Κηδεύτηκε από το Α΄Νεκροταφείο, ο ελληνοαμερικανός εκδότης Άρης Καρατζάς

Αθήνα (4:50).- Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016,  εν μέσω των τεθλιμμένων συγγενών και φίλων του, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ο ελληνοαμερικανός εκδότης,  Άρης Καρατζάς, ο οποίος πέθανε χθες, Πέμπτη, νικημένος από την επάρατη νόσο.

Ένα στεφάνι με λευκά τριαντάφυλλα, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η σύζυγος και η κόρη του, ο πρώην συνεργάτης του Δημ. Ράντος, ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου, ο Πρόεδρος των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων Ευάγγελος Σόρογκας, ο π. πρέσβης των ΗΠΑ  Thomas Scotes,  ο γνωστός δικηγόρος Αλεξ. Λυκουρέζος, ο Οικονομολόγος Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο εκδότης της Panhellenic Post Χρήστος Μαλασπίνας, ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Επιχειρηματίας Νίκος Μεϊντάνας, ο  Πρόεδρος του Hellenic American University Λεωνίδας Κόσκος, ο στρατηγός ε.α. Κ. Ζαχαράκης, ο Απόστ. Ευαγγελόπουλος , ο Νίκος Μιχαηλίδης και πολλοί άλλοι επώνυμοι Αθηναίοι παρακολούθησαν την νεκρώσιμη ακολουθία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ (07:51)

Ο  ελληνοαμερικανός εκδότης,  Άρης Καρατζάς, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο χθες το πρωϊ,  Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016. Στο πλευρό του βρίσκονταν η σύντροφός του Κριστιάνα και η κόρη του. Ο Καρατζάς είχε διαγνωστεί με επιθετική μορφή καρκίνου τον Αύγουστο  του 2015, στα 69 του χρόνια.

Ο Νίκος Καρατζάς, εκδότης και πανεπιστημιακός δάσκαλος, είχε σπουδάσει στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής, ήταν μέλος της Ένωσης Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων και είχε διατελέσει διοικητικό στέλεχος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Ο Άρης Καρατζάς.

Ο Άρης Καρατζάς.

Ο Αριστείδης Καρατζάς εξέδιδε βιβλία, έχοντας ιδρύσει στην Νέα Υόρκη τον εκδοτικό οίκο «Melissa International Ltd» με έδρα το Scarsdale, NY αλλά και την Αθήνα. Τα βιβλία που εκδιδόντουσαν φρόντιζε ο ίδιος να είναι ακαδημαϊκού περιεχομένου, κυρίως ιστορικά, πολιτικά και θρησκευτικά και με έμφαση σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρωσία και Τουρκία.

Οι γνωριμίες του με σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής και της αμερικανικής πολιτικής και η συμμετοχή του σε διάφορες εταιρίες που σχετίζονταν με την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και με επενδύσεις στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία, κυρίως, όμως η ανάμειξή του με την άσκηση «λόμπι» υπέρ της Ελλάδος τα χρόνια που ήταν φοιτητής στην Νέα Υόρκη και μετέπειτα, έπλεξαν γύρω από το όνομά του μία αχλή μυστηρίου ενώ κάποιες φορές τον έφεραν μέχρι και τα ανακριτικά γραφεία, με τον ίδιο να αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ως φοιτητής στις ΗΠΑ ήταν δραστήριο μέλος της ομογενειακής κοινότητας στην Νέα Υόρκη ενώ, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974), υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών που σκέφθηκαν, εργάστηκαν και τελικά συνετέλεσαν στην διαμόρφωση γνώμης αμερικανών Γερουσιαστών και στην ψήφιση  απόφασης  του αμερικανικού Κογκρέσου, με την οποία επιβλήθηκε, τότε, «εμπάργκο» στην δωρεάν στρατιωτική βοήθεια και στις πωλήσεις όπλων από την Αμερική προς την Τουρκία.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Panhellenic Post (Μάιος 2013) ο αείμνηστος Άρης Καρατζάς, είχε περιγράψει την σημαντική αυτή πτυχή του Κυπριακού δίνοντας λεπτομέρειες τόσο για τη σύλληψη της ιδέας του «εμπάργκο» όσο και για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να διαμορφωθεί η σχετική πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η συνέντευξη του Αρη Καρατζά που είχε ενταχθεί  σε σειρά δημοσιεύσεων της Panhellenic Post γύρω από το θέμα της άσκησης «λόμπι» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρατίθεται ΕΔΩ.