Το ΥΠΕΘ “φρενάρει” το Ν/Σ για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες στην Νάπολη –από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ)- της διοργάνωσης πανηγυρικών εκδηλώσεων για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού», στην Αθήνα συνεχίζεται η κωλυσιεργία στην υπογραφή του σχετικού Σχεδίου Νόμου, τη φορά αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Panhellenic Post, με τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, να αρνείται να το υπογράψει!

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) στο πνεύμα και των ημερών, ακόμη, του Αγίου Πάσχα, «νίπτει τας χείρας» της επί των διαθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι «από την πλευρά μας το θέμα έχει τελειώσει, και αφορά πλέον τους υπουργούς και την κυβέρνηση». Και είναι γεγονός ότι τόσο ο Γεν. Δ/ντής κ. Κόκκινος όσο και ο αναπληρωτής Δ/ντής κ. Πλευράκης -ο οποίος είχε και τον όλο συντονισμό- “έτρεξαν” το Νομοσχέδιο και το προσήγαγαν για τις απαραίτητες υπογραφές υπουργών.

«Εμείς», έλεγε νωρίτερα στην ΡΗΡ έγκυρη πηγή της ΓΓΑΕ, «κάναμε ό,τι είχαμε να κάνουμε. Παρακολουθούμε στενά το θέμα, και πιστεύουμε ότι τελικά, αμέσως μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού, το Σχέδιο Νόμου για την ελληνική Γλώσσα θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά και δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τον όποιο υπουργό να το υπογράψει!».

Η εξέλιξη αυτή, ουδόλως ικανοποίησε τον ευρισκόμενο τις τελευταίες μέρες (για το Άγιο Πάσχα) στην Ελλάδα πρώην πρόεδρο της ΟΕΚΑΙ καθηγητή, Γιάννη Κορίνθιο, ο οποίος  ζήτησε από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη να αποσύρει την «αιγίδα» της Ένωσης Δήμων από τις προβλεπόμενες εκδηλώσεις στην Αθήνα καθώς και από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, να μην γίνει καμία απολύτως εκδήλωση στην ελληνική πρωτεύουσα για το θέμα της Γλώσσας.

Όπως έλεγε στην Panhellenic Post, ο κ. Κορίνθιος, «εξ αρχής είχαμε πει ότι φέτος πρώτη χρονιά της καθιέρωσης Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, οι εκδηλώσεις θα επικεντρωθούν στην Νάπολη, από όπου ξεκίνησε η ιδέα και με τους αγώνες της ΟΕΚΑΙ φθάσαμε εδώ που σήμερα βρισκόμαστε».

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, στις εκδηλώσεις θα κληθούν να παραστούν πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες από την Ελλάδα ενώ ασκούνται πιέσεις από την ομογένεια της Ιταλίας στο Μητροπολιτικό Κέντρο, ώστε η ελληνική Πολιτεία να εκπροσωπηθεί στις πανηγυρικές εκδηλώσεις «στο ανώτατο δυνατόν επίπεδο».

Πάντα ταύτα, όμως, τόσο οι πανηγυρικές εκδηλώσεις όσο και η ίδια η τύχη  της «Ημέρας» επαφίενται (;) στις διαθέσεις του κ. Φίλη ο οποίος, όπως ακούγεται στους διαδρόμους του υπουργείου, ίσως να είναι ενοχλημένος και από το γεγονός ότι στην Εισηγητική Έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, περιπλέκονται πράγματα άσχετα με τη Γλώσσα και  τα “πιστεύω” του, όπως ο συνδυασμός της 20ης Μαϊου, με την «…Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) και ακολουθεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης (21 Μαΐου), με αποτέλεσμα  {συμπεραίνει η Έκθεση} να δημιουργείται «ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του Ελληνισμού».

Οι συντάκτες της εισηγητικής Έκθεσης, στην ΓΓΑΕ, προφανώς δεν λογάριασαν την «επιστημονική άποψη» του κ. Φίλη, σύμφωνα με την οποία δεν έγινε ποτέ η Γενοκτονία των Ποντίων!!! Ο δε υπουργός είναι αλήθεια ότι έχει εκτεθεί δημοσίως και έχει επικριθεί πολύ για τη θέση του αυτή (για την οποία και παρολίγον να χάσει την καρέκλα του)  για να βάλει τώρα την υπογραφή του κάτω από ένα κείμενο που ουσιαστικά αντιπαρατίθεται με τα πιστεύω του!

Η Έκθεση έχει και άλλες ατέλειες ή παραλείψεις ή αδεξιότητες όπως π.χ. ότι ο Σωκράτης διακρίθηκε ως «δάσκαλος φιλοσόφων παγκόσμιας επιρροής όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Διογένης»! Όπως δε σημειώνει σε άρθρο στην ιστοσελίδα του ο κ. Σαραντάκος, , «…όταν ο Σωκράτης έπινε το κώνειο, ο Διογένης έπινε το γάλα του στη Σινώπη, διότι βρισκόταν στην τρυφερήν ηλικία των πέντε χρονών!»

Παρά ταύτα, Η ιδέα των ομογενών της Ιταλίας, για καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, έφτασε πολύ μακριά, μέσα από ένα δικομματικό ταξίδι δύο ετών, για να αφεθεί να ναυαγήσει τώρα στα ρηχά της αδιόρθωτης ελληνικής γραφειοκρατίας ή της επιστημοσύνης ορισμένων!

Έτσι, κάποιοι κύκλοι της ομογένειας Ιταλίας σκέπτονται –αν υπάρξει και περαιτέρω κωλυσιεργία από το εθνικό κέντρο- να προχωρήσουν  στη σύσταση της αναγκαίας ομάδας ατόμων η οποία, παρακάμπτοντας πλέον την Αθήνα,  θα απευθυνθεί απευθείας στην ΟΥΝΕΣΚΟ (ως υπάρχει σχετικό δικαίωμα) ζητώντας την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού!

Τέλος, απογοήτευση εκφράζεται για το γεγονός ότι ενώ μέχρι την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 στις 15:00, στον διαδικτυακό ιστότοπο  http://www.opengov.gr/ypes/?p=3679 .ήταν αναρτημένο το νομοσχέδιο, μόνον 4 άτομα έλαβαν μέρος στη δημόσια διαβούλευση.

Δυστυχώς, η ανάρτηση δεν προβλήθηκε προς την ομογένεια με σχετικές ανακοινώσεις ή και καταχωρήσεις μέσω του ομογενειακού Τύπου, πιστεύοντας (!) οι αρμόδιοι στην Αθήνα ότι οι ομογενείς βρίσκονται καθημερινά πάνω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σύνδεση, μάλιστα, με το  opengov!

ΣΧΟΛΙΟ: Η ΡΗΡ είχε εκφράσει με άρθρο της τις θέσεις της στο όλο ζήτημα. ( άρθρο)