Προσφυγή του Alpha στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις τηλεοπτικές άδειες

Αθήνα.- Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε το πρωί της Παρασκευής ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha καταγγέλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό και προσπάθεια να προκληθεί ζημιά στους συμμετέχντες στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο ιστορικό της προσφυγής καταγράφεται στην αρχή με ποιο τρόπο ο σταθμός πήρε μέρος στη διαδικασία και πώς αποκλείστηκαν στο πρώτο στάδιο το Mega και η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, αλλά παρ’ όλα αυτά η δεύτερη πήρε τελικά μέρος στον διαγωνισμό, που έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου.

Αφού καταγράφονται οι προσωρινοί υπερθεματιστές και τα ποσά με τα οποία ανακηρύχτηκαν προσωρινοί δικαιούχοι των αδειών, δηλώνει ότι «η εταιρεία μας με προσφορά ύψους 61.000.000, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερη των δυο πρώτων προσωρινών υπερθεματιστών δεν κατάφερε να λάβει άδεια, αφού αποκλείσθηκε στον 117ο γύρο από την τελική αναμέτρηση και κατετάγη δεύτερη κατά σειρά στον πίνακα επιλαχόντων… Η πρώτη ήταν η εταιρεία DIMERA του Ιβάν Σαββίδη…».

Σύμφωνα με την προσφυγή, οι δηλώσεις Σαββίδη μετά το τέλος του διαγωνισμού δείχνουν ότι «η συνυποψήφια εταιρεία του Ι. Σαββίδη προέβη ομολογημένα τουλάχιστον κατά την τέταρτη άδεια σε προσχηματικές αυξήσεις του τιμήματος, δίχως καμία πρόθεση να διεκδικήσει την άδεια, αλλά με αποκλειστικό σκοπό να διογκώσει υπέρογκα το τίμημα και να πληρώσουν οι διαγωνιζόμενοι περισσότερα χρήματα, δηλαδή να ζημιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο…».

Η ομολογημένη αυτή συμπεριφορά, σύμφωνα με την προσφυγή, συνιστά «παραβίαση των όρων της προκήρυξης, που επισύρουν την κύρωση του αποκλεισμού από τον διαγωνισμό και την κατά πτώση της εγγυητικής επιστολής. Συνιστούν ακόμη απόπειρα επηρρεασμού των μελών της Επιτροπής του διαγωνισμού ή των λοιπών συμμετοχόντων… ».

Στην προσφυγή επίσης κατηγορείται η Γενική Γραμματεία ότι δεν απέκλεισε την εταιρεία Σαββίθδη κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και του ευρωπαϊκού επίσης.

Επικαλείται ο Alpha και την οδηγία 2002/77/ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που κάνει λόγο για αντικειμενικά αμερόληπτα, αναλογικά και διαφανή κριτήρια στη χορήγηση των αδειών. Επικαλούνται επίσης και άλλη Οδηγία, η οποία επιβάλλει στα κράτη μέλη να διασφαλίζουν σε αυτή τη διαδικασία τον μη επηρρεασμό στη λήψη των αποφάσεων με αθέμιτο τρόπο, ακόμα και παρέχοντας παραπλανητικές πληροφορίες.

Newsroom ΔΟΛ