Η κυβέρνηση βλέπει σύντομα συμφωνία αλλά καταθέτει δύο νομοσχέδια χωρίς την έγκριση των Θεσμών

Αθήνα. Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, παραχώρησαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, υπάρχει συμφωνία σχεδόν σε όλα με τους Ευρωπαίους. Απομένουν κάποια ζητήματα μικρής σημασίας και ασφαλώς η διατύπωση και η σύνταξη των τελικών κειμένων. Κι΄ αυτό δεν έγινε γιατί έπρεπε τα μέλη του κουαρτέτου να φύγουν από την Αθήνα για την Ουάσιγκτον. Μάλιστα κάποια από αυτά είχαν κλείσει και εισιτήρια.
Η συμφωνία με το ΔΝΤ δεν είναι εφικτή. Η εκτίμηση που υπάρχει και από τις δύο πλευρές είναι πως οι δύο πλευρές συμπίπτουν στα τρία τέταρτα των θεμάτων και διαφωνούν στα υπόλοιπα.

Ωστόσο, δύο νομοσχέδια θα καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση, για  το φορολογικό και το ασφαλιστικό,  παρότι δεν έχει επιτευχθεί  συμφωνία μέχρι στιγμής για την αξιολόγηση!

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι μία κυρίαρχη κυβέρνηση.  Επειδή υπάρχει κυρίαρχη κυβέρνηση, έχουμε αποφασίσει ότι  θα έρθουν δύο νομοσχέδια στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Το ένα είναι για τον φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα έλθουν διά της «κανονικής» κοινοβουλευτικής οδού (και όχι  δηλαδή σαν επείγοντα ή κατεπείγοντα νομοσχέδια).

Ειδικότερα,

Κατρούγκαλος

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρούγκαλος κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν αποτυπώνουν το επίπεδο σύγκλισης που έχει επιτευχθεί με τους θεσμούς, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε μείωση των κύριων συντάξεων, σημειώνοντας ότι αυτό ουδέποτε αμφισβητήθηκε. 
Μάλιστα τόνισε ότι οι κύριες συντάξεις είναι απολύτως προστατευμένες μέχρι το 2018 ενώ από εκεί και έπειτα εκτιμά ο υπουργός ότι αυτές θα αυξηθούν, όταν θα αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τις νέες συντάξεις.
Περαιτέρω ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η εθνική σύνταξη έχει διασφαλισθεί στα 384 ευρώ. Ο δε συνδυασμός της με τα ποσοστά αναπλήρωσης, που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκονται πολύ κοντά στα οριζόμενα από το ελληνικό προσχέδιο του ασφαλιστικού, όπως είπε, αναπληρώνει τα κενά που άφηνε το ΕΚΑΣ και τελικά θα φέρει συντάξεις υψηλότερες από τις σημερινές.
Μίλησε για ένα τρίπτυχο μέτρων, το οποίο στοχεύει στην προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων, του 90% όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ «θα θίξουν λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων». Το γενικό περίγραμμα της λύσης είναι δεδομένο και οι συζητήσεις βρίσκονται στη φάση της ποσοτικοποίησης σημείωσε αλλά κάλεσε άπαντες να «κρατήσουν» αυτόν τον αριθμό, τονίζοντας ότι καμία μικρή ή μεσαία σύνταξη δεν πρόκειται να υποστεί περικοπές.
Το δε τρίπτυχο περιλαμβάνει, πέραν των μέτρων που θα θίξουν έως το 10% των συνταξιούχων, επιπλέον, την χρήση των αποθεματικών και τη δυνατότητα χρήσης της «λελογισμένης αύξησης των εισφορών».
Εν συνεχεία δήλωσε ο υπουργός ότι δεν θεωρεί παραγωγικό για την διαπραγμάτευση να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις στην παρούσα φάση για το τί σημαίνει ο όρος «λελογισμένη αύξηση».
Το μείγμα των τριών επιλογών είναι υπό συζήτηση με τους δανειστές, διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπογραφή της αλλά τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθεί αυτό είναι επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης, ως δημοκρατικά εκλεγμένης. Επανέλαβε δε ότι υπάρχει «πάρα πολύ μεγάλη προσέγγιση με τους θεσμούς».
Ο υπουργός Εργασίας ερωτηθείς, επισήμανε ότι μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός κοινού εισπρακτικού μηχανισμού που θα χτυπήσει την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, για να προστατευθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι.

Τσακαλώτος

Την διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup είτε στις 25 είτε στις 26 Απριλίου ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, προεξόφλησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Μάλιστα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα κατατεθούν στην Βουλή δύο νομοσχέδια – ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, τα οποία θα ψηφιστούν στο τέλος του μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στις παρατηρήσεις των θεσμών και πως μετά και τις σχετικές συζητήσεις στην Βουλή, θα γίνουν όσες τροποποιήσεις χρειαστούν, με τον πρώτο λόγο για την τελική απόφαση να τον διατηρεί η ελληνική κυβέρνηση.
Για τον φόρο εισοδήματος ξεκαθάρισε πως με τις αλλαγές που εξετάζονται επιδιώκεται εξεύρεση εσόδων της τάξεως του 1%. Όπως εξήγησε, το αφορολόγητο πέφτει από τα 9.500 ευρώ στα 9.091 ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί επιθυμούν την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου – κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση.
Το εισόδημα θα φορολογείται αθροιστικά από μισθούς, συντάξεις και λοιπή επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ, που θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.
Σχηματικά, ένα άτομο με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, θα καταβάλλει φόρο προσαυξημένο κατά 61 ευρώ την ώρα που η αντίστοιχη πρόταση των θεσμών θα επέβαλε επιπλέον επιβάρυνση 240 ευρώ. Τα ενοίκια θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με τρεις συντελεστές ενώ και η εισφορά αλληλεγγύης θα γίνεται βάσει οριακών συντελεστών. Τα μερίσματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.

Για τους επιχειρηματίες, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως το 92% των φορολογούμενων με εισοδήματα έως και 32.000 ευρώ αποκλειστικά από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πληρώσει λιγότερο φόρο.
Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος εγγυήθηκε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης αποφεύγουν τις απότομες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.
Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι θεσμοί έχουν «κατανοήσει τις κόκκινες γραμμές», διαμηνύοντας πως το ασφαλιστικό είναι αδύνατο να περάσει με κατεπείγουσα διαδικασία καθώς υπάρχουν χρόνια ζητήματα που πρέπει να λυθούν και «αυτό απαιτεί χρόνο».
«Είναι μία πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς καθώς υπάρχουν πολλοί παίχτες που πολλές φορές δεν συμφωνούν μεταξύ τους (…) Θέλουμε μία λύση που να καλύπτει τους θεσμούς αλλά να καλύπτει και τις δικές μας κόκκινες γραμμές (…) Νομίζω επίσης πως κανένας δεν μας κατηγορεί πως καθυστερούμε από την πλευρά μας. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από αυτές τις καθυστερήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το ΔΝΤ, σχολίασε πως έχει μία διαφορετική εικόνα για τα νούμερα και πιέζει για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του χρέους ενώ η κομισιόν «επίσης βρίσκεται σε μία ενδιάμεση κατάσταση».