Επιμένουν οι Ελληνοαυστραλοί για το Κανάλι 7

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΑΚΗ

Neoskosmos.com

Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει απαντήσει στις οργισμένες αντιδράσεις των τηλεθεατών ήταν ο Andrew Gaze, πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν σχολιαστής αγώνων, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αναφορά στον Φίλιππο Β’ ως “πρώτου Oλυμπιονίκη της ΠΓΔΜ” περιλαμβανόταν στα κείμενα που είχαν διανεμηθεί στους παρουσιαστές και ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε λάθη ή αβλεψίες.

Από αυτό προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: κατά πόσον ήταν ενήμερη γι’ αυτά τα κείμενα η Olympic Broadcasting Services (OBS), η ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία που διαχειρίζεται οτιδήποτε αφορά την κάλυψη και μετάδοση των Αγώνων (καθώς και τα δικαιώματα με τα κατά τόπους τηλεοπτικά δίκτυα);

Ο “Νέος Κόσμος” έθεσε το ερώτημα στην Μαρία Ναξάκη, στέλεχος του οργανισμού, η οποία διευκρίνισε ότι “η OBS δεν παρέχει πληροφορίες για τους σχολιαστές της Τελετής Έναρξης. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό που τους παρείχαμε ήταν ένας Οδηγός προς τα Μέσα Ενημέρωσης,

ο οποίος γράφεται και παράγεται από την Δημιουργική Ομάδα της Τελετής, η οποία διορίζεται από την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Ρίο. Επιπροσθέτως, η οποιαδήποτε πληροφορία διανέμεται στους αγωνιστικούς χώρους μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης Σχολιαστών (Commentator Information System) παρέχεται από την Οργανωτική Επιτροπή”.

Σχετικά με το συγκεκριμένο σχόλιο που ακούστηκε κατά τη μετάδοση της παρέλασης των αθλητών, η κ. Ναξάκη ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβανόταν στον Οδηγό της OBS, ενώ ήταν ενήμερη και της απολογίας του Andrew Gaze. “Από ό,τι ξέρουμε, ο σχολιαστής έχει προχωρήσει σε μία απολογία μέσω Twitter, εξηγώντας ότι το σχόλιο προήλθε από ένα κείμενο που είχε γραφτεί από το ίδιο το Δίκτυο Seven”.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Όσο το Κανάλι 7 ολιγωρεί να εκδώσει μία ανακοίνωση, οργιάζουν και τα σενάρια γύρω από το τι πραγματικά έχει συμβεί, δεδομένου ότι η ίδια ανιστόρητη πληροφορία μεταδόθηκε και στις ΗΠΑ, δια στόματος των σχολιαστών του NBC.

Ήδη, οι παροικιακοί οργανισμοί των ΗΠΑ έχουν προβεί στις δικές τους παραστάσεις διαμαρτυρίας, απευθύνοντας επιστολές στο κανάλι και ζητώντας επανόρθωση. O Ελληνοαμερικανικός Σύνδεσμος Ηγεσίας, έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών κάτω από μία επιστολή διαμαρτυρίας προς το NBC, στην οποία τονίζεται: “Μπορεί να μοιάζει με τυχαίο ολίσθημα, αλλά οι λέξεις έχουν σημασία – ειδικά όταν λέγονται ενώπιον εκατομμυρίων θεατών. Η υπολογισμένη εκστρατεία της ΠΓΔΜ για να διεκδικήσει ακρογωνιαίους λίθους του ελληνικού πολιτισμού είναι πολύ γνωστή και καταδικαστέα από τους ειδικούς ανά τον κόσμο. Το NBC, δεν πρέπει να τους βοηθά στην εκστρατεία παραπληροφόρησης”.

Αντιθέτως, την ίδια στιγμή στην Αυστραλία, μέλη της κοινότητας των προερχόμενων από την ΠΓΔΜ έχουν ξεκινήσει μια δική τους συλλογή υπογραφών, σε μία ευχαριστήρια επιστολή προς το Channel 7, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους “για την αναφορά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του του Φίλιππου ως Μακεδόνων (…) Παρά το ότι (οι αθλητές μας) παρέλασαν σε λανθασμένη αλφαβητική σειρά, γιατί αναγκάστηκαν να βγουν με την ονομασία FYROM, το γεγονός ότι η Βραζιλία, ο Καναδάς και οι δικοί μας σχολιαστές του Καναλιού 7 αναγνώρισαν την Μακεδονική εθνότητα είναι πολύ συγκινητική για την κοινότητά μας” τονίζει η ανακοίνωση, η οποία πρέπει να προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους επικεφαλής του δικτύου.