Αμερικανικό Πεντάγωνο: Νεκρός ο ηγέτης της ISIS στη Φαλούτζα

Βαγδάτη, Ιράκ

Οι αεροπορικές επιδρομές του δυτικού συνασπισμού (του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ) και στηρίζουν τις ιρακινές δυνάμεις στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Φαλούτζα σκότωσαν 70 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ανάμεσα τους και τον διοικητή της οργάνωσης στην πόλη, δήλωσε ο συνταγματάρχης, εκπρόσωπος του συνασπισμού, Στιβ Γουόρεν.

Ο Μαχέρ αλ Μπιλάουι, διοικητής των τζιχαντιστών της ISIS στην Φαλούτζα σκοτώθηκε πριν από δύο μέρες, τόνισε ο Γουόρεν. Όπως επισήμανε, ο θάνατος του Μπιλάουι και άλλων τζιχαντιστών «δεν θα οδηγήσει εντελώς τον εχθρό να σταματήσει να πολεμά, αλλά του προκάλεσε ένα πλήγμα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού τις τελευταίες τέσσερις μέρες εξαπέλυσαν 20 αεροπορικές επιθέσεις στηρίζοντας την εκστρατεία ανακατάληψης.

Η τελική μάχη για τον έλεγχο της πόλης προπύργιο της ΙSIS, που βρίσκεται 50χλμ δυτικά της Βαγδάτης, θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, και όχι εβδομάδες, δήλωσε ο Χαντί αλ Αμίρι, ηγέτης της οργάνωσης Μπαντρ, μιας παραστρατιωτικής σιιτικής οργάνωσης με πολιτική πτέρυγα, που φέρεται να έχει την υποστήριξη του Ιράν. Η πρώτη φάση της επίθεσης που ξεκίνησε την Δευτέρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με την ολική περικύκλωση της πόλης, επισήμανε ο Αμίρι.

Ο στρατός έχει εξουδετερώσει περισσότερους από 250 εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει οι τζιχανιστές σε δρόμους και σε χωριά για να καθυστερήσουν την προέλαση των στρατευμάτων, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός, επικαλούμενος αξιωματικούς των ιρακικών ενόπλων δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, νέες αναφορές ήρθαν στο φως που τονίζουν ότι οι κάτοικοι της πολιορκούμενης σουνιτικής πόλης λιμοκτονούν.

Ο Αμίρι κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την νοτιοδυτική έξοδο της πόλης, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σήμερα πως οι τζιχαντιστές εμποδίζουν περίπου 50.000 αμάχους να δραπετεύσουν.

Όσοι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από την πόλη είπαν πως κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από λιμό, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ. Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες την Πέμπτη ανέφερε παρόμοιες περιγραφές που συνέλεξε από τους εκτοπισμένους κατοίκους σε έναν καταυλισμό κοντά στην Φαλούτζα.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων. Ακούμε περιγραφές ότι άνθρωποι βασίζονται σε ληγμένο ρύζι και σε αποξηραμένους χουρμάδες. Και αυτά αποτελούν τη διατροφή τους» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

Αλλη εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η Αριάνε Ρουμέρι δήλωσε πως περίπου 825 οικογένειες κατόρθωσαν σήμερα να δραπετεύσουν βιαστικά, χωρίς να πάρουν μαζί τους τα υπάρχοντα τους και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια με μικρά λεωφορεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού στρατού, μεταξύ 500 και 700 τζιχαντιστών της ISIS βρίσκονται στην Φαλούντζα. Οι νεκροί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης την Δευτέρα έχουν ανέλθει στους 50, ανάμεσα τους 30 άμαχοι και 20 μαχητές, ανέφερε πηγή στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