Νέες διακρίσεις του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο στην Ελβετία

Lokarno.- Δύο ελληνικές ταινίες -μία μεγάλου και μία μικρού μήκους- διακρίθηκαν στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ένα από τα μακροβιότερα Φεστιβάλ με επίκεντρο το σινεμά του δημιουργού και κύριο στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων.

Η Επιτροπή Νέων του Φεστιβάλ απένειμε το βραβείο της στην ταινία του Στέργιου Πάσχου «Άφτερλωβ» (Afterlov), η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα Νέων Σκηνοθετών (Concorso Cineasti del Presente), ενώ βραβείο απέσπασε και η μικρού μήκους ταινία «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου που διαγωνιζόταν στο Διεθνές Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Pardi di Domani.

locarno1

H πρώτη μεγάλου μήκους του Στέργιου Πάσχου, «Άφτερλωβ», είναι μια κωμική, συγκινητική και καυστική µεταερωτική ιστορία δυο ανθρώπων που αρνούνται να μεγαλώσουν. Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου, υποδύονται τους ήρωες του ζευγαριού που προσπαθεί να βρει δρόμους επικοινωνίας. Η ταινία είναι παραγωγή της εταιρείας Marni Films, Faliro House και της ΕΡΤ.

Στην μικρού μήκους «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου, η σκηνοθέτιδα επικεντρώνεται στο θέμα της ενηλικίωσης και της απώλειας μέσα στην οικογένεια, θεματική που την έχει απασχολήσει και σε προηγούμενες δουλειές της όπως τα «Luz» και «Μπλε Δεκατρία». Το σενάριο της ταινίας είχε επιλεχθεί για το Berlinale Short Film Station.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην καλοκαιρινή Αθήνα. Ήρωας της ταινίας είναι ο Στέφανος, ο οποίος μετά από έναν καβγά με τη μητέρα του μένει μόνος στο σπίτι με τα αδέλφια του και τον άρρωστο σκύλο τους, τη Λούση.

Πρόσφατα, η Ζακλίν Λέντζου ολοκλήρωσε και την τελευταία της ταινία μικρού μήκους «Hiwa», ενώ συνεργάζεται με την εταιρεία Blonde S.A. και για την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, «Σελήνη 66», που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Τέλος, η Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών IFFS απένειμε ειδική μνεία στην βουλγαροελληνική συμπαραγωγή «Slava» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πετάρ Βαλτσάνοφ – η προηγούμενη ταινία τους, «Το μάθημα», έφτασε να διεκδικεί ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού το ευρωπαϊκό βραβείο Lux.

Στην κριτική επιτροπή του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, με πρόεδρο τον 76χρονο Ιταλό σκηνοθέτη Ντάριο Αρτζέντο, συμμετείχε η Ελληνίδα ηθοποιός Αγγελική Παπούλια.