Ομπάμα: Δεν προκύπτει «δάκτυλος» του Ισλαμικού Κράτους στο Ορλάντο

 

Ουάσινγκτον.- Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία μέχρι στιγμής που να υποδεικνύουν ότι ο δράστης της σφαγής στο Ορλάντο καθοδηγήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατόπιν ευρείας σύσκεψης με τον επικεφαλής του FBI και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπτωση «εγχώριου εξτρεμισμού» για τον οποίο υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ανησυχούσαν εδώ και πολύ καιρό.

Οι αμερικανικές αρχές χειρίζονται το μακελειό ως τρομοκρατική ενέργεια, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα την επομένη του θανάτου 49 ανθρώπων στο γκέι κλαμπ Pulse του Ορλάντο στο πλέον αιματηρό επεισόδιο μαζικών πυροβολισμών στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επίθεση φέρει ομοιότητες με τους πυροβολισμούς στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια -«αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε», σημείωσε. Η έρευνα για το Σαν Μπερναρντίνο κατέληξε ότι οι δράστες δεν είχαν καθοδηγηθεί από το εξωτερικό, όμως έστω μερικώς είχαν εμπνευστεί από τη βία και την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 29χρονος αφγανικής καταγωγής Ομάρ Ματίν είχε τηλεφωνήσει στο 911, την υπηρεσία άμεσης δράσης, πριν σπείρει πανικό και θάνατο δηλώνοντας πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο το εύρος των διασυνδέσεών του με την τζιχαντιστική οργάνωση παραμένει ασαφές.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα επισήμανε πως «όντως φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή ο ένοπλος διακήρυξε πίστη στην ISIL [ISIS], όμως προσέθεσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις μέχρι στιγμής ότι στην πραγματικότητα καθοδηγήθηκε ή αποτελούσε μέρος ευρύτερης συνωμοσίας.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα παράδειγμα του είδους εγχώριου εξτρεμισμού για το οποίο όλοι μας ανησυχούσαμε εδώ και παρά πολύ καιρό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνοντας πως διαφαίνεται ότι ο Ομάρ Ματίν ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου.

Ο ίδιος σημείωσε σε κάθε περίπτωση πως βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης τα κίνητρα του δράστη και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Σημείωσε ότι οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα βάζουν στο στόχαστρο την κοινότητα LGBT εξαιτίας της «μοχθηρής, χρεοκοπημένος ιδεολογίας» και των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους για τους ομοφυλόφιλους.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει διεκδικήσει με δύο ανακοινώσεις το τελευταίο 24ωρο την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε εν νέου στο ζήτημα-κλειδί της οπλοκατοχήςτονίζοντας πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι εύκολο άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κακό να έχουν πρόσβαση σε ισχυρά όπλα. Οι αδύναμοι νόμοι καθιστούν εύκολο σε διαταραγμένους ανθρώπους να πάρουν στα χέρια τους ισχυρά όπλα, υπογράμμισε.

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι «απογοητευμένος» και «οργισμένος» από την αδράνεια που επιδεικνύει το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, αναφορικά με το ζήτημα της διακίνησης όπλων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει «ένας συγκεκριμένος αριθμός μέτρων κοινής λογικής που θα το Κογκρέσο θα μπορούσε να ψηφίσει και τα οποία θα έκαναν δυσκολότερο για κάθε πρόσωπο να αποκτήσει ένα όπλο πολέμου».

Από πλευράς FBI, ο διευθυντής της υπηρεσίας Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ριζοσαπστικοποίησης του δράστη, εν μέρει μέσω Διαδικτύου, και ενδεχομένως εμπνεύστηκε από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο Ομάρ Ματίν έφερε επάνω του εκρηκτικά.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος για θέματα ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο 29χρονος είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία το 2011 και το 2012 συμμετέχοντας στο ούμρα, το «μικρό προσκύνημα».

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό People έγραψε, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας, ότι ο Ομάρ Ματίν είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έρευνες και είχε αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με το τουριστικό θέρετρο Walt Disney World που βρίσκεται στην ίδια πόλη, καθώς εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτεθεί εκεί.

Ο Ματίν και η σύζυγός του επισκέφθηκαν μάλιστα το τουριστικό πάρκο τον Απρίλιο. Η σύζυγός του δήλωσε σε αξιωματούχους ότι ο άνδρας της ερευνούσε επίσης το Downtown Disney όπως επίσης και το κέντρο διασκέδασης Pulse, όπου τελικά επιτέθηκε, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.

Τζον Κέρι: Δεν πρέπει να κατηγορούμε τη μία θρησκεία ή την άλλη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε από πλευράς του τους Αμερικανούς πολίτες να μην υποδεικνύουν ως ένοχες την μια θρησκεία ή την άλλη έπειτα από το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο Pulse στη Φλόριντα..

«Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε να υποδεικνύουμε ενόχους την μία ομάδα ή μια μορφή σεκταρισμού ή μια άλλη ή μια θρησκεία ή την άλλη. Δεν είναι αυτές οι αξίες της χώρας μας» δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους.

Newsroom ΔΟΛ

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ευρεία σύσκεψη στον Λευκό Οίκο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ευρεία σύσκεψη στον Λευκό Οίκο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )