ΣΥΜΗ: Γιαλουράκης, ιστορία των Ελλήνων του εξωτερικού… SYMI: Yallourakis, histoire des Grecs de la Diaspora

Μπορείτε επίσης να βρείτε το κείμενο στά Γαλλικά (Κάντε κλικ εδώ) :
Vous pouvez aussi trouver le texte en français (Cliquez ici)

ΓΙΑΛΟΥΡΑΚΗΣ – ΚΥΡΑΜΑΡΙΟΥ
Yallourakis, Giallurachis, Iallurachi, Giallurachi

Στις 24 Αυγούστου, έφυγε η Κυριακούλα (Aurélie) Γιαλουράκη, σε ηλικία 95 χρόνων. Πολύς κόσμος παρευρέθηκε στην νεκρώσιμη ακολουθία στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία της Μασσαλίας. Η Κυριακούλα ήταν ο στυλοβάτης μιας μεγάλης οικογένειας, που αποτελείται από 10 παιδιά, 18 εγγόνια, 27 δισέγγονα και 3 τρισέγγονα. Η οικογένεια αυτή κατάγεται από το νησί της Σύμης, κρατάει πέντε γενιές και είναι αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες της περιοχής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ιστορία της οικογένειας δεν μαρτυρά μόνο την ιστορία της Σύμης, αλλά και την ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας, την ιστορία των Ελλήνων της Διασποράς και ακόμα την ιστορία της Μασσαλίας, όπως άλλωστε και πολλών άλλων πόλεων.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θέλουμε να συνοψίσουμε την ιστορία των οικογενειών που μετανάστευσαν, εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό την ιστορία της ελληνικής κοινότητας.
Οι πρόγονοί μας μετέδωσαν τις αξίες της οικογένειας και τις ελληνικές παραδόσεις στους απογόνους τους οι οποίοι τιμούν τη Γαλλία, τη χώρα υποδοχής τους, χωρίς ωστόσο να ξεχνούν την χώρα καταγωγής τους για την οποία είναι πολύ υπερήφανοι.
Η Ελισάβετ Γιαλουράκη με την προσφορά της αυτή, αποτίει φόρο τιμής στα πρόσωπα αυτά και συγχρόνως μας δίνει τη δυνατότητα να δημοσιεύσουμε το άρθρο που ακολουθεί.

Δαμιανός Γιαλουράκης – Μαρία Παπαντωνίου

yallourakis02

Δαμιανός Γιαλουράκης Γεννήθηκε στη Σύμη το 1867 και πέθανε στη Μασσαλία το 1937 Μαρία Παπαντωνίου Γεννήθηκε στη Σύμη το 1875 και πέθανε στη Μασσαλία το 1947.

Απέκτησαν 7 παιδιά :
– Νικόλας : Γεννήθηκε στη Σύμη το 1897 – Πέθανε στη Μασσαλία το 1974 – Απέκτησε 3 παιδιά
– Μιχάλης : Γεννήθηκε στη Σύμη το 1899 – Πέθανε στη Μασσαλία το 1970 – Απέκτησε 6 παιδιά, ένας γιός σκοτώθηκε στον πόλεμο της Αλγερίας
– Χρυαάνθη : Γεννήθηκε στη Σύμη το 1903 – Πέθανε στη Συμη το 1989 – Απέκτησε 6 παιδιά . Η Χρυσανθή δεν έφυγε ποτέ από το νησί.
– Xαριτωμένη : Γεννήθηκε στη Σύμη το 1904 – Πέθανε στο Martigues το 1987 – Απέκτησε 5 παιδιά.
– Ειρήνη : Γεννήθηκε στη Σύμη το 1908 – Πέθανε στη Μασσαλία το 1974.
– Γιάννης : Γεννήθηκε στη Σύμη το 1912. Υπηρετώντας το γαλλικό στρατό σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο το 1940.
– Ηλίας : Γεννήθηκε στη Σύμη το 1914 – Πέθανε στη Μασσαλία το 1971 – Απέκτησε 10 παιδιά με τη Κυριακούλα Κυραμάριου

