Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Δεν το βάζει κάτω το προσκείμενο στο κομουνιστικό κόμμα συνδικάτο CGT παρά τη μη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των άλλων λεγόμενων «ρεφορμιστικών συνδικάτων» όπως το CFDT. Μετά τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια, το CGT καλεί σε απεργία τους εργαζόμενους στους πυρηνικούς σταθμούς. Αύριο Πέμπτη αναμένεται να είναι η μεγάλη μέρα, αφού τότε θα φανεί το εύρος της συμμετοχής στην απεργία, που θα καθορίσει και το εάν θα υπάρξουν μειώσεις στα ηλεκτρικά φορτία και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Πάντως σε διάφορες γειτονιές της Νάντης στα βόρεια της χώρας, αλλά και στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στη Μασσαλία στο γαλλικό νότο, σημειώθηκαν ήδη σήμερα οι πρώτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Απεργία και στην Air France;

Παράλληλα σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Nogent sur Seine, με δύο αντιδραστήρες εκ των οποίων ο ένας είχε σταματήσει για τεχνικούς λόγους. Το συνδικάτο CGT απειλεί τώρα να μην τον επαναλειτουργήσει αλλά και να μειώσει την τάση στον άλλο αντιδραστήρα. Εάν τελικά το κάνει, τα πράγματα αναμένονται δύσκολα για τη γαλλική πρωτεύουσα.

Και ενώ συνεχίζονται οι δυσκολίες στα πρατήρια βενζίνης, ούτε οι σιδηροδρομικοί κατεβάζουν τα όπλα κατά του εργασιακού νόμου. Συνεχίζουν τις απεργίες ανά διήμερο όπως σήμερα και αύριο, ενώ από τον Ιούνιο δηλώνουν ότι θα πυκνώσουν τις κινητοποιήσεις με καθημερινές απεργίες.

Στην Air France η κατάσταση είναι επίσης απειλητική, καθώς οι πιλότοι αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε 6ήμερη απεργία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Deutsche Welle