Οι Βρετανοί επέλεξαν την έξοδο – Κρίσιμα ερωτήματα

Λονδίνο
O κύβος ερρίφθη: Στο ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, οι Βρετανοί διάλεξαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και ψήφισαν Brexit (51,9%). Η χώρα γίνεται έτσι η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μπαίνοντας η ίδια και η ΕΕ σε μία περίοδο αναζήτησης και δύσκολων προκλήσεων.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το ποσοστό συμμετοχής των Βρετανών στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 70%. Το ΒREXITσυγκέντρωσε περί τους 17.410.000 ψήφους ενώ η διαφορά κυμαίνεται σε περίπου 1εκατ. ψήφους. Η επικράτηση του Brexit στο κρίσιμο δημοψήφισμα έχει προκαλέσει σεισμό στην Ε.Ε. Αναμένεται συνάντηση των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Μάρτιν Σουλτς, ενώ ο πρέοδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των 27 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Στόχος όλων είναι διασφαλισθεί πως οι τριγμοί και η αναταραχή που θα προκληθούν από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι μικρότεροι δυνατοί, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες.

Την ίδια ώρα, σε στενή επαφή με τις τράπεζες βρίσκεται το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας ενόψει του ανοίγματος των αγορών μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη χώρα.

Το αποτέλεσμα έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της στερλίνα στην ισοτιμία με το δολάριο, με το βρετανικό νόμισμα να πέφτει ακόμα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, όταν υπήρχε ακόμα η Σοβιετική Ένωση. Λίγο μετά τις 7:30 το πρωί, η λίρα ισοδυναμεί με 1.3312 δολάρια.

Πρόκειται για ψήφο-καταπέλτη για την Ε.Ε., η οποία ήδη αντιμετωπίζει την άνοδο του ευρω-σκεπτικισμού και του εθνικισμού σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Το αποτέλεσμα φανερώνει μία βαθιά διχασμένη χώρα. Υπέρ της παραμονής τάσσονται Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Λονδίνο. Υπέρ της αποχώρησης η Ουαλία, η βορειοανατολική Αγγλία και οι περισσότερες υπόλοιπες περιοχές.

Οι πιθανές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα γεννά σειρά πολιτικών ερωτημάτων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Σκωτία, όπου οι Εθνικιστές έχουν διαμηνύσει ότι σε περίπτωση Brexit θα επιδιώξουν νέο δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σενάριο απόσχισης άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα από τη Σκωτία, το Bremain επικράτησε με 1,66 εκατομμύρια ψήφους έναντι 1,09 εκατομμυρίων για το Brexit, αν και το κόμμα της κ. Στέρτζον έχει δεχθεί δριμύτατες επικρίσεις από τους Εργατικούς ότι δεν κινητοποιήθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, μέτωπο μπορεί να προκύψει και στην Ιρλανδία, με το Σιν Φέιν να προτίθεται να ζητήσει ψήφο για την ενοποίησης της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Παράλληλα, τίθεται πλέον ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ή και εκλογών μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο ίδιος ο Συντηρητικός ηγέτης έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ χθες Πέμπτη 86 Συντηρητικοί βουλευτές που είχαν υποστηρίξει το Brexit δήλωσαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα.