ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Έρχεται η Ανάπτυξη…

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Εκεί που καθόμουν στο μπαλκόνι χθες το βραδύ,  από τις πρώτες «ζεστές» αθηναϊκές νύχτες του φετινού καλοκαιριού, πέρασαν μπροστά μου καλπάζοντας κάτι κάτασπρα άλογα, που έσερναν μια τεράστια πλατφόρμα! Ποδοβόλησαν κατά την Πειραϊκή σηκώνοντας ένα σύννεφο όχι σκόνης, αλλά καυσαερίου!

Ρώτησα κάποιον που καθότανε δίπλα μου:

-Τι ήτανε αυτό που είδαμε;

Μου λέει:

-Εννοείς τα κάτασπρα άλογα;

Του λέω: Α, ήτανε πράγματι άλογα, ή έτσι φάνηκαν σε μένα;

-Ναι, μου απαντάει. Ήτανε.

-Και τι κουβάλαγαν πάνω στην πλατφόρμα; ρωτάω.

-Την Ανάπτυξη, μου λέει!

Δεν καταλαβαίνω, αλλά ντρέπομαι και να ξαναρωτήσω. Άρχισα να σκέπτομαι, αλήθεια, από την οικονομική κρίση πότε περάσαμε στην ανάπτυξη και δεν το καταλάβαμε; Το πρωί που είχα πάει Αθήνα, όλο κλειστά μαγαζιά και λουκέτα συναντούσα. Τη δόση από τα δανεικά της ¨καταραμένης¨ ΕΕ, ακόμη δεν την πήραμε. Τα χρήματα που οφείλει το ελληνικό Δημόσιο στους ιδιώτες πελάτες του δεν τα έδωσε. Τα Capital Controls δεν έπαψαν να ισχύουν, πότε και πως περάσαμε σε ανάπτυξη;

Είπα, έπειτα, να πάψω να σκέπτομαι. Κουράστηκα. Η πολλή ανάπτυξη με κούρασε! Δόξα τω Θεώ, η Κυβέρνηση τα έλυσε όλα τα προβλήματα. Έβαλε τις αγορές στη θέση τους και τους δανειστές στο εδώλιο! Ησυχάσαμε!

Μετά κατέφθασε η συμβία μου:

–Τα ‘μαθες; Με ρώτησε.

-Τι να μάθω, είπα.

-Έκλεισε το Athens Ledra, μου λέει με ένα λυγμό που την έπνιγε…

-Καλά, της λέω. Εσύ γιατί κοντεύεις να βάλεις τα κλάματα; Δεν θυμάμαι να σε έχω πάει εγώ εκεί ποτέ… Λέγε, με ποιόν πήγες;

-Ω καημένε, εκεί εσύ. Όχι δεν έχω πάει, αλλά ήτανε μεγάλο ξενοδοχείο…

-Μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες, απεφάνθην εν σοφία, ελόγου μου.

Γύρισα στις σκέψεις μου. Πόσος καιρός πέρασε, από όταν η Bolton Group με έδρα την Ιταλία, αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), της μεγαλύτερης βιομηχανίας προϊόντων χάρτου της Ελλάδας; Κάτι μήνες. Πόσος χρόνος είναι που έφυγε η Eldorado Gold; Η Coca Cola Hellenic μέσα στην κρίση δεν εγκατέλειψε το ελληνικό χρηματιστήριο (2012)  για χάρη του Λονδίνου; Η ΦΑΓΕ που μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο και η  Βιοχάλκο που «μετανάστευσε» στις Βρυξέλλες (2013);

Δεν είναι το MEGA που πάει σήμερα-αύριο «φούντο»;  Δεν είναι οι Έλληνες που δεν επιστρέφουν τα λεφτά τους στις ελληνικές Τράπεζες;   Ε, πάει και το Athens Ledra!..

Και τότε μου ΄ρθανε μπροστά μου “φλασιά”, πάλι τα άλογα.

-Τι έσερναν τα άλογα; Ρώτησα πάλι τον τύπο που καθότανε απέναντί μου. Η απάντησή του ήταν απότομη:

-Μα ήδη σου έχω πει. Την ανάπτυξη!

-Της Ελλάδος; Ρώτησα.

-Όχι βρε!  Των φορολογικών παραδείσων που πλέον θα ιδρύουν offshore εταιρίες ανενόχλητοι οι υπουργοί και οι βουλευτές μας!

Τότε ακριβώς ήταν που με ρώτησε πάλι η γυναίκα μου: Τα ‘μαθες; Ο Τσίπρας κάνει Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο… Θα οραματιστούν. λέει, την Ελλάδα του 2021!

…Ξύπνησα απότομα απ΄ το λήθαργο… Καλά που δεν έπεσα κι απ’ το μπαλκόνι!