Μπλόκο Σούλτς στην απελευθέρωση των θεωρήσεων σε βίζες Τούρκων πολιτών

Βρυξέλλες. Μπλοκάρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η δήλωση Σουλτς έγινε παρουσία του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την 45λεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

«Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους τούρκους πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός επέμεινε στις θέσεις της Άγκυρας ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Μιλώντας νωρίτερα στην τουρκική τηλεόραση, ο κ. Μποζκίρ δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι αυτό είναι ένα από τα πέντε προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την απελευθέρωση των θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να χτυπά τους επικριτές της, χαρακτηρίζοντάς τους ως τρομοκράτες, όμως η Άγκυρα αντιτείνει πως υπό την απειλή του PKK και του Ισλαμικού Κράτους ο νόμος δεν είναι δυνατό να αλλάξει.

«Δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο», είπε ο κ. Μποζκίρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ακόμα πιο αιχμηρό μήνυμα έστειλε νωρίτερα ο Μπουχράν Κουζού, σύμβουλος του κ. Ερντογάν και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο οποίος προειδοποίησε μέσω Twitter ότι η Τουρκία θα «στείλει πρόσφυγες» στην Ευρώπη αν το Ευρωκοινοβούλιο λάβει «λάθος απόφαση» για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Πηγή: skai.gr