Δημοψήφισμα υπόσχεται η Ρουσέφ εφόσον αποκατασταθεί στην προεδρία

Μπραζίλια
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, υποσχέθηκε δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν θέλουν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εάν αποκατασταθεί στην προεδρία, κάνοντας μια προσφορά που πολιτικοί αναλυτές ερμήνευσαν ως μια προσπάθεια να πείσει τους αναποφάσιστους γερουσιαστές να ταχθούν υπέρ της εν όψει της δίκης της.

Αν η Ρουσέφ αθωωθεί στη δίκη της στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, βάσει του Συντάγματος θα μπορεί να ασκήσει κανονικά τη θητεία της, η οποία λήγει το 2018.

H πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ   (Φωτογραφία:  Reuters )

H πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ (Φωτογραφία: Reuters )

Η πρόταση θεωρείται από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές ως προσπάθεια να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση: η πολιτική τάξη, η οποία εμπλέκεται σε μια σειρά σκανδάλων, θα βρισκόταν σε αυτή την περίπτωση αντιμέτωπη με τη λαϊκή ψήφο.

«Μόνο εάν ακούσουμε τον λαό θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε το χάος που δημιουργούν ο (προσωρινός πρόεδρος Μισέλ) Τεμέρ και η κυβέρνησή του» τόνισε η ίδια.

Μόλις 1 στους 10 Βραζιλιάνους έχει θετική γνώμη για την κυβέρνηση του Τεμέρ, του μέχρι πρόσφατα αντιπροέδρου της Ρουσέφ, ενώ η πλειοψηφία θέλει να διεξαχθούν εκλογές φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η ίδια έρευνα έδειξε πως σχεδόν τα 2/3 των πολιτών θεωρούν σωστή την παραπομπή της Ρουσέφ σε δίκη που αποφασίστηκε την 12η Μαΐου από τη Γερουσία.

Τα στρατόπεδο του Τεμέρ απορρίπτει την ιδέα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, κάτι που θα προϋπέθετε την αναθεώρηση του Συντάγματος από το Κογκρέσο.

Το κύμα σκανδάλων που σχετίζονται με την έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras πλήττει όμως την κυβέρνηση του Τεμέρ, που ανέλαβε πριν από έναν μήνα, και ίσως μεταβάλει τη στάση ορισμένων γερουσιαστών που είχαν ταχθεί υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