Μυτιλήνη, ένα νησί στολισμένο με 4 χιλιάδες χρόνια πολιτισμό

Του Μιχάλη Χριστοδούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ομογενείς της Νέας Υόρκης και των γύρω περιοχών με ενθουσιασμό παρακολούθησαν την ομιλία του Δρ. Ιωάννη Κουρτζέλλη για τον πανάρχαιο πολιτισμό της Λέσβου, η οποία έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μυτιληναίων στην Αστόρια, της Νέας Υόρκης. Οργανωτές της εκδηλώσεως ήταν o Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής, το Ίδρυμα Παπουτσή, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και ο Οργανισμός Ελληνικής Παιδείας Αμερικής.

Ο Υπεύθυνος της Εκδηλώσεως Μιχάλης Χριστοδούλου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει διοργανωθεί με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Χρήστος και Μαίρη Παπουτσή». Με χαρά πρόσθεσε ότι ο Χρήστος Παπουτσής έχει ρίζες στην Βατούσα της Μυτιλήνης και στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης. Η Μαίρη Παπουτσή έχει ρίζες στην Αρκαδία και στην Λακωνία. Ο ομιλητής της εκδήλωσης Δρ. Ιωάννης Κουρτζέλλης έχει ρίζες στην Αγιάσο, ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο στον Όλυμπο της Μυτιλήνης.

MSA2-A02-Mytilenian2016DrK-G0009 (2)

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής έχει τις ρίζες του στο 1912 και σκοπό έχει να προβάλει την Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Διευκρίνισε ότι σήμερα ο ομιλητής θα μοιραστεί μαζί τους τις γνώσεις που έχει αποκτήσει για τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και ειδικότερα τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο νησί της Λέσβου.

Ο Συγγραφέας Χρήστος Παπουτσής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια εκφράζοντας ευγνομωσύνη προς τους γονείς του. Στην συνέχεια ανέφερε ότι το «Ίδρυμα Παπουτσή» σε συνεργασία με το University of New Hampshire προσκάλεσαν τον Δρ. Κουρτζέλλη στην Αμερική για να δώσει μια σειρά διαλέξεων στο University of New Hampshire, στο Harvard University, στο Columbia University, και στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μυτιληναίων στην Αστόρια. Ακόμη ανέφερε οτι ο Δρ. Κουρτζέλλης έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτιστική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

MSA2-A06-Mytilenian2016DrK-K1234-Coins (2)

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής Βασιλική Φιλιώτη στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής με τα μέλη συλλόγους και τον Οργανισμό Ελληνικής Παιδείας  επιτελούν ένα σπουδαίο έργο για την διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Συνεχάρει τον ομιλητή και το σύλλογο Μυτιληναίων Αμερικής  για την ωραία αυτή  εκδήλωση και προσκάλεσε τους συλλόγους να προγραμματίζουν συχνά εκδηλώσεις που σχετίζονται  με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, να ομιλούν Ελληνικά  και να μεταλαμπαδεύουν την γλώσσα μας και τις  ελληνοχριστιανικές αρχές και αξίες του ελληνισμού στις νέες γενιές, στα παιδιά μας.

Ο Ομιλητής εστίασε την παρουσίαση του στα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Λέσβου, που καθιστούν το νησί έναν ιδανικό πολιτιστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας. Στην συνέχεια παρουσίασε αρχαία ευρήματα που μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι της Λέσβου ήδη από το τέλος της Νεολιθικής Εποχής, δηλαδή από το 4.000 π.Χ., είχαν αναπτύξει πολιτισμό και χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων πήλινα οικιακά σκεύη για την καθημερινή τους ζωή. Η Λέσβος κατά την διάρκεια των ιστορικών χρόνων έχει να παρουσιάσει σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής, όπως:

MSA2-A03-Mytilenian2016DrK-G0015

– Πιττακός ο Μυτιληναίος (650-570 π.Χ.) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης, φιλόσοφος και ποιητής και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους «Επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας». Ο Δήμος εξέλεξε ως αισυμνήτη (δηλαδή κυβερνήτη) τον Πιττακό, στον οποίο παραχώρησε απόλυτη εξουσία, για μία δεκαετία (589-579 π.Χ.), με την παρέλευση της οποίας παραιτήθηκε από την αρχή εκουσίως.

– Θεόφραστος ο Ερέσιος (372-287 π.Χ.) έγραψε περίπου 240 έργα για πλήθος θεμάτων όπως Ηθική, Λογική, Ρητορική, Μεταφυσική, Βοτανική, Ζωολογία. Το 345 π. Χ. ο Αριστοτέλης ακουλουθώντας την προτροπή του μαθητή του Θεόφραστου πήγαν στην Μυτιλήνη, όπου έμεινε και δίδαξε μέχρι το 342 π.Χ. Από την Μυτιλήνη, το 342 π.Χ., κατόπιν προσκλήσεως του Βασιλέα Φιλίππου, ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος πήγαν στην Μακεδονία για να αναλάβουν την διαπαιδαγώγηση του Αλεξάνδρου. Το 323 π.Χ. ο Αριστοτέλης όρισε τον Θεόφραστο διευθηντή και διάδοχο στην σχολή του, η οποία ήταν γνωστή με το όνομα «Περιπατική Σχολή». Ο Θεόφραστος ονομάστηκε «Πατέρας της Βοτανικής».

MSA2-A05-Mytilenian2016DrK-K1234-Kionas (2)

Στο τέλος της εκδηλώσεως, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Μιχάλης Μπάνης και η καθηγήτρια Μαίρη Παπουτσή απένειμαν τιμητική πλακέτα στον Δρ. Κουρτζέλλη για τα επιτεύγματα του στην επιστήμη της Αρχαιολογίας.