ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Περί ψήφου αποδήμων ΙΙ

melissa1-90x901Πήρε το λόγο  να μιλήσει για δύο λεπτά (!) για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού στην Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς ( sic) ο Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Δημοσχάκης.

Τι να πεις μέσα σε δύο λεπτά; Και, το βασικότερο, να προλάβεις να πεις όταν συνεχώς σε διακόπτουν;

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, πάντως, μόλις είδε ότι τα λεπτά περνούσαν έσπευσε να θυμίσει στον ομιλητή ότι έπρεπε να ολοκληρώσει…

-Τελειώνετε κύριε Δημοσχάκη, πέρασαν πολλά δύο λεπτά…

-Ναι, κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά μου δώσατε να μιλήσω και με έχετε διακόψει 22 φορές!

 

melissa1-90x901Όχι, δεν χρειάζεται καμία απογραφή των Ομογενών  για να αποκτήσουν τη διευκόλυνση να ψηφίζουν  από εκεί όπου είναι εγκατεστημένοι.  Αυτό είναι ένα εφεύρημα. Για να μην δώσουν ΠΟΤΕ την ψήφο.

Απογραφή των Ελλήνων του Εξωτερικού χρειάζεται για πολλούς άλλους λόγους και έπρεπε να έχει γίνει πριν από πολλά  χρόνια.

Το εγχείρημα της Απογραφής, όμως, είναι από τη φύση του δύσκολο, χρονοβόρο και αλυσιτελές.  Το αποτέλεσμα που θα δώσει ΔΕΝ θα αποτυπώνει ούτε κατά προσέγγιση τα πραγματικά νούμερα  των Ελλήνων εκτός.

 

melissa1-90x901Και, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει στην απογραφή και καταγραφή του εκτός συνόρων ελληνισμού η Επιτροπή της Βουλής ούτε καν με τη συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.  Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να έχει το «know how”  απογραφών, αλλά είναι άλλο πράγμα η απογραφή Ελλήνων στην Ελλάδα και εντελώς άλλο πράγμα η απογραφή τους στο εξωτερικό. Δεν θα  εξηγήσουμε τους λόγους.  Όσοι ξέρουν «κατά που πέφτει η Ομογένεια», αντιλαμβάνονται και το γιατί. Το θέμα δεν είναι επιστημονικό. Είναι πρακτικό…

 

melissa1-90x901Είναι και αχρείαστη η απογραφή, αφού ο κάθε νέος ψηφοφόρος για να εγγραφεί στα ελληνικά Δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ώστε, όσοι είναι ήδη εγγραμμένοι -έχουν, δηλαδή ελληνική ταυτότητα ή (και) ελληνικό διαβατήριο- τους ξέρουμε. Είναι ήδη καταχωρημένοι στους εκλογικούς καταλόγους.  Όσοι νέοι θα θελήσουν να εγγραφούν, θα τους μάθουμε. Τόσο απλό είναι το θέμα.

Θα ψηφίζουν όσοι Έλληνες ψηφοφόροι τυχαίνει να βρίσκονται εκτός Ελλάδος την ημέρα των εκλογών. Γιατί το κάνουν περίπλοκο;

 

melissa1-90x901Εάν η κυβέρνηση και  ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν στο θέμα της ψήφου των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων, ας βρουν άλλη, πειστικότερη, δικαιολογία. Τα περί απογραφής συνιστούν παραπλάνηση των  αποδήμων ψηφοφόρων. Και προέρχονται από ανθρώπους που αγνοούν την ομογενειακή πραγματικότητα.