σημερινή (Πέμπτη) συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό, με τον υπουργό να εκτιμά ότι έως το Σάββατο είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία.
Για πρώτη φορά δεν έχουμε κάθετες αρνήσεις των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του Ασφαλιστικού, υποστήριξε ο υπουργός εξερχόμενος της συνάντησης και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία. Έκανε δε λόγο για «αναγκαίες υποχωρήσεις» ώστε να υπάρξει συμβιβασμός.
Σημειώθηκε πρόοδος, όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, είπε ο υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι δανειστές δέχθηκαν να συζητήσουν μερικές από τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς, πρόσθεσε.
«Δεν υπήρχε, βέβαια, κατάληξη σήμερα» σημείωσε. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάββατο, που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε.
Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.
Τι παίρνει και τι δίνει η Αθήνα
Στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, για πρώτη φορά δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των δανειστών για αύξηση εισφορών -μικρή όμως- ενώ πρόοδος καταγράφηκε και στο θέμα της δομής του συστήματος (δηλ. της εθνικής σύνταξης), καθώς στα ποσοστά αναπλήρωσης. Από την άλλη πλευρά η ελληνική πλευρά φέρεται να υποχώρησε εν μέρει στο θέμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων.
Ειδικότερα, βάσει των πληροφοριών, οι δανειστές για πρώτη φορά συμφώνησαν να υπάρξει μικρή της τάξης του 1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνικής σύνταξης φαίνεται ότι το κοινό έδαφος θα βρεθεί στο να παραμείνει στα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά να μειωθεί για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 20.
Στο τραπέζι βρέθηκαν φυσικά και τα ποσοστά αναπλήρωσης με τις πληροφορίες να θέλουν τους δανειστές να δέχονται τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των ποσοστών μέχρι τα 25 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, όπως απαιτούν οι δανειστές. Ωστόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλειδώσουν το Σάββατο.
Σε ότι αφορά τις «αναγκαίες παραχωρήσεις της κυβέρνησης» αυτές φαίνεται ότι αφορούν κυρίως τις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά μετά τις πιέσεις των δανειστών και την αποδοχή από μέρους τους της αύξησης των εισφορών, φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