Το οδοιπορικό ενός επικού εποικισμού-Η ιστορία των Χαλκιδικαίων της Αυστραλίας

Εκδόθηκε από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής το βιβλίο που περιγράφει την ιστορία του εποικισμού, της εγκατάστασης, της κοινωνικο-οικονονικής συγκρότησης, της πολιτισμικής ανέλιξης, της διεθνοτικής διασύνδεσης των 10.000 Χαλκιδικαίων της Αυστραλίας.

shtamis024

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Το βιβλίο συνέγραψε, ύστερα από επισταμένη έρευνα στα αρχεία των συλλόγων, συνεντεύξεις και τεκμηρίωση πρωτογενών εγγράφων, ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Τάμης. Προλογίζοντας το βιβλίο, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής και γεν. γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, πρώην βουλευτής Δρ. Βασίλειος Παππάς, χαρακτήρισε το έργο «μνημειώδες», μοντέλο αντικειμενικής ιστοριογραφίας και μελέτη που τιμά τον απόδημο Ελληνισμό.

Την πρωτοβουλία για τη μελέτη και συγγραφή του βιβλίου είχε ο Σύλλογος Χαλκιδικαίων Μελβούρνης «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης», ο οποίος και ανέλαβε όλα τα έξοδα. Συγκεκριμένα, προηγήθηκε συγκέντρωση χορηγιών από γενναιόδωρους Χαλκιδικείς και, βέβαια, χρησιμοπoιήθηκαν και πόροι του Συλλόγoυ. Από τις χορηγίες και τις πωλήσεις του βιβλίου αναμένεται να εξοφληθούν όλα τα έξοδα που προέκυψαν για τη συγγραφή και την έκδοσή του. Προς τον σκοπό της έκδοσης, το έργο συντονίστηκε και στηρίχθηκε οικονομικά από το Σύλλογο Χαλκιδικαίων Μελβούρνης, ωστόσο εναρμονισμένα, λειτουργικά και με αγαστή συνεργασία όλων των συλλόγων Χαλκιδικαίων η έκδοσή του έγινε πραγματικότητα.

«Η συγγραφή και έκδοση του βιβλίου, μας ένωσε ως σύλλογο στη Μελβούρνη, αλλά αποτέλεσε γέφυρα για να ενωθούμε και με τους Χαλκιδικείς των άλλων Πολιτειών» δήλωσε ένας από τους πρωταγωνιστές της έκδοσής του, ο κ. Ανδρέας Μπαλλής.

«Είχαμε άψογη συνεργασία με τον κ. Τάμη, ο οποίος εργάσθηκε πάντα με απόλυτο επαγγελματισμό και ως επιστήμονας απέφυγε όλα όσα θα μπορούσαν να πληγώσουν και να ματώσουν. Ως ιστορικός, αποδίδει την ιστορική αλήθεια χωρίς να θίγει. Αυτό μας εντυπωσίασε και μας ένωσε. Αφήνουμε στις νέες γενιές την ιστορία μας, τους παραδίδουμε τη μνήμη των γονιών και των παππούδων τους, για να μας θυμούνται και να διδάσκονται» διευκρίνισε ο κ. Μπαλλής.

Σημαντικότατος ήταν ο ρόλος και συμβολή του πρώην προέδρου των Χαλκιδικαίων, κ. Πανταζή Αμαξόπουλου, ο οποίος υλοποίησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών και παρά τις αρχικές δυσκολίες, ολοκλήρωσε την αποστολή της μελέτης και έκδοσης της ιστορίας των συντοπιτών του, έχοντας πλήρη και απόλυτη εμπιστοσύνη στον συγγραφέα του έργου.

