Η Ισπανία 3-0 την Τουρκία, Τσεχία-Κροατία 2-2, Ιταλία-Σουηδία 1-0

(Φωτογραφία: Reuters )

(Φωτογραφία: Reuters )

Αθήνα.- Με εμφατικό τρόπο η Ισπανία νίκησε 3-0 την Τουρκία και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16» του EURO, ενώ η ομάδα του Φατίχ Τερίμ αναζητεί ένα θαύμα για να συνεχίσει. Δύο γκολ για τους Ίβηρες πέτυχε ο Μοράτα (34΄, 48΄), ενώ ενδιάμεσα είχε σκοράρει και ο Νολίτο (37΄).

Αναμφισβήτητα η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έκανε την πιο επιβλητική και πειστική εμφάνιση από τις υπόλοιπες του τουρνουά κι αν μη τι άλλο απέδειξε ότι βρίσκεται στη Γαλλία για να υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από τέσσερα χρόνια στην Αυστρία.

Η Ισπανία «χτύπησε» την αντίπαλό της εκεί ακριβώς που «πονούσε», στο κέντρο της άμυνας, όπου ο Μεχμέτ Τοπάλ βρέθηκε σε μία από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του. Ο κεντρικός αμυντικός της Τουρκίας έχασε δύο φορές τον Μοράτα κι ο στράικερ της Γιουβέντους σκόραρε ισάριθμες, ενώ από δικό του… τσαφ, έστω και με κεφαλιά, ο Νολίτο έκανε το 2-0.

Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι απλά. Ομάδες του επιπέδου της Ισπανίας «τιμωρούν» και το παραμικρό λάθος της αντίπαλης άμυνας, όπως αυτά που έκαναν οι Τούρκοι μετά το 30΄ και μέσα σε τρία λεπτά οι «φούριας ρόχας» έβαλαν τις βάσεις για τη νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση.

Τα πράγματα, πλέον, για την Τουρκία είναι πάρα πολύ δύσκολα και θέλει οπωσδήποτε νίκη επί της Τσεχίας στο φινάλε των ομίλων και συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων για να ελπίζει ότι θα μπορέσει να προκριθεί ως καλύτερη τρίτη.

Από τη σέντρα του Νολίτο στο 34΄ και την αποτυχία του Τοπάλ να απομακρύνει, ο Μοράτα με άπιαστη γυριστή κεφαλιά «έγραψε» το 1-0 για την Ισπανία. Πριν καλά-καλά ανασυνταχθούν οι Τούρκοι, η ομάδα του Ντελ Μπόσκε «χτύπησε» και πάλι στο 37΄.

Από την λανθασμένη κεφαλιά του Τοπάλ, ο Νολίτο με σουτ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0 και κάπου εκεί η ομάδα του Φατίχ Τερίμ «παρέδωσε τα όπλα».

Με το… καλημέρα στο δεύτερο ημίχρονο το ματς απόκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Κι αυτό διότι στο 48΄ από τη μπαλιά του Ινιέστα στον Σίλβα (ήταν σε αντικανονική θέση που δεν υποδείχθηκε), ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι έδωσε την ευκαιρία στον Μοράτα να πετύχει το 3-0 και όλα είχαν τελειώσει.

Από και κει πέρα δεν ήταν καθόλου δύσκολο για μία ομάδα με την ποιότητα της Ισπανίας να «κατεβάσει ταχύτητα» και να ελέγξει πλήρως το ρυθμό, φτάνοντας άνετα στη νίκη. Ήταν τέτοιος ο εκνευρισμός των οπαδών της Τουρκίας με την εμφάνιση της ομάδας τους, που έφτασαν στο σημείο να αποδοκιμάζουν τους παίκτες της εθνικής τους ομάδας, ιδιαίτερα τον Αρντά Τουράν.

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

Κίτρινες: Ράμος – Μπουράκ Γιλμάζ, Τουφάν

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Ντε Χέα, Χουαφράν, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Ζόρντι Άλμπα (81΄ Αθπιλικουέτα), Μπουσκέτς, Ινιέστα, Φάμπρεγας (71΄ Κόκε), Σίλβα (64΄ Μπρούνο Σοριάνο), Μοράτα, Νολίτο.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ): Μπαμπατσάν, Γκιονούλ, Τοπάλ, Μπαλτά, Ερκίν, Οζιακούπ (62΄ Σαχάν), Σελτσούκ Ινάν (70΄ Μάλι), Τουφάν, Τουράν, Μπουράκ Γιλμάζ, Τσαλχάνογλου (46΄ Σαχίν).

 

Τσεχία – Κροατία 2-2

Το παιχνίδι της Τσεχίας με την Κροατία για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2016 διακόπηκε στο 88ο λεπτό, λόγω ρίψης φλεγόμενου αντικειμένου στο γήπεδο από τους Κροάτες οπαδούς.

