17χρονος Ελληνο-Αυστραλός έκανε «πλάκα» στο Facebook και κατηγορείται για τρομοκρατία

Σίδνεϊ.- Νεαρός ομογενής του Σίδνεϊ ήθελε απλώς να γίνει «το κέντρο της προσοχής» και να κάνει ένα αστείο, έστω και σκληρό. Ωστόσο, τα γραφόμενά του στο Facebook, εκλήφθηκαν από την Αστυνομία ως σχεδιασμός τρομοκρατικής ενέργειας και ο 17χρονος συμπάροικος έχει τώρα περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη.

Το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Έγινε μόνο γνωστό ότι είναι ελληνικής καταγωγής και υποφέρει από «σημαντική αναπηρία που επηρεάζει την ανάπτυξή του», όπως ανέφεραν αγγλόφωνα δημοσιεύματα.

Ο 17χρονος στις 14 Ιουνίου, φέτος, φέρεται ότι είχε αναρτήσει σε κοινωνική διαδικτυακή σελίδα έναν «χάρτη επίθεσης», περιγράφοντας τέσσερα σημεία στο κέντρο του Σίδνεϊ. Η ανάρτηση συνοδευόταν με μηνύματα που κρίνονται ανατριχιαστικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sydney Morning Herald», φέρεται να έγραψε τα ακόλουθα: «Θα βγάλω τη λεπίδα μου και θα αρχίσω να πετσοκόβω κάθε άντρα και γυναίκα, ακόμα και παιδί, που είναι γύρω μου» και «θα γίνει αύριο στις 10 με 11 το πρωί, ώρα Ανατολικής Αυστραλίας».shattack

Ακολούθως, σημείωσε ότι θα βάλει τέλος στη ζωή του, αρκεί να είναι «άνω των 25 ετών, ίσως και 50, μετά θα είμαι ευτυχισμένος». Λίγο μετά έσβησε τις αναρτήσεις στο Facebook, έκλεισε και ξανάνοιξε τον υπολογιστή του.

Την επόμενη ημέρα η Αστυνομία τον συνέλαβε στο οικογενειακό του σπίτι στην περιοχή The Oaks. Πρόκειται για ημιαγροτικό προάστιο, περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά του Campbelltown.

Οι λεπτομέρειες για τις αναρτήσεις του νεαρού, αποκαλύφθηκαν πριν λίγες ημέρες ενώπιον του Εφετείου, όπου εξετάσθηκε η αίτησή του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Εκεί εγνώσθη, επίσης, ότι ο ίδιος έφηβος είχε προβεί και σε άλλες αναρτήσεις, που κρίνονται βίαιες, φέτος τον Μάιο.

Στις 23 Μαΐου φέρεται ότι είχε γράψει: «Μπορώ να πάρω ένα πραγματικό, μεγάλο κοφτερό μαχαίρι και να σκοτώσω όσους περισσότερους μπορώ σε ένα λεπτό».

Άλλη ανάρτηση ανέφερε: «Αν ήταν να το κάνω αυτό, θα ήταν η πιο αιματηρή σφαγή που έγινε στην Αυστραλία από την εποχή της σφαγής στο Port Arthur».

Μετά την σύλληψή του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νεαρός, είπε επανειλημμένως στην Αστυνομία ότι ποτέ δεν είχε πρόθεση να κάνει αυτές τις επιθέσεις και οι αναρτήσεις του ήταν κάτι σαν σκληρό αστείο, θέλοντας να αποσπάσει την προσοχή.

«Ποτέ μου δεν θα μπορούσα να πληγώσω κανέναν. Ήθελα μόνο να βρεθώ κι εγώ στο επίκεντρο της προσοχής για μια φορά, επειδή όλοι με αγνοούν» είπε στην κατάθεσή του.

Όταν ρωτήθηκε από νοσηλευτή γιατί τα έγραψε αυτά, απάντησε: «Ήθελα να καταδείξω κι εγώ το πρόβλημα με τις ψυχασθένειες και τον εκφοβισμό. Δεν είχαν να κάνουν τίποτε με το Ισλαμικό Κράτος. Δεν είμαι θρησκευόμενος».

Αναφορά που συνέταξε η Αντιτρομοκρατική Μονάδα ΝΝΟ (NSW Joint Counter Terrorism Team) ισχυρίζεται ότι τον Απρίλιο φέτος ο ίδιος έφηβος είχε πάρει το ηλεκτρονικό όνομα «Lonewolfhunter200». Σε ελεύθερη απόδοση, «μοναχικός λύκος-κυνηγός 200». Η ίδια αναφορά σημειώνει ότι ο 17χρονος μπήκε σε ιστοσελίδα και ρώτησε το εξής: «Πώς να οργανώσεις τρομοκρατική επίθεση χωρίς να το μάθουν οι Αρχές;».

Επίσης, φέρεται ότι έκανε αναζήτηση για το πώς μπορεί να φτιάξει κανείς βόμβα.

Οι συνήγοροι του νεαρού, ανέφεραν ότι θα πρέπει να μείνει ελεύθερος με εγγύηση γιατί δεν έχει ποινικό μητρώο, ούτε διασυνδέσεις με τρομοκρατική ομάδα. Επίσης, έχει διαγνωσθεί ότι υποφέρει από κατάθλιψη και το Σύνδρομο του Ασπεργκερ (Aspergers’ syndrome – σ.σ. διαταραχή του φάσματος του αυτισμού).

Οι δικαστές έκριναν ότι ο νεαρός αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και μπορεί να διαπράξει σοβαρά αδικήματα.

«Ίσως η πιο ενοχλητική πτυχή των αναρτήσεων στο Facebook, είναι ότι έγιναν σε μία σημαντική χρονική περίοδο, από τις 23 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 2016» ανέφερε ο δικαστής Clifton Hoeben, στη δικαστική απόφαση, συμπληρώνοντας: «Αυτές οι αναρτήσεις δεν φαίνεται να ήταν παρορμητικές σκέψεις της στιγμής. Μάλλον, ήταν βασισμένες ή καθοδηγούνταν από βαθύτατα αισθήματα εχθρότητας, από τα οποία διακατεχόταν ο νεαρός εκείνη την περίοδο».

Το παιδί παραμένει στη φυλακή, αντιμέτωπο με την κατηγορία ότι προετοίμαζε ή σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια. Άλλη κατηγορία αφορά την χρήση τηλεπικοινωνιακού δικτύου με πρόθεση να διαπράξει σοβαρό αδίκημα.

Κατά την ώρα της σύλληψής του 17χρονου, ο πατέρας του είχε δηλώσει: «Δεν είναι τρομοκράτης. Έχει θέματα με την ψυχική του υγεία. Προσπαθούσε να κάνει πλάκα. Αυτό είναι μόνο».

Πηγή:neoskosmos.com