«Η αξία του βιβλίου αυτού βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν καταγράφει απλώς την ιστορία των συλλόγων μας, αλλά προβάλλει επίσης τη ζωή και τον αγώνα των χιλιάδων Χαλκιδικαίων στην Αυστραλία, την εγκατάστασή τους, τις δυσκολίες τους, τα επιτεύγματά τους, τους ανθρώπους που ξεχώρισαν με το έργο τους. Έτσι τιμούμε τη μνήμη αυτών που έφυγαν, επιβραβεύουμε αυτούς που ζουν, και αφήνουμε ως κληρονομιά στα εγγόνια μας την ιστορία μας στον τόπο αυτό. Πρόκειται για το μοναδικό δώρο που θα μείνει για πάντα και θα τους θυμίζει την ιστορία των πατέρων τους» είπε ο κ. Αμαξόπουλος.

Το βιβλίο εκτύπωσε η Εταιρεία Ellikon και επιμελήθηκε η κ. Μαρία Σακελλαρίδη. Το βιβλίο που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα, για να αποτελέσει δώρο των πρωτοπόρων στα παιδιά και στα εγγόνια τους, αναφέρεται, στα πέντε κεφάλαιά του, στην έξοδο των Χαλκιδικαίων από τον γενέθλιο τόπο, τη φάση της δύσκολης εγκατάστασης στην Αυστραλία, τα χρόνια της επιβίωσης και των δυσκολιών, την οργάνωση των Χαλκιδικαίων σε συλλόγους στο Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα και τη Μελβούρνη, τη σχέση τους με την Ελλάδα και την ομογένεια της Αυστραλίας. Στο βιβλίο, επίσης, καταγράφονται συνοπτικά οι ιστορίες όλων όσων συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια και έδωσαν στοιχεία της ζωής τους – συνολικά 400 και πλέον οικογένειες από ολόκληρη την Αυστραλία.

«Τόσο από την άποψη του περιεχομένου όσο και από την εμφάνισή του, πρόκειται για μια όντως εξαιρετική εργασία που ολοκληρώθηκε με πολύ μεράκι και τέχνη» δήλωσε ο εκδότης κ. Παππάς. «Εντύπωση προκαλεί η χρήση των πηγών, η ενδελεχής τεκμηρίωση των κειμένων και ο άψογος τρόπος με τον οποίων παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές των Χαλκιδικαίων από το 1960 μέχρι και τις ημέρες μας. Χαρακτηριστικό του άψογου επαγγελματισμού του συγγραφέα, κ. Τάμη, είναι ότι περιγράφει και αξιολογεί τις δύσκολες στιγμές της σύγκρουσης και των αντιθέσεων, κρατώντας ισορροπίες και αποχρωματίζοντας τα σκοτεινά σημεία, γεγονός που εκτιμάται από τον αναγνώστη» διευκρίνισε ο κ. Παππάς.

To Διοικητικό Συμβούλιο του «Αριστοτέλη Σταγειρίτη» υπό την προεδρία της κ. Ελένης Χατζηλία, της γραμματέως κ. Περσεφόνης Γκουλέτσα-Μαστρογιάννη και του ταμία κ. Ελευθέριου Κούρτη καλούν τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να προμηθευτούν έγκαιρα το βιβλίο και να το διαδώσουν, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στη διάδοση της ιστορίας των Χαλκιδικαίων στην Αυστραλία, «τιμώντας έτσι τον αγώνα και την προσφορά τους».

Το βιβλίο της ιστορίας των Χαλκιδικαίων θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό της Μελβούρνης, ο ηγέτης του Nick Xenophon Party, γερουσιαστής κ. Νίκος Ξενοφών, την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016, στις 7.30μμ., στο οίκημα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Με προθυμία, ενθουσιασμό αλλά και πνεύμα συνεργασίας, η ηγεσία των Χαλκιδικαίων στο Σίδνεϊ και την Αδελαΐδα προετοιμάζουν τα δικά τους μέλη για να αποκτήσουν το βιβλίο και να χαιρετήσουν την έκδοσή του. Οι Χαλκιδικείς της Αδελαΐδας θα παρουσιάσουν το βιβλίο στη Λέσχη της Παμμακεδονικής Ν. Αυστραλίας, στις 16 Δεκεμβρίου 2016 με ομιλητή τον γερουσιαστή κ. Νίκο Ξενοφώντα.

πηγή:neoskosmos.com