Νυχτερινή συνάντηση Πούτιν-Μητσοτάκη σε άριστο κλίμα. Αναφορά στο Κυπριακό

Αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Καβούρι ανάμεσα στον Πούτιν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Αντικείμενο της κατ’ ιδίαν συζήτησης, θα είναι oι διμερείς σχέσεις, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και το κυπριακό. Επίσης οι δυο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν και για τις επενδύσεις με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον ρωσικών εταιριών να επενδύσουν στη χώρα μας.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν, η οποία ενδέχεται να επαναληφθεί στα μέσα Ιουνίου, αυτήν τη φορά στη Μόσχα, εφόσον τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ βρεθεί στην ρωσική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την προσεχή Δευτέρα τετ α τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Πούτιν: “Είναι χαρά μου που σας γνωρίζω προσωπικά”

 

Ο Πούτιν τόνισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως η σημερινή επίσκεψη ήταν πολύ επιτυχής και είχε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Είναι χαρά μου που σας γνωρίζω προσωπικά”, του είπε στη συνέχεια, τονίζοντας πως “ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός σας στη Βουλή θα υποστηρίξουν τις ρωσικές πρωτοβουλίες”.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην οικογένεια Μητσοτάκη λέγοντας πως “τα μέλη της οικογενείας σας συνεβαλαν στην ανάπτυξη ρωσικών σχέσεων. ‘Εγιναν παρα πολλά για την ανάπτυξη των σχέσεων επί κυβερνήσεως του κόμματος σας”.

Μητσοτάκης: “η Ρωσία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού”
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: “Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που παρά το πιεσμένο πρόγραμμά σας βρήκατε χρόνο να συναντηθείτε μαζί μου.
Οι δεσμοί των χωρών μας είναι πολύ στενοί. Είναι σημαντικό που σε αυτή τη συγκυρία υπάρχει μια συμφωνία διακομματική ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο.
Χαίρομαι που έχω την τιμή να ηγούμαι του κόμματος που την περίοδο 2004 – 2009 έκανε πολλά πράγματα για να προωθήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Ανέκαθεν η ΝΔ ήταν υπέρμαχος αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης νέων επενδύσεων και χαιρόμαστε που έστω και με κάποια καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και φυσικά υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν θα βγει από τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκεται χωρίς ξένες επενδύσεις. Για αυτό καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον που δείχνετε και εσείς προσωπικά.  Οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να πάνε πέρα από το επίπεδο τουρισμού”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως “η Ρωσία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού”.

Στο Αγιο Ορος το Σάββατο ο Πούτιν

  • Το πρόγραμμα του Ρώσου Προέδρου για το Σάββατο έχει ως εξής:
  • 20.45: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση.
  • Άφιξη στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (Αίθουσα VIP).
  • Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Λιμάνι της Τρυπητής.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με σκάφος  για Καρυές.
  • Άφιξη. Επίσημη υποδοχή.
  • Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.
  • Προσκυνηματική μετάβαση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας  κ. Vladimir Putin στο Άγιο Όρος.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας από Αρσανά Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος για το λιμάνι της Τρυπητής.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για τον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».
  • Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin προπέμπει εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με ειδική πτήση.