Εκδήλωση ιστορικής μνήμης για τα θύματα του ναζισμού στη Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων

> Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

> Φωτογραφία: Αθηνά Πανάγιου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με μια σεμνή τελετή ιστορικής μνήμης για τα 152 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη Μουσίτσα, τίμησε ο Δήμος Δωδώνης και οι φορείς της τοπικής κοινότητας, μετά από εβδομήντα τρία χρόνια τους νεκρούς τους.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν σε δηλώσεις του, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ο οποίος επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του κατάφερε ύστερα από ένστασή του να μην κλείσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ο φάκελος των γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα, αλλά καθώς η προθεσμία λήγει οριστικά στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, δεν έχει αποσταλεί ως τώρα κανένα έγγραφο υποστήριξης του θέματος από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ο ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς επισημαίνει την ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ευρωβουλευτής Ν. Μαριάς επισημαίνει την ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης.

«Προτρέπω την ελληνική κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση υποστήριξης του αιτήματος της επιτροπής διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων, διαφορετικά το θέμα θα διολισθήσει οριστικά στις «καλένδες», όπως συνέβη εδώ και 70 χρόνια, από όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις», κατέληξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

1. Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέξης.JPG

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέξης.JPG

Ωστόσο, οι μνήμες παραμένουν νωπές και το ολοκαύτωμα αποτελεί ζωντανή μαρτυρία ιστορίας. Ήταν Ιούλιος του 1943. Οι Γερμανοί είχαν ξεκινήσει τις θηριωδίες τους στην Ήπειρο. Την Κυριακή 25 Ιουλίου 1943 ξεκίνησε η συντονισμένη επίθεση στη Μουσιωτίτσα με στόχο να αποκλειστεί η έξοδος του χωριού.

Τα Γερμανικά στρατεύματα σκορπούν τη φρίκη και το θάνατο στο χωριό. Οι 152 νεκροί ήταν μάρτυρες και το αντίτιμο για την ελευθερία.

Οι εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τους φορείς της Μουσιωτίτσας κορυφώθηκαν την Κυριακή 24 Ιουλίου στον τόπο της θυσίας.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γ. Στέφος καταθέτει στεφάνι στο μνημείο.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γ. Στέφος καταθέτει στεφάνι στο μνημείο.

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Γιώργος Λαζουράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Γιάννης Καραμπίνας, οι βουλευτές Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, ο πρώην βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, πολιτικών κομμάτων και φορέων και δεκάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ενώ η ομιλία για το χρονικό της ημέρας έγινε από τον κ. Δημήτριο Δήμο.

«Το ολοκαύτωμα της Μουσιωτίτσας, αποτελεί μία από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου, που με τραγικό τρόπο πέρασε στην αιωνιότητα», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δωδώνης, ο οποίος έθεσε με έμφαση το θέμα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι διεκδικούμε όλα όσα οφείλονται.

Η νεολαία μαθαίνει την ιστορία του τόπου της

Η νεολαία μαθαίνει την ιστορία του τόπου της

«Έχουμε υποχρέωση στα δεκάδες θύματα, στα χωριά που λεηλατήθηκαν, σε κείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Να μην ξεχνούμε αφενός και να διεκδικούμε αφετέρου. Δεν ξεχνούμε λοιπόν και διεκδικούμε όσα οφείλονται. Δεν παραιτούμαστε των Γερμανικών αποζημιώσεων. Πρόκειται για ένα θέμα τεχνικά δύσκολο. Είναι όμως πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως νομικό. Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διεκδίκηση να ξεκινήσει από το κράτος και την κυβέρνηση και να φτάσει στις τοπικές κοινωνίες και τα θύματα. Γιατί μέχρι σήμερα το βάρος, το έχουν επωμιστεί κυρίως οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες, τους οποίους -κάποιες φορές- ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για προσωπικό, πολιτικό, οικονομικό ή άλλο όφελος», τόνισε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του.

Οι κάτοικοι της Μουσιωτίτσας διεκδικούν

Οι κάτοικοι της Μουσιωτίτσας διεκδικούν

«Ο Δήμος Δωδώνης, ενώνει τη φωνή του, με δεκάδες άλλους δήμους της χώρας, μετέχοντας πλέον ενεργά στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών με έναν και μοναδικό στόχο: Να βρει το δίκιο του… Να επέλθει δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ σήμερα προσκυνητές στη θυσία. Σε μία ιστορική επέτειο της Μνήμης, που πρέπει να γίνει αφορμή για ευγνωμοσύνη, για υποχρέωση κι ευθύνη», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Ντακαλέτσης.

«Για ένα προσκύνημα με διαρκή μηνύματα κατά του ναζισμού, που πρέπει να απομονωθεί σε όλη την Ευρώπη», μίλησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, ενώ ο δήμαρχος Καλαβρύτων υπογράμμισε πως «τα ολοκαυτώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούν να ξεχαστούν, αλλά ενώνονται σε μία κοινή πορεία διεκδίκησης και προβολής στους λαούς της Ευρώπης».

https://drive.google.com/file/d/0B1uIH950FEndYUtLV1FKRDRyZEU/view?pref=2&pli=1https://drive.google.com/file/d/0B1uIH950FEndYUtLV1FKRDRyZEU/view?pref=2&pli=1