Η δύναμη της Ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το περιστατικό του «Καναλιού 7» της Αυστραλίας, δίνει ένα ακόμη «ζωντανό» παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η Ομογένεια όταν δρα αποφασιστικά, συντονισμένα και με ομοψυχία.

Τη φορά αυτή ήταν η Ομογένεια της Αυστραλίας, σε αγαστή συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, που υποχρέωσαν τη Διοίκηση του Channel 7 και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της πάμπλουτο  κ. Kerry Stokes AC, «Seven Network Chairman»,  να ζητήσει συγγνώμη για την ανιστόρητη «ατάκα» του αυστραλιανού καναλιού ότι ο «σπουδαιότερος αρχαίος Ολυμπιονίκης ήταν Μακεδόνας – ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου»!

Η ανιστόρητη αυτή αναφορά, έγινε από τον σχολιαστή πρώην αθλητή του μπάσκετ, Andrew Gaze ο οποίος σχολίαζε για λογαριασμό του Καναλιού την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και την είσοδο των αθλητών από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο «Μαρακανά».

Το θέμα δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής κανενός. Η Ομογένεια ενήργησε εν προκειμένω άμεσα, αποφασιστικά και με ντοκουμέντα. Αυτά ήταν που έπεισαν τον υπεύθυνο του Καναλιού.

Το έχουμε ξαναγράψει: Η εξωτερική πολιτική της κάθε χώρας –ακόμη περισσότερο των μεγάλων δυνάμεων-  λαμβάνει υπόψη της πρωταρχικώς τα ίδια συμφέροντα. Τιμάει τις συμμαχίες, δεν υπακούει, όμως, σε συναισθηματισμούς, συμπάθειες και αντιπάθειες. Γι αυτό κάθε φορά που η ομογένεια σημείωσε επιτυχίες ήταν όταν συνδύαζε το ελληνικό δίκαιο αίτημα με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας υποδοχής. Όπως έγινε με το εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, το 1974.

Έτσι και τώρα. Η πασιφανής άγνοια της Ιστορίας από τον Αυστραλό σχολιαστή, τον οδήγησε στο ανιστόρητο σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση της ομογένειας. Όπως και στην περίπτωση του εμπάργκο, όπου οι ομογενείς κινητοποίησαν τους ελληνικής καταγωγής πολιτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι και εδώ, η αποφασιστικότητα της ομογένειας και η κινητοποίηση ομογενών πολιτικών της Αυστραλίας,  ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης της ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής. Και επήλθε το καλό αποτέλεσμα.

Ας συνετιστούν, επιτέλους, οι Σκοπιανοί. Η Ιστορία δεν τους δικαιώνει. Ούτε, όμως, και παραχαράσσεται κατά τρόπο μόνιμο και ασφαλή για τους παραχαράκτες. Αυτοί, και οι σκοτεινές μεθοδεύσεις τους, αποκαλύπτονται. Οι δε σχετικές προσπάθειές τους, μικρές μόνον και παρωδικές ρυτιδώσεις εντυπωσιασμού κάποτε προκαλούν. Στο τέλος, η αλήθεια της  Ιστορικής ακρίβειας πάντα κατισχύει. Στην περίπτωση της Ελλάδος, η ένδοξη ιστορία της μπορεί να προκαλεί ενίοτε τον φθόνο των εχθρών της, αλλά  παρέχει τόσες μαρτυρίες και τόσα ντοκουμέντα που την καθιστούν μακροπρόθεσμα απρόσβλητη.

Και η ελληνική Ομογένεια όπου γης, είναι πάντα έτοιμη να την υπερασπιστεί.