Ομπάμα – Κέρι καταδικάζουν έντονα την επίθεση στη Νίκαια

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Δηλώσεις καταδίκης της επίθεσης στη Νίκαια και μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς το Γαλλικό λαό, απηύθυναν χθες βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε γραπτή ανακοίνωση καταδικάζει απερίφραστα «αυτό που φαίνεται να είναι μια τρομακτική τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώοι πολίτες» και δηλώνει ότι οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και άλλους προσφιλείς των νεκρών, ενώ εύχεται την πλήρη ανάρρωση των πολλών τραυματιών.

«Εδωσα οδηγίες στους συνεργάτες μου να είναι σε επαφή με τους Γάλλους αξιωματούχους και έχουμε προσφέρει κάθε βοήθεια που μπορεί να χρειαστεί για να διερευνηθεί αυτή η επίθεση και να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στέκονται αλληλέγγυες και ως εταίροι προς την Γαλλία, την αρχαιότερη σύμμαχό τους, καθώς ανταποκρίνεται και ανακάμπτει από την επίθεση.

Τρομακτική επίθεση εναντίον αθώων ανθρώπων, τη μέρα που γιόρταζαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφοσύνη, χαρακτηρίζει την επίθεση ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του στην κυβέρνηση και το λαό της Γαλλίας, καθώς και τις οικογένειες των θυμάτων.

«Ήμουν περήφανος που βρέθηκα μαζί με τους Γάλλους ηγέτες νωρίτερα σήμερα, στους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης στο Παρίσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται σταθερά στο πλευρό του γαλλικού λαό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της τραγωδίας. Θα παρέχουμε όποια υποστήριξη χρειάζεται».

Ο κ. Κέρι αναφέρει ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι καταβάλλει προσπάθεια για την διακρίβωση της κατάστασης κάθε αμερικανού πολίτη που βρίσκεται στη Νίκαια και καλεί αυτούς τους πολίτες να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους και να τους ενημερώσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για αμερικανούς μεταξύ των θυμάτων.

Εξ αιτίας της τραγωδίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο κυβερνήτης της Ινδιάνα Μάικ Πένς.

Η ΑΘΗΝΑ

Την φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανάρτηση στο Τwitter σημειώνει: «Η καρδιά και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Νίκαιας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές είμαστε όλοι Γάλλοι».

Τη θλίψη του μαζί με τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Kυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία σε μαύρο φόντο με τη σημαία της Γαλλίας που γράφει: «Νίκαια 14/7/2016».

Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες του θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια και ταυτόχρονα σε όλο το Γαλλικό λαό.

«Πραγματική τραγωδία. Είμαστε όλοι μαζί σας. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.