Εσπερίδα στην Αθήνα για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Η Εσπερίδα για την «1η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού», στο ξενοδοχείο Athens Plaza, το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου, μπορεί να μην είχε ηχηρά ονόματα της Πολιτείας και του πολιτικού κόσμου, είχε, όμως αρκετές  προσωπικότητες των Γραμμάτων και του Πολιτισμού. Είχε ένα υπομονετικό κοινό περίπου 200 ατόμων που τίμησαν την πρώτη Ημέρα και που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο εάν η αίθουσα ήταν πλέον ευρύχωρη.

Την εκδήλωση με τον γενικό τίτλο «Η Παγκόσμια Διάσταση της ελληνικής Γλώσσας, ως Εργαλείο Άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας» οργάνωσε η Εταιρεία Κοινωνικών Επενδύσεων του Γιώργου Γαμπιεράκη υπό την Αιγίδα της ΓΓΑΕ, της  Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΚΕΔΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος δεν παρέστη στην εκδήλωση –καθώς επιστρατεύθηκε να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση σε εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων, στη Ρόδο- καθώς επίσης απουσίασαν και πολιτικοί, πλην της Βουλευτού της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Από την ομογένεια, που καρπώνεται και την πατρότητας της ιδέας, χάρις στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, και του π. προέδρου της Γιάννη Κορίνθιου, μόνες  παρουσίες  που εμείς διακρίναμε, ήταν αυτή της ομογενούς Συγγραφέως Βενετίας Πιτσιλαδή-Chuard, από την Ελβετία, που ήταν και στο πάνελ ομιλητών, όπως επίσης και ο Πέτρος Καψάσκης, από την Ιταλία, Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτιστικής Διπλωματίας σε Ιταλικό Πανεπιστήμιο.

Στον χαιρετισμό που έστειλε ο Γεν. Διεθυντής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος, και διάβασε ο Πρόεδρος της διοργανώτριας Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων Γιώργος Γαμπιεράκης, τόνιζε, μεταξύ άλλων ότι η ΓΓΑΕ «…υπερασπίστηκε της 12μηνης διαδρομής που πορευτήκαμε ως Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, προς τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού και η οποία, όπως σημειώνει, «μοιάζει να πλησιάζει στον τελικό προορισμό της»

«Δεν είμαι χαρούμενος –τονίζει-  ως επικεφαλής της ΓΓΑΕ μόνο γιατί πραγματώνεται μία ιδέα που προέρχεται από τους Απόδημους  Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης,  και συγκεκριμενοποιήθηκε  από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, και τον απελθόντα πρόεδρός της Γιάννη Κορίνθιο. Μοιράζομαι σήμερα τη χαρά μαζί με σας που με την παρουσία σας τιμάτε την εκδήλωση αυτή, γιατί επιτέλους διαφαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εκπληρώσει μία ηθική και ιερά υποχρέωση προς τη Γλώσσα του Γένους μας», σημειώνει.

Και προσθέτει: Ευελπιστούμε λοιπόν ότι πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου που είναι  η θεσμοθέτηση της Ημέρας εντός Ελλάδος έτσι ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε το θέμα προς τον ΟΗΕ  και την UNESCO για να μπορέσουμε να καθιερώσουμε και τυπικά μία ουσιαστικά παγκόσμια Γλώσσα , αυτή που μας χάρισαν οι πρόγονοί μας.  Έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί η ελληνική Πολιτεία, γιατί αυτό είναι το πραγματικό χρέος της  όπως ακριβώς το ορίζει στα γραφόμενά του ο Καζατζάκης.

Σε άλλο σημείο, ο Γεν. Δ/της της ΓΓΑΕ δηλώνει αισιόδοξος γιατί, όπως λέει,  «… όταν ο πολιτικός μου προϊστάμενος και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μου εμπιστεύθηκε την υψηλή ευθύνη να ασχοληθώ με τους Έλληνες του κόσμου μου ζήτησε να αξιοποιήσω το τεράστιο δυναμικό τους για την άσκηση πολιτικής  διπλωματίας  από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και μου επεσήμανε τα μοναδικά εργαλεία με παγκόσμιο αντίκτυπο που έχουμε στη διάθεσή μας: Τη Γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

Μέρος του ακροατηρίου στο Athens Plaza.

Μέρος του ακροατηρίου στο Athens Plaza.

Σήμερα λοιπόν, επισημαίνει ο κ. Κόκκινος, αισθάνομαι ότι αρχίζουμε και μπαίνουμε στην  τελική πορεία, ότι τα λουλούδια  που για ένα χρόνο φροντίζαμε  καταπολεμώντας τις δυσκολίες των καιρών αρχίζουν και γίνονται καρποί».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με την επισήμανση ότι η Ελλάδα, μέσα από την Γλώσσα, τον Πολιτισμό και την Τέχνη «μπορεί να επιτύχει την προβολή της». Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι  μήνυμα απέστειλε  και ο Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας Αναστ. Δημοσχάκης, που δεν ακούσαμε, όμως,  να διαβάστηκε.

