Σεμινάριο ομογενών δασκάλων της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο

Λευκωσία.-  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επιμορφωτικό εκπαιδευτικό σεμινάριο των ομογενών δασκάλων της ελληνικής γλώσσας, που διεξήχθη κατά δέκατη συνεχή χρονιά στην Κύπρο.

Σ’ αυτή τη διαρρεύσασα δεκαετία επιμορφώθηκαν 217 δάσκαλοι από τα κοινοτικά σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Ελληνικής Δρα Ιωάννη Ευθυμιόπουλο, ο οποίος συνέβαλε τη θέσπισή του και έκτοτε το συντονίζει κάθε χρόνο.

Το σεμινάριο συμπεριελάμβανε και φέτος παραδειγματικές διδασκαλίες, διαλέξεις, τιμητικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε ιστορικά πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου και συναντήσεις με επίσημες προσωπικότητες της Κύπρου.

Οι ομογενείς δάσκαλοι έγιναν με εγκαρδιότητα δεκτοί από τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο, συνοδευόμενοι από τον Δρα Ιωάννη Ευθυμιόπουλο και την διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους ομογενείς δασκάλους για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Συρία και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο κ. Ασαντ και τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη.

Επίσης, αναφέρθηκε στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία συνήλθε τον Ιούνιο στην Κρήτη και για τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στην επιτυχία της.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους δασκάλους για την επίσκεψή τους και τους παρακάλεσε να γίνουν πρεσβευτές του κυπριακού προβλήματος στις ΗΠΑ. Οι ομογενείς δάσκαλοι επισκέφτηκαν το Μοναστήρι της Παναγίας Μαχεριώτισας, όπου τους υποδέχθηκε εγκαρδίως ο ηγούμενος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνειος.

Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μοναστήρι και να ακούσουν για την συμβολή του στον αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Αγγλων. Επισκέφθηκαν επίσης το κρησφύγετο στο οποίο κρυβόταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου μέχρι που παραδόθηκε και τον έκαψαν ζωντανό.

Επίσης, σε σύσκεψη διαρκείας δύο ωρών με θέμα Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών, η διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου ενημέρωσε για τα προγράμματα επιμόρφωσης που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

Συμμετείχαν η υποδιευθύντρια Δρ. Ελενα Χατζηκάκου, ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών κ. Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού κ. Βασιλική Φιλιώτη από τη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και ο πρώην διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δρ. Ανδρέας Χαραλάμπους.

ΦΙΛΙΩΤΗ-1-400x300

Η εκπρόσωπος των δασκάλων κυρία Σταυρούλα Τσιούτσα επέδωσε τιμητική πλακέτα στην κ. Βασιλική Φιλιώτη για τη συμβολή της στην επιτυχία του σεμιναρίου. Επίσης, τιμητικών διακρίσεων και θερμής υποδοχής έτυχε και η κυρία Στέλλα Κοκόλη για τη μακρόχρονη και πολύτιμη προσφορά στη μεγάλη υπόθεση της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας και Πολιτισμού.

Ο Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος προέβη σε μία δειγματική διδασκαλία. Η κυρία Κοκόλη έλαβε το λόγο και προέβη σε εύστοχες παρατηρήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενθάρρυνε τους δασκάλους να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα παιδιά της Ομογένειας.

ΔΡΑΣΕΙΣ-ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΣΤΗΝ-ΚΥΠΡΟ-14-400x300

Η κ. Κοκόλη τόνισε πως «θέλω να ξέρετε ότι η κ. Φιλιώτη κι εγώ είμαστε κοντά σας και βοηθούμε το έργο του Τμήματος της Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής και του Δρ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλου».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κοκόλη συνέβαλε ουσιαστικά μέσω του Ιδρύματος Παναγή Κοκόλη στην κάλυψη μεγάλου μέρους των εισιτηρίων των δασκάλων, καθώς επίσης και η κυρία Βασιλική Φιλιώτη.

Αναδημοσίευση από:ekirikas.gr