Eκλογικός νόμος: Ψηφίστηκε χωρίς να πιάσει τους «200» στην αρμόδια Επιτροπή

Αθήνα.- Η ψηφοφορία επί των άρθρων του εκλογικού νόμου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, δεν έκρυβε εκπλήξεις αφού Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης, από την οποία αναμένουν να κάνει την κίνησή της. Μέχρι τότε οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί των άρθρων δηλώνοντας επιφύλαξη για όλες τις ρυθμίσεις του νόμου και δίνοντας επί της ουσίας ραντεβού στην Ολομέλεια για τις 19 και 20 Ιουλίου, οπότε και εισάγεται το νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση.

«Εγώ είπα ότι έχει μια βδομάδα στη διάθεσή του ο υπουργός με βάσει τις προτάσεις μας για να μπούμε σε συζήτηση στην Ολομέλεια αλλιώς απόσυρση και μετά διακομματική επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια εμείς δεν μπαίνουμε στη φάση ψήφισης σήμερα. Επιφυλασσόμαστε για όλα», σημείωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου υπερψήφισε μόνο η δικομματική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ καταψήφισε όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος, ζητώντας την τοποθέτηση της κυβέρνησης επί της τροπολογίας της για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε 3 μικρότερες περιφέρειες, χωρίς ωστόσο να λάβει ουδεμία απάντηση.

Ναι στην ψήφο στα 17, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην εφαρμογή του από τις αμέσως επόμενες εκλογές, είπε το ΚΚΕ, ενώ δήλωσε παρών στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή εν αναμονή της κατάθεσης τροπολογίας από το κόμμα για την κατάργησή του.