Ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής κινητοποιεί για την ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία δυναμική πρωτοβουλία, που στόχο έχει να σπάσει το φράγμα της σύγχρονης ομογενειακής απραξίας σε θέματα που άμεσα την αφορούν, ανέλαβε το μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) και Βουλευτής στην Σουηδική Βουλή, Σωτήρης Δελής.

Ο ομογενής πολιτικός, ως εκπρόσωπος της Γηραιάς Ηπείρου, συνέταξε και απέστειλε e mails  σε όλους, με ελληνικές ρίζες και καταγωγή, ευρωπαίους, μέλη των διαφόρων δημοκρατικών συνελεύσεων, προκειμένου να τους πληροφορήσει για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων!

Με το κείμενο του e mail, ο ομογενής βουλευτής ενημερώνει τους συναδέλφους του για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να τακτοποίηση το θέμα αυτό. Μάλιστα, τους προσκαλεί να καταθέσουν «προτάσεις και δράσεις» για την ανακίνηση του θέματος στην ελληνική κυβέρνηση ώστε η τελευταία να ανταποκριθεί στην Συνταγματική επιταγή και να καταθέσει, επιτέλους, το Νόμο για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων του εξωτερικού.

Το κείμενο του e mail που απέστειλε ο βουλευτής Σουηδίας Σωτήρης Δελής, έχει ως ακολούθως:

<<Dear Hellines in Diaspora,

Ονομάζομαι Σωτήρης Δελής είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ΔΣ, της ΠΑ.Δ.Ε.Ε εκπροσωπώντας την Ευρώπη και βουλευτής στην σουηδική Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που σας απευθύνομαι μέσω e mail και εκτός από τους χαιρετισμούς μου στους Έλληνες φίλους της Διασποράς σε ευρωπαϊκές χώρες επιθυμία να σας ενημερώσω για ένα θέμα που το βρίσκω εξαιρετικά σημαντικό για τον Ελληνισμό εκτός Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΠΑ.Δ.Ε.Ε και αγαπητός φίλος κ Θωμάς Κατσiαντώνης, αλλά και οι εξαίρετοι συνάδελφοι στο ΔΣ Γιάννης Πανταζόπουλος και Φίλιππος Κίτσος πληροφορούνται για τα κάτωθι.

Ένας μεγάλος στόχος της ΠΑ.Δ.Ε.Ε ήταν και είναι ο επιστολικός ψήφος της Διασποράς στις ελληνικές εκλογές. Είναι ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο δικαίωμα που μέχρι τώρα πολλές κυβερνήσεις μας το αρνούνται. Αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε στην Αθήνα τον Ιούλιο εφέτος κάναμε μια σειρά συναντήσεων όπου  όλα σχεδόν τα κόμματα υποσχέθηκαν να μας βοηθήσουν σ αυτή μας την προσπάθεια.

Δυστυχώς και όπως και οι ίδιοι διαπιστώσαμε οι υποσχέσεις αυτές ήταν χωρίς νόημα μια και το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου από τις χώρες που διαμένουμε παραμένει ένα μεγάλο και άλυτο θέμα για μας.FullSizeRender (1)

Η ελληνική πολιτεία, της ποιας είμαστε υπήκοοι, αρνείται στην πραγματικότητα την συμμετοχή μας στα κοινά για πολλούς και διάφορους λόγους.

Θα σταματήσω εδώ αγαπητοί συμπατριώτες με την υπόσχεση ότι όσο προσωπικά θα είμαι μέλος του ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου της διασποράς. Πιστεύω επίσης ότι και οι συνάδελφοι μου στο ΔΣ έχουν την ίδια πρόθεση και στηρίζουν τις προσπάθειες που όλοι μας πλέον επιχειρούμε.

Εάν υπάρχουν ερωτήσεις, προτάσεις δράσεων κλπ. στο θέμα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων της διασποράς, θα χαιρόμουν να τις διαβάσω ή να τις ακούσω.

Με θερμούς και φιλικούς χαιρετισμούς,
Σωτήρης Δελής

Member of Parliament
Committee on Foreign Affairs
Swedish Parliament>>.