Πτωχεύει ο κολοσσός HANJIN SHIPPING CO – Τριγμοί στην παγκόσμια Ναυτιλιακή οικονομία

Τριγμούς και αναταράξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να προκαλέσει η προσφυγή του κορεατικού κολοσσού «Hanjin Shipping Co»Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που μεταδίδουν πως 93 πλοία της Hanjin παραμένουν τις τελευταίες μέρες «εγκλωβισμένα» σε 51 λιμάνια, 26 χωρών του κόσμου.

Η «Hanjin Shipping Co» είναι η έβδομη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία στον κόσμο .

Μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, αναλυτές εκτιμούν πως «η πτώση της Hanjin Shipping μοιάζει με την αντίστοιχη της Lehman Brothers για τις αγορές».

Μεταξύ αυτών που έχουν ναυλώσει πλοία στη Hanjin Shipping, βρίσκονται και ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, με αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο Έλληνες εφοπλιστές που επηρεάζονται άμεσα από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Το σημείο, στο οποίο δραστηριοποιούνταν η Hanjin Shipping Co., στο μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Κορέας, ήταν ένα από τα πλέον ενεργά σε ολόκληρο τον κόσμο. στον πτωχευτικό νόμο για προστασία από τους πιστωτές του.

image

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Καθημερινά, δεκάδες πλοία που μετέφεραν κοντέινερ με προϊόντα έφταναν και ξεφόρτωναν στο σημείο, το οποίο να σημειώσουμε πως είναι σε έκταση μεγέθους ίσου με 100 (!) ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ο Seo Seong Deok, ένας 35χρονος οδηγός βλέπει τα εκατοντάδες ακινητοποιημένα κοντέινερ και αναρωτιέται αν αυτή η εικόνα θα αλλάξει.

«Δεν έχουμε δουλειά πλέον» λέει ο Seo, που είναι ένας από τους 1.000 οδηγούς που απασχολούνταν κι έχουν μείνει πια στο δρόμο. «Η πύλη της Hanjin στο λιμάνι ήταν πάντα γεμάτη με φορτηγά και πλέον φρέσκα προϊόντα σαπίζουν μέσα στα πλοία» συνεχίζει ο ίδιος.

Αναλυτές τονίζουν πως η κατάρρευση του ναυτιλιακού κολοσσού συνέβη τη χειρότερη δυνατή χρονικά στιγμή, αφού ο μήνας Σεπτέμβριος αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» των εμπορικών συναλλαγών (σ.σ.:  Οι έμποροι προετοιμάζονται τον μήνα αυτό για γιορτές όπως η ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα). Οι υπεύθυνοι του λιμανιού τονίζουν πως οι ιδιοκτήτες προσπαθούν εναγωνίως να βρουν εναλλακτικές επιλογές.

zougla.gr