Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου οι ΗΠΑ καλούν Ελλάδα και τουρκία “να τα βρουν” στο Αιγαίο!

Αθήνα. «Να τα βρουν» προτρέπει Ελλάδα και Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο από τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις. Οι ΗΠΑ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο χώρες για τη σταθερότητα της περιοχής και το συμφέρον του ΝΑΤΟ, που πλέον έχει εμπλοκή στο Αιγαίο, λόγω του προσφυγικού.

Τα Νέα σημειώνουν ότι στην Αθήνα δεν προκάλεσε εντύπωση η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον, που παγίως κινείται στη λογική «Ποντίου Πιλάτου» καλώντας τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για το καλό της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

 (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Μόνο που η ουδετερότητα αυτή είναι ευμενής προς την Τουρκία καθώς η Ουάσιγκτον παγίως δεν καταδικάζει την Αγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και για την ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που εκδηλώνεται πλέον καθημερινά και περιβάλλεται με νατοϊκό μανδύα με αιχμή την επιχείρηση της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από μακρού δημιουργήσει διπλωματική οδό για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σε σχετική ερώτηση του «Εθνους»).

Η δημόσια αμερικανική παρέμβαση δεν είναι, πάντως, η πρώτη ούτε η μόνη. Οι Αμερικανοί κινούνται παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα όχι μόνο ενημερώνοντας την Αθήνα για την πρόθεσή τους να μετάσχουν με δικά τους μέσα στην επιχείρηση, αλλά και με μάλλον άκομψο τρόπο, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις προκειμένου η επιχείρηση να έχει αποτελεσματικότητα.

Οι αμερικανικές ιδέες διατυπώθηκαν στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

Στη συνάντηση η αμερικανική πλευρά φέρεται να διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για την απεμπλοκή της νατοϊκής επιχείρησης που έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή σε δύο τομείς (Χίος, Λέσβος) με κύρια ευθύνη της Αγκυρας η οποία μπλοκάρει την ανάπτυξη της επιχείρησης στη θαλάσσια περιοχή Σάμου – Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα.

Ανάμεσα στις αμερικανικές ιδέες –επισήμως ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται από το ΥΠΕΞ– φέρεται να ήταν η αποχώρηση από την περιοχή των επιχειρήσεων των ελληνικών και των τουρκικών μέσων και η επισήμανση ότι η δραστηριότητα της δύναμης δεν πρέπει να παρεμποδίζεται με προσχήματα εδαφικών διεκδικήσεων.

Ανώτερες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι σκέψεις και προτάσεις διατυπώνονται από διάφορες πλευρές. Διευκρίνιζαν, ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται δεκτές από την ελληνική πλευρά». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η ελληνική πλευρά απέρριψε τις προτάσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά επιδεικνύει ψυχραιμία καθώς αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την τουρκική νευρικότητα στην πάγια τακτική της Αγκυρας να επιχειρεί να επιβάλει τις διεκδικήσεις της με προκλητικές ενέργειες και στην πίεση που δέχεται από τα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας και του Κουρδικού. Ταυτόχρονα, ενημερώνει συμμάχους και εταίρους με παραστάσεις για το απαράδεκτο των τουρκικών ενεργειών ενώ έχει προωθήσει στο Αιγαίο τουλάχιστον 11 πολεμικά και άγνωστο αριθμό υποβρυχίων προς αντιμετώπιση ενδεχόμενης πρόκλησης από τους Τούρκους.

Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει απτόητη την προσπάθειά της να γκριζάρει τις Οινούσσες και την Παναγιά, αφήνοντας σκοπίμως τα πλοία της να μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και έχοντας στήσει βιομηχανία NAVTEX που δεσμεύουν ολόκληρες περιοχές στο Αιγαίο. Χθες άρχισε και η τουρκική άσκηση Efes 2016, η οποία θα περιλαμβάνει και άσκηση έρευνας – διάσωσης σε δύο περιοχές που έχουν ήδη δεσμευθεί. Την άσκηση παρακολουθεί η Αθήνα μέσω του συστήματος επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Η στάση του Πόντιου Πιλάτου δεν ταιριάζει σε μία υπερδύναμη όπως είναι οι ΗΠΑ. Τον ίδιο άχαρο ρόλο έχουν παίξει στην περιοχή και άλλες φορές στο παρελθόν, στην Χούντα, στην Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο, και όλες τις φορές με καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Πέραν τούτου, δεν μπορούν στο όνομα της δήθεν “ουδετερότητας” να ενισχύουν, έστω και εμμέσως, τις θέσεις της επιτιθέμενης καθημερινά στο Αιγαίο γείτονος χώρας. 

Δεδομένου δε του απύθμενου θράσους της Τουρκίας, αναλαμβάνουν τεράστιες, και όχι μόνον ηθικές, ευθύνες, για την μακρόχρονη εξέλιξη των πραγμάτων στον ευαίσθητο αυτόν γεωγραφικό χώρο.