Δεκτή η παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη που επιτέθηκε στον Γιάννη Μουζάλα

Αθήνα
Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την παραίτηση την οποία του υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του το πρωί, ο κ. Βουδούρης δήλωνε ότι βρισκόταν υπό παραίτηση, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Στις ίδιες δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου» και πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

Μιλώντας το μεσημέρι στον Βήμα 99,5 δήλωσε ότι η παραίτησή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ χαρακτήρισε μύθευμα και ψεύδος ότι πίεσε «να τοποθετηθεί Διευθύντρια Πρώτης Υποδοχής της επιλογής μου».

«Έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό γιατί η εντολή που μου έδωσε δεν έχει αντικείμενο και οι δομές είναι ακυβέρνητες» είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί διοικητές.

«Δεν μου έχει εκχωρήσει ο υπουργός το δικαίωμα να ορίζω τους διοικητές στα νησιά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «επί δύο μήνες προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον Γιάννη Μουζάλα».

Νωρίτερα ο Οδυσσέας Βουδούρης είχε επιρρίψει ευθύνες στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα σχετικά με τις αρμοδιότητές του.

«Το ερώτημα είναι απλό. Γιατί ο υπουργός δεν εφαρμόζει το νόμο;» ανέφερε ο κ. Βουδούρης μιλώντας το πρωί στον Σκάι.

Παράλληλα έκανε έκκληση στον αναπληρωτή υπουργό να συναντηθούν και να του πει «πρόσωπο με πρόσωπο» αν δεν τον θέλει στη θέση αυτή.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα τον Απρίλιο στην ομώνυμη Γενική Γραμματεία που τότε συστάθηκε με τον νόμο 4375/2016. Ωστόσο έκτοτε δεν έχει επισήμως αναλάβει αρμοδιότητες εφόσον ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δεν έχει υπογράψει το σχετικό ΦΕΚ.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός με έγγραφό του προς το γραφείο του Γενικού Γραμματέα στις 3 Αυγούστου ζητά από τον Οδυσσέα Βουδούρη να τον ενημερώνει για κάθε του απόφασή του ώστε να τις εγκρίνει, έως την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας στις 8 Σεπτεμβρίου με επιστολή του προς τον υπουργό τον ενημερώνει για την κρισιμότητα της κατάστασης στο προσφυγικό καθώς μια σειρά ενεργειών που ορίζει η νομοθεσία όπως η διοικητική δομή των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων έχουν κολλήσει εξαιτίας του ότι δεν έχει επισήμως αρμοδιότητες η Γενική Γραμματεία και ο ίδιος προσωπικά.

«Αγαπητέ Γιάννη σήμερα καθίσταται πλέον επικίνδυνο να συνεχίσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη χώρα μας συνολικά…», επισημαίνει.

Η Νέα Δημοκρατία

«Η παραίτηση Βουδούρη είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής ανεπάρκειας στην αντιμετώπιση ενός ακόμα, πολύ σοβαρού για τη χώρα ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και τα όσα οδήγησαν σε αυτήν, επιβεβαιώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να εργασθεί με στοιχειώδη συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ο. Βουδούρη, να υποβάλει την παραίτησή του, -ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε δραματικές τις συνθήκες όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη χώρα μας και προειδοποίησε για δυσμενείς εξελίξεις, σε σχέση με την Τουρκία, -δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την ανεύθυνη, ανεπαρκή και επικίνδυνη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» σχολίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Η ανεπαρκής και ανεύθυνη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, εκθέτει τη χώρα μας, προσβάλλει τον πολιτισμό μας και ακυρώνει στην πράξη την εικόνα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα ο ελληνικός λαός, στο δράμα των ανθρώπων αυτών» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ΙΣΑ.

Newsroom ΔΟΛ