Η οικογένεια Γιαλουράκη κατάγεται από την Κρήτη και πιο συγκεκριμένα από τα Χανιά. Ήρθαν στη Σύμη τον 18ο αιώνα και βρήκαν καταφύγιο στα υψώματά της για να απαλλαγούν από την οθωμανική κατοχή, μια και στη Σύμη οι σχέσεις με τους Οθωμανούς ήταν ευνοϊκότερες.
Η οικογένεια Παπαντωνίου κατάγεται από τη Σύμη με γνωστότερο πρόγονό της τον ξακουστό Παπά Βαβάνα , ο οποίος έχει δώσει το όνομα του στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται στο Γιαλό ( λιμάνι).
Ο Δαμιανός και τα 3 του παιδιά, ο Νικόλας, ο Μιχάλης και η Xαριτωμένη, ήρθαν στη Γαλλία το 1916, κατά τη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου, για να εργαστούν στα ορυχεία στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου(Saint-Etienne) με συμβόλαιο εργασίας. Θα μείνουν εκεί μέχρι το 1928.
Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να προσαρμοστούν σε διαφορετικές πολιτισμικές και κλιματολογικές συνθήκες και αυτό αποτέλεσε στην αρχή ένα μεγάλο σοκ. Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια ώστε να μπορέσει η Xαριτωμένη, να αποκτήσει άδεια εισόδου στη Γαλλία. Aσχολήθηκε με τα οικιακά για να βοηθήσει τον πατέρα και τα αδέλφια της, μέχρις ότου να έρθει η υπόλοιπη οικογένεια, δηλαδή η μητέρα και τα άλλα αδέλφια της, το 1928.
Μετά τον πόλεμο, επέστρεψαν για λίγο χρονικό διάστημα στη Σύμη. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση δεν τους επέτρεψε να μείνουν. Η οικογένεια προσπάθησε χωρίς επιτυχία να μεταναστεύσει στην Αμερική. Το 1928 όλη η οικογένεια επανενώθηκε με εξαίρεση την Χρυσάνθη η οποία παντρεύτηκε στη Σύμη με τον Κωνσταντίνο Κυπριώτη.
Στο μεταξύ, η Xαριτωμένη παντρεύτηκε κι εκείνη με τη σειρά της και απέκτησε παιδιά. Στη Μασσαλία, η οικογένεια μεγαλώνει. Ανοίγουν νέα σπιτικά με τα νέα μέλη να είναι όλοι Έλληνες. Ο Νικόλαος και ο Μιχαήλ άσκησαν αντίστοιχα τα επαγγέλματα του τσαγκάρη, του λιμενεργάτη ενώ η Ηλίας ασχολήθηκε με τη ραπτική.
Ο Ηλίας ήταν ο μόνος από την οικογένεια που απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 1969, ενώ η Xαριτωμένη και ο Ηλίας ήταν οι μόνοι που μπόρεσαν να επιστρέψουν στη Σύμη για πολύ σύντομες διακοπές.
Το επώνυμο Γιαλουράκης γνώρισε διάφορες παραλλαγές:
Yallourakis, Giallurachis, Iallurachi, Giallurachi.
Μερικά χαρακτηριστικά της οικογένειας είναι: η βαθιά αγάπη και ο σεβασμός για την οικογένεια και τις ρίζες τους, η αξιοσημείωτη μαχητικότητα, η αγάπη για την ποιοτική εργασία, ο ρεαλισμός, η ισορροπία, η ελπίδα, η πίστη στη ζωή, και πολλά άλλα τα οποία συνέβαλαν ώστε να αποκτήσει η οικογένεια ένα καλό και αξιοσέβαστο όνομα.

Μερκούρης Κυραμάριου – Ζωοπηγή Μοσκάκης

Μερκούρης Κυραμάριου
Γεννήθηκε στη Σύμη το 1888 και πέθανε στην Μασσαλία το 1925

Ζωοπηγή Μοσκάκης
Γεννήθηκε στη Σύμη το 1891 και πέθανε στη Μασσαλία το 1973

Απέκτησαν 2 παιδιά :
– Κυριακούλα (δηλωμένη Aurélie) Γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 2015 . Απέκτησε 10 παιδιά με τον Ηλία Γιαλουράκη
– Νικήτας (δηλωμένος Marius) Γεννήθηκε το 1924 και πέθανε το 2005. Απέκτησε 3 παιδιά με την Ευτυχία Μαργαρίτης

yallourakis04

Ηλίας : Γεννήθηκε στη Σύμη το 1914 και πέθανε 1971 στη Μασσαλία. Ο Ηλίας ασκώντας το επάγγελμα του ράπτη στη Μασσαλια . Φωτογραφία από τον γάμο του Ηλία και της Κυριακούλας. Απέκτησαν 10 παιδιά : Μαρία, Αννά (Ζωή ), Γεωργία, Μάρκος, Ελένη, Ειρήνη (Mireille), Χριστιάνα ( Nina), Ελισάβετ (Babette), Δανιήλ και Γιώργος.

