Έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν για την Apple θα ασκήσει η Ιρλανδία

Αθήνα.- Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας συμφώνησε σήμερα, Παρασκευή, να ασκήσει έφεση σε βάρος της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την εταιρεία Apple να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, παρά τις επιφυλάξεις μεταξύ των ανεξαρτήτων που υποστηρίζουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η απόφαση της Κομισιόν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πως η γιγάντια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας πρέπει να πληρώσει 13 δισ. ευρώ στο Δουβλίνο, έχει προκαλέσει τον θυμό της Ουάσινγκτον, η οποία κατηγορεί την ΕΕ ότι προσπαθεί να αρπάξει εισόδημα από φόρους, το οποίο θα έπρεπε να πάει στην αμερικανική κυβέρνηση.

Καθώς οι διατλαντικές εντάσεις αυξάνονται, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει το θέμα της φοροαποφυγής από ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κίνα.

Η Ιρλανδία είναι αποφασισμένη να μην δεχθεί αυτό το φορολογικό μάννα, που αντιστοιχεί σε όσα ξόδεψε πέρυσι η χώρα για να χρηματοδοτήσει την υπηρεσία υγείας της.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν επέμενε πως το Δουβλίνο θα στραφεί εναντίον οποιασδήποτε αντίθετης απόφασης από τότε που η ΕΕ άρχισε να ερευνά τις φορολογικές υποθέσεις της Apple στην Ιρλανδία, το 2014, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστατεύσει ένα φορολογικό καθεστώς που έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εργοδοτών.

Χθες είχε αποτύχει να πείσει μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, η υποστήριξη των οποιών είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση μειοψηφίας, να συμφωνήσουν στην προσφυγή κατά της απόφασης της ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ ότι οι φορολογικοί διακανονισμοί της Apple στην Ιρλανδία συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια.

Ωστόσο κέρδισε την υποστήριξή τους σε μια δεύτερη προσπάθεια κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