Αντικρούει τις κατηγορίες ο ομογενής γερουσιαστής Αθ. Συνοδινός

Ν. Ουαλία. Ο ομογενής γραμματέας του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου, Αθανάσιος Συνοδινός, απέρριψε ως «τελείως αστήρικτες» τις σε βάρος του κατηγορίες εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος, που ζητά την παραίτησή του.

Το Εργατικό Κόμμα ζητά την προσωρινή παύση του γερουσιαστή Συνοδινού από τα υπουργικά του καθήκοντα, όσο διεξάγεται η έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση του Φιλελεύθερου Κόμματος Νέας Νότιας Ουαλίας, την εποχή που εκείνος ήταν επίτιμος ταμίας του.

αρχείο λήψης (95)

Ο ομογενής γραμματέας του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου, Αθανάσιος Συνοδινός

Με επιστολή του προς τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεξαγωγής Εκλογών Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW Electoral Commission), o ομογενής γερουσιαστής σημειώνει ότι «δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση αυτή».

«Αλλά ακόμα και αν γνώριζα, ακόμα και αν μού έλεγαν ότι ήταν νόμιμη αυτού του είδους η χρηματοδότηση, πάλι δεν θα το επέτρεπα, γιατί δεν θα το αποδεχόταν η κοινή γνώμη» λέει ο κ. Συνοδινός.

Εκφράζει δε την έκπληξή του που ενεπλάκη το όνομά του, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο ίδιος και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Την παύση του Συνοδινού ζήτησε και η υπαρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τάνια Πλίμπερσεκ.

«Εκπλήσσομαι που ο πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, τον διατηρεί ακόμα στη θέση του» είπε η ίδια.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι «σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Συνοδινό».

Προσθέτουν, όμως, ότι «ο Συνοδινός ήταν πρόβλημα για τον Άμποτ και θα γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Τέρνμπουλ αν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία».

Εφημερίδες του συγκροτήματος Fairfax, έγραψαν ότι στελέχη του κόμματος κοινοποιούσαν στον κ. Συνοδινό emails με τα οποία «κοκορεύονταν» για το κόλπο τους να συγκεντρώνουν χρήματα για το κόμμα σε μυστικό λογαριασμό.

Εφημερίδες του ίδιου συγκροτήματος έγραφαν ότι στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος είχαν προτείνει σε χρηματοδότες της παράταξης «να τσοντάρουν» για να αγοράσουν σπίτι για τον Συνοδινό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνοδινός είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί και από υπουργός της κυβέρνησης Άμποτ όταν είχε ερευνηθεί από την Επιτροπή που ερεύνησε τη διαφθορά στη Νέα Νότια Ουαλία.

«Δεν θυμάμαι, δεν ξέρω» είχε απαντήσει τότε ο ομογενής στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς, που ερεύνησε την υπόθεση της εταιρείας Australian Water Holdings, στην οποία ο Συνοδινός, ως μέλος της, θα κέρδιζε 20 εκατομμύρια δολάρια από ένα συμβόλαιο που θα της ανέθετε η δημόσια επιχείρηση

ύδρευσης της Νέας Νότιας Ουαλίας, «Sydney Water», μιας και είχε ο ίδιος μετοχές στην ιδιωτική εταιρεία.

Παράλληλα, ο Συνοδινός ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Australian Water Holdings και, κατά διαστήματα, αντιπρόεδρος και πρόεδρός της. Ο ετήσιος μισθός του για μερικές ώρες εργασίας τον χρόνο ανερχόταν στα 200.000 δολάρια ετησίως. Συγχρόνως, ήταν και ταμίας του Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο είχε δεχθεί δωρεές από την Australian Water Holdings, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, όπως υποστήριξε.

Λόγω εμπλοκής του στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία ερευνάται για διαφθορά, ο Αθανάσιος Συνοδινός, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αλλά, στη συνέχεια, αθωώθηκε και επέστρεψε στην κυβέρνηση Τέρνμπουλ.

Όπως γράψαμε και στο «Νέο Κόσμο» του Σαββάτου, την παύση του Συνοδινού έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, ζήτησε ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης, Brendan O’Connor, εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος.

Το NSW Electoral Commission αποφάσισε να μην δώσει στο Φιλελεύθερο Κόμμα της Πολιτείας το ποσόν των $4,4 εκατ., ποσό που διεκδικούσε, γιατί μετά από σχετική έρευνα ανακάλυψε ότι το κόμμα στην ίδια Πολιτεία παραβίασε την εκλογική νομοθεσία, καθώς δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των δωρητών του.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα Νέας Νότιας Ουαλίας αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των δωρητών του, των οποίων τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος το 2011 και διοχετεύτηκαν σ’ αυτό μέσα από τον οργανισμό Free Enterprise Foundation.

Το NSW Electoral Commission) απεφάνθη, ότι υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος χρησιμοποίησαν τον συγκεκριμένο οργανισμό προκειμένου να αποκρύψουν τα ονόματα των δωρητών, μερικοί εκ των οποίων ήταν κατασκευαστικές εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που σχετίζονται με την κατασκευαστική βιομηχανία, και οι οποίοι απαγορεύεται να κάνουν δωρεές σε οποιαδήποτε κόμμα στη Ν.Ν. Ουαλία.

Ο Αθανάσιος Συνοδινός το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.