Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ- Τουρκίας για την έκδοση του Γκιουλέν

Κωνσταντινούπολη.- Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θελει να σταθεροποιήσει την εξουσία του μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, απαίτησε από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ορκισμένο εχθρό του τον οποίο κατηγορεί ότι υπέθαλψε το πραξικόπημα.
Ο 75χρονος Γκιουλέν ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αλλά ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος βλέπει το χέρι του πίσω από τη συντομη απόπειρα πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 256 ανθρώπους.
“Εδώ απευθύνω έκκληση στην Αμερική, απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα). Κύριε πρόεδρε, σας λέω, διώξτε ή παραδώστε μας αυτό το πρόσωπο”, τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε χθες το βράδυ ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων οπαδών του στην Κωνσταντινουπολη, χωρίς πάντως να προφέρει το όνομα του Γκιουλέν.

Τσαβούσογλου σε Κέρι: O Γκιουλέν πίσω από το πραξικόπημα
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δηλώσει το Σάββατο ότι ξεκαθάρισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ, βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα του, ωστόσο δεν συζήτησε ευθέως το ενδεχόμενο της έκδοσής του στην Τουρκία.
«Το ζήτημα της έκδοσης δεν αναφέρθηκε ευθέως στην χθεσινή μας συζήτηση. Εντούτοις, το επανέλαβα ευθέως ότι όλο αυτό ήταν μια απόπειρα του Γκιουλέν, που διαμένει στην χώρα τους, και της δομής (που έχει αναπτύξει) στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
 Κέρι: Φέρτε μας αποδείξεις

Ο Τζον Κέρι απάντησε σε πιθανό νέο αίτημα για έκδοση Γκιουλέν.  Διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει την Άγκυρα να ερευνήσει το πραξικόπημα και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παράσχει αποδείξεις εναντίον του Γκιουλέν πριν εξεταστεί ενδεχόμενη έκδοσή του.
“Μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις πειστικές ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, θα τον εκδώσουμε. Πρώτα να παρουσιαστούν πειστικές αποδείξεις ότι συνδέεται. Για την ώρα δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα. Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τη δημοκρατία στην Τουρκία”, είπε

Ο Γκιουλέν διαψεύδει ότι υποκίνησε το πραξικόπημα

Ο εξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση στην Άγκυρα ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε μια συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα New York Times, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αγνοώ ποιοι είναι οι υποστηρικτές μου» στην Τουρκία, είπε ο Γκιουλέν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στους Νιου Γιορκ Τάιμς στο σπίτι του, ερωτηθείς εάν γνωρίζει αν κάποιοι από τους υποστηρικτές του συμμετείχαν στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτικών.

«Δεδομένου ότι δεν τους γνωρίζω, δεν μπορώ να μιλήσω για την όποια ανάμιξή τους». Η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να οργανώθηκε «από την αντιπολίτευση ή από εθνικιστές. Ζω μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν καταδίκασε τις ενέργειες των στασιαστών στρατιωτικών «με τον πλέον έντονο τρόπο».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Γκιουλέν έκρινε πως είναι «πιθανό» το πραξικόπημα να ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Παρότι «δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν χωρίς αποδείξεις», είπε ο Γκιουλέν, «ορισμένοι ηγέτες στήνουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους».

enikos.gr