Η όλη εκδήλωση περιελάμβανε δύο «τράπεζες»  ομιλητών. Η 1η με συντονίστρια την  δημοσιογράφο Ταράντου Ίνα, αποτελούνταν από τους Γιώργο Μάρκου, καθηγητή Ιστορίας Δικαίου που μίλησε για τις Αρχαιοελληνικές ρίζες της Μεσαιωνικής Ευρώπης ενώ  παρουσίασε το υπό έκδοση Λεξικό του με τίτλο «Λεξικό Μάρκου της άυλης Ελληνικής Πολιτισμικής και Επιστημονικής Κληρονομιάς στη Μεσαιωνική Ευρώπη». Ο Καργάκος Σαράντος Συγγραφέας-Ιστορικός που διάβασε παλαιότερο δημοσίευμα του για τις προοπτικές της Ελληνικής Γλώσσας στον 21ο Αιώνα. Ο φραγκίσκος Βέρρος, Πρέσβης-Δ/ντής  Διπλωματικής Ακαδημίας που μίλησε για την «Ελληνική Γλώσσα ως μέσο προβολής του ελληνισμού». Ο Πέτρος Καψάσκης Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτιστικής Διπλωματίας  με θέμα «Η ήπια ισχύς της Ελληνικής Γλώσσας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής» Ο Νικόλαος Περδίκης, ποιητής που ανέλυσε το «Αιώνιο ταξίδι της Γλώσσας στην ποίηση» και ο Κώστας Καρκανιάς τ. Πρόεδρος της Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας  που μίλησε για την «Οικονομική Διάσταση της Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας».

Στο 2ο «Τραπέζι», με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μαρία Λυσσάνδρου, ομιλητές ήταν οι: Μαίρη Μαρούλη –Ζηλεμένου Πανεπιστημιακός, Πρόεδρος  Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων Unesco με θέμα «Η Σημασία της Ελληνικής Γλώσσας στην παγκόσμια πολιτιστική Κληρονομιά, ο Αρχιτέκτων –Εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης με θέμα « Ο Έλλην Λόγος, στην Εποχής της Ύβρεως»,  ο Πατήρ Φιλόθεος Φάρος με θέμα η Ελληνική Γλώσσα στην Εκκλησιαστική Ζωή,  η Βενετία Πιτσιλαδεή – Chuard Συγγραφέας και Μέλος της Ελβετικής Επιτροπής  της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα ως συνδετικός κρίκος της ομογένειας με την Ελλάδα, ο Γιώργος Γαμπιεράκης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων με θέμα «η αναγκαιότητα κινητοποίησης και σύνδεσης των Ελλήνων του Κόσμου μέσω της Ελληνικής Γλώσσας. Η καμπάνια ο Kosmos μιλά ελληνικά και οι στόχοι της.

Τέλος η Γιάννα Τριανταφύλλη, διευθύντρια «Φωνής της Ελλάδος»,  με θέμα «Ελληνική Γλώσσα και ομογένεια».

Η εκδήλωση έκλεισε με το Κέντρο Ελληνικής Κληρονομιάς- «Λύραυλος», με ένα μουσικό ταξίδι αισθήσεων με ήχους και τραγούδια από αρχαία ελληνικά όργανα.

ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΗΡ: Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι δυστυχώς, πολύ φοβόμαστε ότι «εν κενώ επίσημης εκπροσώπησης» θα γιορτάζεται  κάθε  Επέτειος, καθώς η επιλογή της 20ης Μαϊου, ημέρας ανάμεσα σε δύο άλλες εξίσου σημαντικές και με εκατοντάδες εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος, Επετείους (της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μάχης της Κρήτης) φαίνεται εκ των υστέρων ότι ίσως δεν ήταν και η ιδανικότερη, αφού μάλλον θα αποστερεί τις εκδηλώσεις  για τη Γλώσσα και τον Πολιτισμό από «υψηλές πολιτικές  παρουσίες»… που θα παρίστανται είτε στους Πόντιους είτε στους Κρήτες…

Επίσης, παρά την πληθώρα των εκλεκτών ομιλητών,  το δεύτερο σκέλος της Επετείου «ο Ελληνικός Πολιτισμός» δεν έλαβε την οφειλόμενη αναφορά.

Αίσθηση –και πολλά χειροκροτήματα- προκάλεσε η εισαγωγική «ατάκα» του ομιλητή κου Καργάκου, με σαφείς αιχμές προς το Υπουργείο Παιδείας,  πως: «εάν δεν έχει απαγορευθεί, Χριστός Ανέστη»!

Επίσης, σημαντική και η εκτίμηση του Πέτρου Καψάσκη πως «το αξιακό σύστημα έχει ανατραπεί» και η πρότασή του για σύσταση «Υφυπουργείου Γλώσσης».

Λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων και του προχωρημένου της ώρας δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε μέχρι το τέλος την όλη εκδήλωση. Ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για ό,τι δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε από το δεύτερο μέρος.