Εκδήλωση μνήμης στο Βαλτέτσι προς τιμή των εκτελεσθέντων αδελφών Βαλτετσιωτών

Αθανάσιος Δ. Σαραντόπουλος
Φωτογραφίες από την εκδήλωση μνήμης στο Βαλτέτσι προς τιμή των εκτελεσθέντων αδελφών Βαλτετσιωτών τον Ιούνιο 1944 από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.
1
Μεταξύ των θυμάτων ο θείος Γιώργης και ο παππούς Θανάσης που δεν συνάντησα ποτέ ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Αμερική. Ακολούθησα τα αχνάρια του και συνάντησα την ψυχή του, που με καθοδηγεί από μικρό παιδί στη ζωή μου.
Ελάχιστο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης το προσκύνημά μου και η λακωνική επιβεβλημένη ομιλία μου ενώπιον του μοναδικού επιζώντα Κωστή Κοκκάλα και του Θανάση Κώστα Σαραντόπουλου, γιου του συγγραφέα που με πόνο και δάκρυ κατέθεσε την ψυχή του μέσα από το βιβλίο του “Βαλτέτσι 1944, Μαρτυρία”. Την ημέρα του πατέρα ήταν θείο δώρο στον ανάπηρο ήρωα πατέρα μου, τον μπάρμπα-Μήτσο, που μας κοιτούσε από ψηλά, μαζί με τον ακάματο παπά-Χρήστο, μπάρμπα-Πάνο και λοιπούς συγγενείς και πατριώτες.
6
Έγινα κατά τη συγγραφή του βιβλίου μάρτυρας της αγωνίας του συγγραφέα θείου μου, μην τυχόν βλάψει κάποιον μέσα από τις σελίδες του. Οι οικογενειακές αρχές δεν θα το επέτρεπαν…
Μάρτυρες ιερής βωβής τελετουργίας αιςθανθήκαμε όλοι ότι ανώτερες ισχυρές δυνάμεις ενώνουν το ανθρώπινο γένος. Τα αδελφοκτόνα μίση που το χωρίζουν δεν είναι ικανά να σβήσουν την ιστορική μνήμη… Ιδιαίτερα στις μέρες μας που ο ψηφιακός θάνατος νικήθηκε.
Αιωνία να είναι η μνήμη αυτών. Η θυσία τους ας δυναμώνει τα συναισθήματά μας και μας ενώνει.