Τα ομογενειακά θέματα “κιτρινίζουν” στα κυβερνητικά χρονοντούλαπα

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, μιλώντας στην Λευκωσία κατά την εναρκτήρια τελετή της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου των Οργανώσεων των Αποδήμων Κυπρίων,αναφέρθηκε στην “επικείμενη” ψήφιση του νόμου για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας» και δήλωσε «ότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερη θέση στις συναφείς δράσεις που σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε από κοινού».

Επίσης, είπε ότι το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και του ρόλου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) θα προωθηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και τους φορείς του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού.

Επειδή και τα δύο αυτά (μεγάλα, κατά τα λοιπά, για την ομογένεια) θέματα έχουν προ πολλού προσεγγίσει επικίνδυνα τα όρια του ολλανδικού αστείου:

  1. Ο νόμος για την  “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” επρόκειτο να έχει ψηφισθεί πριν την 20η Μαΐου, ημέρα που ορίστηκε από την ΓΓΑΕ για τον επίσημο εορτασμό της- και μάλιστα έγιναν και σχετικές τελετές στην Ιταλία και την Αθήνα, χωρίς θεσμική επικάλυψη!
  2. Μετά, ο νόμος επρόκειτο να έχει ψηφισθεί πριν την 15η Ιουνίου 2016.
  3. Φθάσαμε αισίως 1η Αυγούστου και ακόμη αντί του νόμου έχουμε “υποσχέσεις” και μιλάμε αόριστα για “επικείμενη” ψήφιση του νόμου.
  4. Από “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού” που επρόκειτο να ονομασθεί, ο κ. Αμανατίδης μιλάει τώρα για «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας». Το έχουμε εξηγήσει: Άλλο “ελληνοφωνία” και άλλο “Ελληνική Γλώσσα”. Επίσης, τον Πολιτισμό τον ξεχάσαμε στο χρονοντούλαπο που έχει μπει το νομοσχέδιο;

Ρωτάμε, λοιπόν: Πότε ακριβώς θα ψηφισθεί επιτέλους ο νόμος; Και σε τι συγκεκριμένα θα αναφέρεται;

Επίσης, μια και περί Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) μιλάει πλέον κάθε σχετικός και άσχετος με το θέμα (ήδη πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια που …ψηφίζεται το σχετικό αναδιοργανωτικό νομοσχέδιο!) και επειδή  δεν το ξεχνούν, τουλάχιστον, αλλά κάθε τόσο το “ανασύρουν” από το ίδιο χρονοντούλαπο προς επικοινωνιακή εκμετάλλευση, εμείς ρωτάμε ευθέως τον Υφυπουργό Εξωτερικών, που “επικουρεί” τον Υπουργό Εξωτερικών, σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού:

  1. Με ποιους ακριβώς “φορείς του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού” και πότε, έκαναν “ουσιαστική διαβούλευση” για το θέμα;
  2. Με ποιους “θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα” διαβουλεύτηκαν και με ποιο αποτέλεσμα;
  3. Όταν λέει: το νέο σχέδιο νόμου για το ΣΑΕ  “θα προωθηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα”, τί εννοεί; Την προσεχή εβδομάδα, τον προσεχή μήνα, το προσεχές έτος, ή τα προσεχή …τέρμινα;

Συγγνώμη, προσωπικά με κανέναν δεν έχουμε, έχουμε, όμως, δημοσίως δεσμευτεί ότι κάθε μήνα θα ρωτάμε τι θα γίνει με τα θέματα αυτά.  Επιπλέον, έχουν ήδη δρομολογηθεί -δυσάρεστες- πρωτοβουλίες να υπερκεραστεί η ελληνική γραφειοκρατία με την …βοήθεια της …Ιταλικής Κυβέρνησης. Εκεί θα καταλήξουμε;