 

Το όνομα Κυραμάριου είναι συνδεδεμένο με την τοπική παράδοση και συγκεκριμένα με την ίδρυση της Μονής του Πανορμίτη, που είναι πολύ σεβαστός και τιμημένος στη Σύμη. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, μία ευσεβής γυναίκα, ἡ Μαριώ τού Πρωτενιού, βρήκε σκάβοντας το χωράφι της στον Πάνορμο μια μικρή εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη ρίζα ενός σχίνου. Η Κυρά Μαριώ μετέφερε την εικόνα στο σπίτι της και την τοποθέτησε ανάμεσα στις άλλες εικόνες της. Ωστόσο η εικόνα εξαφανίστηκε. Αργότερα, η Κυρά Μαριώ ξαναβρήκε την εικόνα στον Πάνορμο στο ίδιο σημείο και την ξαναπήρε στο σπίτι της. Αλλά και αυτή τη φορά η εικόνα εξαφανίστηκε. Η Κυρά Μαριώ λυπήθηκε πολύ. Στον ύπνο της εμφανίστηκε ο ίδιος ο Αρχάγγελος «λαμπροφορών και απαστράπτων» και της εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει στον Πάνορμο. Το όνειρο αυτό την αναστάτωσε πολύ. Την άλλη μέρα, η ευσεβής γυναίκα πήγε στον πνευματικό της και εκείνος τη συμβούλευσε να χτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε την εικόνα.
Η υπόθεση αυτή ξεπερνούσε κατά πολύ μια ταπεινή γυναίκα όπως η Κυρά Μαριώ. Ωστόσο το έργο πραγματοποιήθηκε, αλλά όχι στη μορφή που βρίσκεται σήμερα: με την πάροδο του χρόνου αυτό το εκκλησάκι έγινε μοναστήρι και η φήμη του απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Όλοι οι απόγονοι της Κυρά Μαριώ φέρουν το όνομα Κυραμάριου.
Το γεγονός ότι αναγνώρισα στη μητέρα μου κοινά χαρακτηριστικά με την Κυρά Μαριώ με κάνει να αναρωτιέμαι αν αυτή η ιστορία είναι αληθινή ή πρόκειται για ένα θρύλο. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι: η αποφασιστικότητας, το χάρισμα και η γαλήνη που τους έδωσαν τη δυνατότητα να πετύχουν στη ζωή τους, η μία ως οικοδόμος και η άλλη ως μητέρα δέκα παιδιών, τα οποία ανέθρεψε με λογική, απλότητα και αγάπη.
Επιστρέφω στους παππούδες μου: ο Μερκούρης έφτασε μόνος του στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου το 1914-1918. Έζησαν μαζί και απέκτησαν 7 παιδιά από τα οποία μόνο τα δύο επέζησαν.
Ο Μερκούρης πέθανε σε ατύχημα ενώ δούλευε στο λιμάνι της Μασσαλίας (τον τσίμπησε η μύγα που μεταδίδει την ασθένεια του άνθρακα).
Η Ζωοπηγή (η γιαγιά μου) έμεινε χήρα όταν ήταν έγγυος στο έβδομο παιδί της, χωρίς αδελφό, αδελφή, πατέρα και μητέρα, με μόνη συγγενή της πια μια ξαδέλφη. Επρόκειτο για μια πολύ σκληρή δοκιμασία γι αυτή τη γυναίκα η οποία όμως ποτέ δεν παραπονέθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αντίθετα έλεγε ότι η ζωή ήταν γλυκιά…
Πιστεύω ότι η Ζωοπηγή (η γιαγιά μου) πρέπει να είναι πολύ υπερήφανη για τους απογόνους της, ιδιαίτερα μάλιστα που μια εγγονή της, που είναι γιατρός, πήρε το όνομα και το επώνυμό της.

SONY DSC

SONY DSCΕυχαριστούμε θερμά την Ελισάβετ Γιαλουράκη, η οποία με μεγάλη υπομονή και μεράκι ετοίμασε αυτή την εξαιρετική εργασία που περικλείει τη ζωή των προγόνων της καθώς και τη ζωή όλων των Ελλήνων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους και να εγκατασταθούν στο εξωτερικό. Μπορείτε να ακούσετε την Ελισάβετ κάθε Παρασκευή βράδυ από τις 19.15 μέχρι τις 19.45 στο σταθμό Dialogue RC, πριν από την ελληνική εκπομπή “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΠΟΛΟÏ” , στο πρόγραμμα ” “ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΩΔΕΣ” με τον πατήρ Ιωακείμ και τη Λυδία.

Radio Dialogue RCF : 17, rue Breteuil – Marseille (1er) –
Tél : 04 91 91 90 08
89.6 FM Marseille-Aubagne
101.9 FM Aix-en-Provence, Martigues, Étang de Berre
Ακούστε ζωντανά : https://rcf.fr/ecouter/RCF13

Φωτογραφίες της Σύμης Κάντε κλικ εδώ :https://goo.gl/photos/KxuQCamqYdsDPPRS6