Επιχείρηση κατευνασμού από την κυβέρνηση-Ανυποχώρητος ο Ιερώνυμος

Αθήνα.- Σε κινήσεις προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον υπουργό Παιδείας με αφορμή το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών προχωρά η Κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως διέρρευσε χθες από κύκλους του, εκτιμά ότι «είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα και θα πρέπει όλες οι πλευρές να εστιάσουν στα ζητήματα του σήμερα», επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Εκκλησία.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε και ο Νίκος Φίλης. Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, εμφανίστηκε έτοιμος να υποχωρήσει και να ανοίξει τον δρόμο για συνεννόηση με την Εκκλησία.

«Εάν βοηθάει τη συζήτηση για το μάθημα των Θρησκευτικών να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως και το βάζω. Δεν είμαι εγωιστής ούτε είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι είναι αμετανόητοι και συνομιλούν με το υπερπέραν. Είμαι γήινος άνθρωπος και θέλω να διευκολύνω τη συνεννόηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πέρασε το Σαββατοκύριακο στα Ιωάννινα, όπου εγκαινίασε το μουσείο αργυροχοΐας, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά είτε στον Νίκο Φίλη, ή στην κρίση που ξέσπασε.

Βέβαια, οι δίαυλοι επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής με το υπουργείο Παιδείας έχουν κλείσει ερμητικά και όσες προσπάθειες έκανε ο Νίκος Φίλης για να συνομιλήσει με τον κ.Ιερώνυμο έπεσαν στο κενό.

Αντιθέτως, ο Αρχιεπίσκοπος έχει διατηρήσει ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, που θεωρεί ως τον μόνο ισόκυρο συνομιλητή του για τα εκκλησιαστικά θέματα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται η αυριανή συνάντηση του κ. Ιερώνυμου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν διαχωρίσει σαφώς τη θέση τους «γραμμή» από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κόντρα με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά.

Δυσπιστία της Εκκλησίας απέναντι στον Φίλη

Στο στρατόπεδο της Ιεράς Συνόδου επικρατούν «πολεμικές προετοιμασίες» ενόψει της σύγκλησης της Ιεραρχίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Πολλοί Μητροπολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έως δύσπιστοι απέναντι στον υπουργό Παιδείας και τις προθέσεις του, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του είναι αμφίσημες και αποπροσανατολιστικές, δείχνοντας ένα σκληροπυρηνικό πνεύμα, μακριά από όσα ο ίδιος ισχυρίστηκε σε χθεσινή δήλωσή του ότι «σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία, με πνεύμα ενότητας της κοινωνίας, ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Με το βλέμμα μπροστά και όχι με ιδεολογικές αντιπαραθέσεις για το παρελθόν».

Την ίδια ώρα, οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου έχουν ξεκινήσει να «συναρμολογούν» τον σκελετό της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου που θα απευθύνει την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στην έναρξη των εργασιών της Ιεραρχίας με την οποία, όπως λένε, θα αντικρούσει όσα ισχυρίστηκε ο Νίκος Φίλης την προηγούμενη εβδομάδα για το ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία τις περιόδους της κατοχής και της δικτατορίας.

Παράλληλα, αρκετοί είναι οι Μητροπολίτες, που συντάσσουν τις δικές τους παρεμβάσεις προς την Ιεραρχία οι οποίες θα είναι επιθετικές για τον υπουργό Παιδείας και ταυτόχρονα υποστηρικτικές για τον Αρχιεπίσκοπο.

Πηγή: real.gr