Θετικό δείγμα η κατάθεση Νομοσχεδίου για την ψήφο των Αποδήμων από την ΝΔ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου, πρόταση νόμου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τίτλο «Άσκηση εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές, εκλογέων του απόδημου ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή», αποτελεί ένα πρώτο θετικό δείγμα των πολιτικών προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους Απόδημους Έλληνες.

Οι άνθρωποι της ΝΔ χαρακτηρίζουν την πρόταση νόμου ως “ρεαλιστική, πολιτικά βιώσιμη, διοικητικά εφαρμόσιμη και με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο”.

Κάποιοι καλοθελητές -υπάρχουν και στην ημεδαπή τέτοιοι- έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την κατάθεση της πρότασης ως “δώρο προς τους Ελληνοαμερικανούς για την πρόσκλησή του στην εθνική παρέλαση της 5ης Λεωφόρου”. Ουδέν αναληθέστερον. Ούτε το Σχέδιο Νόμου, ούτε η εισηγητική Έκθεση είναιο δυνατόν να ετοιμαστούν μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αυτό είπε στην ΡΗΡ και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας.

Η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου, δίνει συνέχεια σε ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων ψηφοφόρων που κατοικούν και εργάζονται στο εξωτερικό. Και που σε αντίθεση με τους κατοικούντες σε χώρες της ΕΕ και που ασκούν το δικαίωμα της ψήφου στις Ευροεκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ούτε στις ευρωεκλογές ούτε στις εθνικές εκλογές, από το εξωτερικό.

Η πρόταση αυτή αφορά σε όσους διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς με την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους και να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές.

Βέβαια ακόμη δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της επιστολικής ή της ηλεκτρονικής ψήφου, αλλά αυτό αφορά στο πόσο έτοιμο είναι το ελληνικό Κράτος και -υπό τις κρατούσες συνθήκες αυτό μοιάζει αυτή την ώρα ανέφικτο…

Ωστόσο, όπως λέει και ο ποιητής, “τόσο που έκανες λίγο δεν είναι”. Ας μην επαναληφθεί από πλευράς Ομογένειας το λάθος που είχε κάνει το 2009 το ΣΑΕ, και ο πρόεδρός του Στεφ. Ταμβάκης, ζητώντας περιφέρειες και εκλογή ομογενών Βουλευτών και αρνούμενο να δεχτεί την συμμετοχή στις εθνικές εκλογές σε σύμπνοια με την αντιπολιτευτική -τότε- παράταξη του ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης.

Πρέπει να ψηφιστεί ο Νόμος. Να πάρει η Ομογένεια το δικαίωμα να ψηφίζει από το εξωτερικό. Και αργότερα, όλα τροποποιούνται ή αλλάζουν…

Σήμερα, το πρώτο αυτό μέγα βήμα, υλοποιείται μια θεμελιώδης, οραματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, στη βάση των συνταγματικών αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου και ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού.

Αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν είναι αρκετό. Τη συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να τη στηρίξει και η Κυβέρνηση προκειμένου με κατ΄ελάχιστον 200 ψήφους που επιτάσσει το Σύνταγμα, να γίνει νόμος του Κράτους και να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Στο ερώτημα πόσες ελπίδες υπάρχουν να στηρίξει η Κυβέρνηση την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην ξεχνάμε ότι εσχάτως η Νέα Δημοκρατία και άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα στήριξαν με την ψήφο τους στη Βουλή Νομοθετήματα της Κυβέρνησης.

Άλλωστε σε εκκρεμότητα είναι ένα ακόμη αίτημα της Κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει και να ψηφίσει το Σχέδιο Νόμου για την δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής για τα δανεικά των κομμάτων.

Από την πλευρά της  η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει την πρόταση σύστασης αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής με την προϋπόθεση ότι τα κυβερνητικά Κόμματα να αποδεχθούν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησαν στις καταστροφικές εξελίξεις για την οικονομία, πέρυσι το Καλοκαίρι.

Επομένως μέσα στο πολιτικό “αλισβερίσι” ας χωρέσει και η ψήφος των Αποδήμων και ας συνεννοηθούν τα κόμματα ώστε σ΄αυτό το εθνικό θέμα να δοθεί, επιτέλους, η πρέπουσα λύση.dimosiofgrafospena323_625___