Στις 3-8 Ιουλίου στο Νάσβιλ Τενεσί η 43 Κληρικολαϊκή της Αρχιεπισκοπής

Νέα Υόρκη – Η 43η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής θα συνέλθει στο Νάσβιλ του Τενεσή από 3-8 Ιουλίου 2016, στο ξενοδοχείο Gaylord Opryland Resort and Convention Center.

Παράλληλα με την Κληρικολαϊκή και στο ίδιο ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, πραγματοποιείται και το ανά διετία παναμερικανικό Συνέδριο της Ελληνορθόδοξου Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, η οποία αποτελείται από τις Φιλόπτωχους Αδελφότητες των κατά τόπους ενοριών.

Το θέμα της φετινής Κληρικολαϊκής, Είσθε η φωνή του Χριστού σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, είναι βασισμένο στην οδηγία του Κυρίου στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, Καθώς απέσταλκέν με ο Πατήρ καγώ πέμπω υμάς (Ιωαν. 20:21)

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος σε άρθρο του σχετικά με το θέμα της της φετινής κληρικολαϊκής αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εἶσθε ἡ φωνή τοῦ Χριστοῦ σέ ἕνα μεταβαλλόμενο κόσμο». Τό θέμα αὐτό ἐπιβεβαιώνει τήν ζωτική ἀποστολή μας σέ αὐτό τόν κόσμο, καθώς ἔχουμε ἀποσταλεῖ ἀπό τόν Χριστό γιά νά κηρύξουμε τό Εὐαγγέλιο, νά μοιρασθοῦμε τήν ἀλήθεια ἐν ἀγάπῃ, νά γίνουμε ἡ φωνή Του… Καθώς προετοιμαζόμεθα γιά τήν Κληρικολαϊκή Συνέλευσή μας καί ἀναλογιζόμεθα τίς συνέπειες τοῦ ἔργου τό ὁποῖο μᾶς ἐνεπιστεύθη ὁ Κύριός μας σέ ὁλόκληρη τήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή, εἶναι σημαντικό νά μελετήσουμε εὐλαβῶς αὐτό τό θέμα. Σέ αὐτό τό πρῶτο μιᾶς σειρᾶς ἄρθρων, ἑστιάζουμε τήν προσοχή μας στή σπουδαιότητα τῆς ἐπιγνώσεως τοῦ Χριστοῦ ὥστε νά δυνάμεθα νά γίνουμε ἡ φωνή Του. Ἐάν πρόκειται νά κηρύξουμε τό Εὐαγγέλιο στά ἔσχατα τῆς γῆς, ἐάν πρόκειται νά διαμηνύσουμε τήν ἐλπίδα στίς ζωές ἀνθρώπων ἀπογοητευμένων, ἐάν πρόκειται νά διακηρύξουμε τή σωτηρία καί τόν θρίαμβο ἐπί τῆς ἁμαρτίας καί τοῦ θανάτου σέ ἕναν συνεχῶς μεταβαλλόμενο κόσμο, πρέπει νά γνωρίζουμε τόν Χριστό.

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση είναι το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και συνέρχεται ανά διετία υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου. Ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν τη ζωή, την ανάπτυξη και ενότητα της Εκκλησίας, εκτός θεμάτων δογματικής και κανονικής φύσεως. Φροντίζει για ό,τι αφορά τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής, για οικονομικά και διοικητικά θέματα, για τις διακονίες της φιλανθρωπίας και της εκπαιδεύσεως και γενικά τον αυξανόμενο ρόλο και επιρροή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη ζωή της Αμερικής.

Η 43η Κληρικολαϊκή πραγματοποιείται φέτος στην Ιερά Μητρόπολη του Ντιτρόϊτ της οποίας προΐσταται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντιτρόϊτ κ. Νικόλαος. Της διοργανωτικής επιτροπής συμπροεδρεύουν ο κύριος και κυρία George and Lee Ann Anderson, ενορίτες του Ι. Ναού της Αγίας Τριάδος στο Νάσβιλ του Τενεσή.

Εκτός από το Συνέδριο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις και εργασίες πολλών επιτροπών και οργανισμών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μεταξύ αυτών είναι το Συμβούλιο Κληρικών, η Εθνική Αδελφότης Πρεσβυτερών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Κληρικών, η Εθνική Ένωση Ελληνορθοδόξων Μουσικών και Ιεροψαλτών και το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στο Grand Ole Opry House, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο. Αργότερα το απόγευμα θα τελεστεί αγιασμός και θα γίνουν τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου. Η Φιλόπτωχος θα πραγματοποιήσει την ενημέρωση των μελών συνέδρων της  και την πρώτη της γενική συνέλευση. Επιπλέον το εσπέρας θα πραγματοποιηθούν δεξιώσεις της Ενώσεως Μουσικών και Ιεροψαλτών και των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου το πρωϊ θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της Συνελεύσεως με την Εναρκτήρια Ομιλία του Αρχιεπισκόπου, ακολουθούμενη από εισηγήσεις Μητροπολιτών επί του θέματος της Κληρικολαϊκής και σειρά σεμιναρίων για τις διάφορες διακονίες της Αρχιεπισκοπής. Το βράδι οι σύνεδροι θα συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα εν πλώ επί του πλοίου General Jackson.

Οι εργασίες της Συνελεύσεως θα συνεχιστούν την Τρίτη 5 Ιουλίου, και θα περιλαμβάνουν συνεδρία και συζήτηση όλων των παρόντων κληρικών κάθε βαθμίδος, διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων, δεξίωση του Ελληνικού Κολεγίου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και τέλος την οικογενειακή βραδιά για τις οικογένειες των Κληρικών και της Αρχιεπισκοπής.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λάβουν χώρα δύο επιπρόσθετα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για το έργο διακονίας που πραγματοποιούν τα τμήματα της Αρχιεπισκοπής. Η βραδιά της Τρίτης είναι αφιερωμένη σε μια ανοιχτή γιορτή και πολιτιστική εκδήλωση στον Παρθενώνα του Νάσβιλ (ακριβές αντίγραφο του Παρθενώνα)  και στο γύρω πάρκο.

Την Πέμπτη στις 7 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως και η Συνέλευση θα ολοκληρωθεί το εσπέρας με το Επίσημο Δείπνο.