Περισσότερα σε λίγο…

Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, με την ισοπαλία να βάζει “φωτιά” στον τέταρτο όμιλο. Η Κροατία προηγήθηκε με δύο γκολ, αλλά η Τσεχία με πέναλτι στο 94′ διαμόρφωσε το τελικό 2-2, γλιτώνοντας τον πρόωρο αποκλεισμό.

Οι Κροάτες, όντας πολύ ανώτεροι από τους αντιπάλους τους, προηγήθηκαν στο 37′ με γκολ του Πέρισιτς, ενώ διπλασίασαν τα τέρματά τους με τον Ράκιτιτς στο 59′. Κι ενώ όλα έδειχναν πως η ομάδα του Άντε Τσάτσιτς θα πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη της στη διοργάνωση, ο Σκόντα μείωσε με ωραία κεφαλιά σε 2-1 στο 75′, ενώ ο Νέτσιντ “έγραψε” το τελικό 2-2, ευστοχώντας σε εκτέλεση πέναλτι, στο οποίο υπέπεσε ο Βίντα, βρίσκοντας τη μπάλα με το χέρι.

Να σημειωθεί πως το παιχνίδι διακόπηκε στο 87′, λόγω ρίξης φωτοβολίδων και καπνογόνων στον αγωνιστικό χώρο από τους Κροάτες οπαδούς, οι οποίοι πλακώθηκαν μεταξύ τους στη συνέχεια.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΤΣΕΧΙΑ: Τσεχ, Καντεράμπεκ, Χούμπνικ, Σίβοκ, Λιμπέρσκι, Πλάσιλ (86′ Νέτσιντ), Νταρίντα, Σκάλακ (67′ Σούραλ), Κρεΐτσι, Ροσίτσκι, Λαφάτα (67′ Σκόντα).
ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Σρνα, Τσόρλουκα, Βίντα, Στρίνιτς (98′ Βρσάλκο), Μπάντελ, Μόντριτς (62′ Κόβατσιτς), Ράκιτιτς (97′ Σίλντενφελντ), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς.

ΙΤΑΛΙΑ – ΣΟΥΗΔΙΑ 1-0

Στο χειρότερο (ποιοτικά) παιχνίδι του EURO 2016 ως τώρα, η Ιταλία χάρη σε γκολ του Έντερ στο 88΄ επικράτησε 1-0 της Σουηδίας στην Τουλούζ, για τη 2η αγωνιστική του Ε΄ ομίλου. Οι «ατζούρι» με τη δεύτερη νίκη τους εξασφάλισαν το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ οι Σκανδιναβοί θα χρειαστούν νίκη επί του Βελγίου στο φινάλε για να περάσουν.

Ο Αντόνιο Κόντε επέλεξε τακτική ανάλογη με εκείνη της πρεμιέρας απέναντι στο Βέλγιο, δίνοντας χώρο και κατοχή μπάλας στους Σουηδούς, οι οποίοι όμως δεν… έπεσαν στην παγίδα και δεν ρίσκαραν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης.

Το ματς κυλούσε χωρίς καμία αξιόλογη φάση, με κάποιες ελάχιστες επιθετικές προσπάθειες εκατέρωθεν να μην προβληματίζουν τους δύο τερματοφύλακες. Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η Ιταλία έδειξε κάπως μεγαλύτερη διάθεση να αναπτυχθεί, αλλά εκεί φάνηκε η έλλειψη δημιουργικών παικτών στη μεσαία γραμμή των «ατζούρι».

Εφόσον, όμως, η αμυντική τριάδα του Αντόνιο Κόντε είχε εξουδετερώσει πλήρως τους Ιμπραΐμοβιτς και Γκουιντέτι (ο οποίος προτιμήθηκε αυτή τη φορά αντί του Μάρκους Μπεργκ), οι Ιταλοί δεν κινδύνεψαν και στο τέλος έψαξαν το γκολ, έστω κι αν η ισοπαλία -θεωρητικά- τους ευνοούσε.

Το οριζόντιο δοκάρι «σταμάτησε» στο 82΄ την κεφαλιά του Παρόλο, αλλά στο 88΄ ο Έντερ με ωραία ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή και με ωραίο πλασέ «νίκησε» τον Ίσακσον και χάρισε στη «σκουάντρα ατζούρα» τη νίκη και την πρόκριση στους «16».

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

Κίτρινες: Ντε Ρόσι, Μπουφόν – Όλσον

ΙΤΑΛΙΑ (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Κιελίνι, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Τζακερίνι, Ντε Ρόσι (74΄ Τιάγκο Μότα), Παρόλο, Καντρέβα, Φλορέντσι (85΄ Στουράρο), Έντερ, Πελέ (60΄ Τζάτζα)

ΣΟΥΗΔΙΑ (Έρικ Χάμρεν): Ίσακσον, Γκράνκβιστ, Λίντελεφ, Γιόχανσον, Όλσον, Έκνταλ (79΄ Λεβίτσκι), Κάλστρομ, Φόρσμπεργκ (79΄ Ντουρμάζ), Λάρσον, Ιμπραΐμοβιτς, Γκουιντέτι (85΄ Μπεργκ)