Ψήφο στην Ομογένεια ζητούν δύο επιφανείς ομογενείς της Αυστραλίας

Αθήνα.- Το τεράστιο κενό που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και των ομογενών, αναδεικνύουν δύο επιφανείς Έλληνες της Αυστραλίας στον φακό του zougla.gr, τόσο σε επίπεδο διασύνδεσης και πολιτισμικής συνεργασίας όσο και, εξαιτίτας των γνωστών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, σε οικονομικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιες ευκαιρίες ωφέλους και για τις δύο πλευρές. Χαιρετίζουν δε το άνοιγμα της συζήτησης για να θεσπιστεί το δικαίωμα ψήφου για τα μέλη της Ομογενείς, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αξιοποίηση, επιτέλους, του τεράστιου ελληνικού δυναμικού που βρίσκεται… εκτός Ελλάδας, και να «εισάγει» μάλιστα μια νέα πολιτική και κοινωνική κουλτούρα στη χώρα, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση που διανύει.

Πρόκειται για τις απόψεις του Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Ο έτερος ομογενής, είναι ο Δημήτρης Λημνιός (James Limnios), επιτυχημένος επιχειρηματίας, που έχει εκλεγεί Αντιδήμαρχος σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Περθ.

Ευαισθητοποιημένος με τα κοινά, εστιάζει στα ελληνικά έθιμα και παραδόσεις που μπορούν να αποτελέσουν εφόδιο για την ανάπτυξη και εξέλιξη των ατόμων και των κοινωνιών. «Είναι πολύ διαφορετικό το σύστημα και η νοοτροπία μεταξύ της αγγλοσαξονικής κουλτούρας και της ελληνικής. Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας ήταν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε την ξενιτιά και να αναπτυχθούμε. Αγαπάμε την οικογένεια, σεβόμαστε τους μεγαλύτερους, έχουμε φιλότιμο. Οι άλλοι λαοί είναι πιο… κρύοι», σημειώνει χαρακτηριστικά, εστιάζοντας όμως και στη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κοινωνιών, σε όρους οικονομίας.

Οι συνεντεύξεις τους ΕΔΩ