Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της παρέλασης στην ΝΥ

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

greeknewsonline.com

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του π. Ιωάννη Ρώμα, ιερέα του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, ξεκίνησε η ετήσια τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Απριλίου στο Bowling Green του Νοτίου Μανχάτταν.

Για πρώτη φορά φέτος η τελετή, η οποία πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1996 έγινε χωρίς την παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, λόγω της συμμετοχής και των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία στην Ελλάδα.

“Η συμβολή του π. Ρώμα στη διοργάνωση της τελετής αυτής υπήρξε θεμελιώδης “, επισήμανε η δικηγόρος Μέμη Σταθάτου η οποία ανέλαβε το συντονισμό της εκδήλωσης μαζί με τον πρόεδρο του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Μιχάλη Χαρτοφύλλη. Με τη σημερινή τελετή, συνέχισε, ανοίγει η αυλαία των τριήμερων εκδηλώσεων για την 195η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που θα κορυφωθούν την Κυριακή με τη μεγαλειώδη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.

Παρόντες ήταν -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ελλάδος, Δημήτρης Βίτσας, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλης Φιλίππου και ο Πρόξενος της Ελλάδος, Μάνος Κουμπαράκης.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δικηγόρος Γιώργος Τσουγκαράκης, εταίρος στο δικηγορικό γραφείο Hughes Hubbard & Reed LLP, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία, τόνισε ότι ολόκληρη η ιστορία μας είναι γεμάτη ήρωες, ενώ αναφέρθηκε και  στα επιτεύγματα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, χαιρέτισε ιδιαίτερα τους μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή” του Τιμίου Σταυρού και του Hellenic Classical Charter School, και τα δύο από το Μπρούκλυν, που αψήφισαν το κρύο και παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς στην εκδήλωση. “Αυτά τα παιδιά”, είπε, “κουβαλούν την Ελλάδα μέσα τους, όταν ορισμένοι στην Ελλάδα αποποιούνται την Ελληνικότητά τους”. Χαιρέτισε επίσης την παρουσία και των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχουν στην παρέλαση.

Ανέφερε ακόμη, απευθυνόμενος στον αναπληρωτή Υπουργό Αμυνας, κ. Βίτσα, ότι κάθε χρόνο στις 19 Μαϊου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου γίνεται μαζί με την Ελληνική και η έπαρση της ποντιακής σημαίας.

Ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί», Δημήτρη Μολοχίδη, που επίσης ήταν παρών στην εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά ότι “είμαστε και θα είμαστε παρόντες στους αγώνες τους οποίους δίνετε”.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Bowling Green Association, Αρθουρ Πίκολο, τόνισε ότι η Ελληνική κοινότητα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Bowling Green, καθώς η Ελληνική ήταν η πρώτη σημαία ξένου κράτους που υψώθηκε στο πάρκο, ενώ επανέλαβε ότι “η τελετή αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε τρεις μεγάλους Ελληνοαμερικανούς, τον Ντένη Λυμπεράτο, το Θεόδωρο Παυλάκο και τον Ντίνο Ράλλη.”Οπως ανέφερε ο κ. Πίκολο, χάρη στις προσπάθειες και την επιμονή τους, κατάφερε ο ίδιος να πείσει την Υπηρεσία Πάρκων της Νέας Υόρκης για την τοποθέτηση ενός δεύτερου ιστού, τον οποίο δώρισε η Ελληνική Ομοσπονδία.

Ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, μετέφερε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και συνεχάρη τους διοργανωτές γιατί “κρατάτε αναμμένη τη φλόγα του Ελληνικού Εθνους που τόσο χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο”.

“Και αν πέτυχε ο Αγώνας του ’21 και ο αγώνας του ’55-’59, της ΕΟΚΑ στην Κύπρο είναι γιατί τότε οι Ελληνες ήταν ενωμένοι. Και τώρα μπορούμε να τα καταφέρουμε αν είμαστε ενωμένοι. Με τη δική σας βοήθεια γιατί είναι καθοριστικής σημασίας”, σημείωσε ο κ. Φωτίου και ευχαρίστησε την Ομογένεια “για τους αγώνες που δίνετε για την Κύπρο αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

“Πραγματικά το να είσαι στην Ελλάδα και να γιορτάζεις την ημέρα της Επανάστασης, την ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι ένα γεγονός, σε τιμάει και τον ίδιο, αλλά όταν είσαι σε μια άλλη χώρα όπου οι Ελληνες κρατάνε αναμμένη εκείνη τη φωτιά που έφεραν οι πρόγονοί τους, εκείνη την Ιστορία που έρχεται από το χώμα που έφεραν οι πρόγονοί τους είναι κάτι διαφορετικό”, τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πάνος μαζί με τον π. Ιωάννη Λαρδά, προϊστάμενου του Καθεδρικού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν, ο οποίος κάλεσε στη συνέχεια τους παρισταμένους να ψάλουν όλοι μαζί “Τη Υπερμάχω” και τον Ελληνικό Εθνικό Υμνο, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.