Προκλητική απάντηση από την Αγκυρα – Αθήνα: Δεν φτάσατε στον 21ο αιώνα!

Αγκυρα.- Με μία ιδιαίτερα αιχμηρή και πρωτοφανή σε ύφος ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει τους τόνους των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο θέμα της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

Η Άγκυρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να συνδέσει το θέμα αφενός με την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα και αφετέρου με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ καταλήγοντας κατηγορεί την Αθήνα ότι ταυτίζει τον εκσυγχρονισμό με τον αντιισλαμισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, έχει ως εξής: «Να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής στο ύφος και τις ανακοινώσεις της καλούμε την Ελλάδα, που επί σειρά ετών δεν δίνει άδεια για την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και συγχέει τον εκσυγχρονισμό με τον αντιισλαμισμό».

Ανταπαντώντας η Αθήνα  μέσω κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών υπενθυμίζει στην Αγκυρα πως η Αγία Σοφία είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και πως αν η Τουρκία «δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα».

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

To TRT Diyanet, το κρατικό θρησκευτικό κανάλι, μεταδίδει τις ημέρες του Ραμαζανιού (από 6 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου) την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας. Η εκπομπή θα προβάλλεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) για όλη τη διάρκεια της περιόδου.

 

Η Νέα Δημοκρατία

Αντίστοιχα, τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία του για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα.

Τη θέση του είχε διαχωρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος σχολίαζοντας την απόφαση των τουρκικών Αρχών είχε πεί ότι «το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού». Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο που ενώνει ανθρώπους και «να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους».

Στο μεταξύ, η συντονίστρια Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την αλλαγή χαρακτήρα του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Στην ερώτησή της η κα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει «προκλητική» την ενέργεια των τουρκικών Aρχών την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, υποστηρίζει ότι με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη δημιουργείται σύγχυση και ρωτά τον πρωθυπουργό ποια είναι η τελική θέση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρει: «Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO, συνιστά προκλητική ενέργεια που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το Υπουργείο Εξωτερικών με καθυστέρηση καταδίκασε φραστικά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι “δεν είναι τραγικό” και “δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού η ανάγνωση θρησκευτικού κειμένου στην Αγία Σοφία”. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί σύγχυση και να σταλούν λάθος μηνύματα στη γειτονική χώρα».

Ακολούθως η κα Μπακογιάννη ρωτά τον πρωθυπουργό:

1. Ποια είναι τελικά η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σόφιας;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως συμβόλου της Χριστιανοσύνης και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς;