Βρήκαν αμύθητο θησαυρό 9 εκατομμυρίων σε ναυάγιο 500 ετών

Δεν πίστευαν στα μάτια τους με την απίστευτη ανακάλυψη αμύθητου θησαυρού. Ανακάλυψαν το πορτογαλικό πλοίο Bom Jesus που εξαφανίστηκε το 1533 ενώ έπλεε για την Ινδία.

Οι ανθρακωρύχοι εργάζονταν στα ανοιχτά των ακτών της Αφρικής όταν ανακάλυψαν το ναυάγιο 500 ετών που ήταν φορτωμένο με χρυσό και νομίσματα αξίας 9 εκατομμυρίων λιρών. Το πλοίο Bom Jesus (Good Jesus) ανακαλύφθηκε πρώτη φορά από γεωλόγους της μεταλλευτικής εταιρείας De Beers τον Απρίλιο του 2008.

Πρόκειται για πορτογαλικό πλοίο που απέπλευσε από τη Λισαβόνα το 1533 με καπετάνιο τον Sir Francisco de Noronha και εξαφανίστηκε ενώ έπλεε για την Ινδία. Το πλοίο βρέθηκε από ανθρακωρύχους που εργάζονταν σε μια τεχνητή λίμνη αλμυρού νερού κατά μήκος της ακτής Skeleton.

αρχείο λήψης (38) αρχείο λήψης (37)

Αρχικά εντόπισαν κομμάτια ξύλου και μετάλλου κατά μήκος της παραλίας πριν τελικά ανακαλύψουν το ναυάγιο που ήταν θαμμένο κάτω από την άμμο. Μετά από 6 μέρες ανακάλυψαν και ένα σεντούκι γεμάτο από χρυσό. Πλέον αποτελεί την πιο σημαντική ανακάλυψη ναυαγίου όλων των εποχών.

αρχείο λήψης (39)

Το φορτίο του Bom Jesus περιελάμβανε γερμανικές ράβδους χαλκού, ελεφαντόδοντο, πορτογαλικά, ισπανικά, βενετσιάνικα χρυσά και ασημένια νομίσματα, ξίφη και μαχαίρια, ρούχα και σκελετούς. Ο αρχαιολόγος Dr Dieter Noli δήλωσε στο FoxNews.com πως η κυβέρνηση της Ναμίμπια θα κρατήσει τον χρυσό.

αρχείο λήψης (40)

“Αυτή είναι η διαδικασία όταν ένα πλοίο βρίσκεται σε μια παραλία. Το πλοίο ανήκε στον βασιλιά της Πορτογαλίας και άρα ανήκουν όλα στην Πορτογαλία. Η κυβέρνηση όμως πολύ γενναιόδωρα παραιτήθηκε από το δικαίωμα αυτό, επιτρέποντας στη Ναμίμπια να κρατήσει τα πάντα”.

αρχείο λήψης (41)