Ημέρες ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία

Οι λάτρεις του κρασιού καλό θα είναι να ετοιμάζονται, γιατί οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν υπό την επήρεια του καλού ελληνικού κρασιού. Ύστερα από την επιτυχία της περσινής χρονιάς, η οργάνωση «New Wines of Greece» -με άλλα λόγια, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)- επιστρέφει δριμύτερη για να συστήσει το ελληνικό κρασί στην αυστραλιανή αγορά.

Η φετινή αποστολή περιλαμβάνει 20 οινοποιεία που θα παρουσιάσουν περισσότερες από 70 ετικέτες κρασιού. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στην Αυστραλία, για να ξαναβρούμε τους φίλους και συναδέλφους που γνωρίσαμε πέρσι» δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, Γιάννης Βογιατζής.

«Οι Αυστραλοί αγαπούν το φαγητό, όπως και οι Έλληνες, και αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για μας να παρουσιάσουμε τους καλύτερους συνδυασμούς κρασιού για τις πλούσιες γεύσεις και τις υφές των πιάτων της διεθνούς κουζίνας.

Ξέρουμε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά στην Αυστραλία και έχουμε πολλές νέες πληροφορίες για ποικιλίες, τεχνικές και αναπτυσσόμενες περιοχές να παρουσιάσουμε στους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης και του οίνου στην Αυστραλία».

Από περσινό δείπνο - γευστική δοκιμή κρασιού, στο εστιατόριο Press Club.

Από περσινό δείπνο – γευστική δοκιμή κρασιού, στο εστιατόριο Press Club.

Πέρυσι, περισσότεροι από 300 ειδικοί παρακολούθησαν το πρόγραμμα, καθιστώντας αναγκαία την επανάληψή του. Για την ακρίβεια, 426 επαγγελματίες του κλάδου παρακάθησαν στα μαθήματα που παρέδωσε ο Γιάννης Καρακάσης με τον Γρηγόρη Μιχαήλο, ως ειδικοί του ελληνικού κρασιού, παρουσιάζοντας ένα ταξίδι στην γεωγραφία και την ιστορία της Ελλάδας, μέσα από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Ασύρτικο, κ.ο.κ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ήταν και το προσωπικό κορυφαίων επιχειρήσεων στην εστίαση όπως το Sydney Hospitality Group και το Andrew McConnel Group (που λειτουργούν από επτά εστιατόρια έκαστο) και το MADE Establishment (με τέσσερα εστιατόρια) – ενώ συμμετείχαν πασίγνωστα εστιατόρια όπως το Lumi, το Ormeggio, το Riples, το Supernormal, το Cumulus, το The Press Club, το Hellenic Republic κ.ο.κ.

Φέτος, το κεντρικό θέμα των μαθημάτων θα είναι «Μια Οινική Οδύσσεια: η Ελλάδα από τον Βορρά μέχρι τον Νότο» (θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη), το οποίο θα αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές και τις οινικές ποικιλίες της Ελλάδας. Άλλο masterclass θα έχει θέμα τις αναδυόμενες Ελληνικές ποικιλίες και τις δυνατότητες διείσδυσής τους στην Αυστραλιανή Αγορά, ενώ ένα μάθημα θα είναι αφιερωμένο στην πιο «διεθνή» από τις ελληνικές ποικιλίες, το Ασύρτικο (το οποίο υιοθέτησε με πολύ καλό αποτέλεσμα κι ένας μεγάλος Αυστραλός οινοπαραγωγός, ο Peter Barry).

«Αυτήν τη χρονιά έχουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να δηλώνουν συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας» δήλωσε η Ελένη Μπλουχού, επικεφαλής της διοργάνωσης. «Φέτος επίσης, επικεντρωνόμαστε και στον οινοτουρισμό», πρόσθεσε, εξηγώντας πώς αυτή η αποστολή είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από μία δράση δημοσίων σχέσεων. Είναι κάτι που αφορά την ίδια την επιβίωση του κλάδου του κρασιού στην Ελλάδα, ενός κλάδου που αναπτύσσεται σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δημιουργώντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ο οποίος τώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, ιδιαίτερα σε ζητήματα φορολογίας. Οι εξαγωγές είναι κρίσιμες για την βιωσιμότητα του κλάδου, όπως είναι και ο οινοτουρισμός, ο οποίος προσφέρει ιδανική ευκαιρία για τους ταξιδιώτες να γνωρίσουν τις ποικιλίες κάθε τόπου, συνδέοντας τον τόπο των διακοπών τους με την γνώση της γης και των προϊόντων που παράγει.

Οι δοκιμές και τα μαθήματα θα λάβουν χώρα στο Σίδνεϊ σήμερα στο Establishment (252, George Street), από τις 11π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.. Την Πέμπτη, την ίδια ώρα, η αποστολή θα βρίσκεται στην Μελβούρνη, στο Westin Hotel (205 Collins Street, από τις 11πμ έως τις 5μμ). Παράλληλα, έχουν διοργανωθεί ειδικά δείπνα για όποιον θέλει να γνωρίσει τα κρασιά που συμμετέχουν και να τα συνδυάσει με τις γαστρονομικές δημιουργίες κάποιων αγαπημένων εστιατορίων. Ένα τέτοιο δείπνο θα λάβει χώρα αύριο, Τρίτη, 21 Ιουνίου, στο Σίδνεϊ, στο Aqua Dining (Paul Street & Northcliff Street, Milsons Point, τηλ.: 02 9964 9998), με αντίτιμο $95 κατ’ άτομο. Την Παρασκευή, μια αντίστοιχη βραδιά έχει προγραμματιστεί για το εστιατόριο Elyros (81 Burke Road, Camberwell, τηλ.: 03 9882 8877), με αντίτιμο $100 κατ’ άτομο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.newwinesofgreece.com

 Πηγή:neoskosmos.com