Πλησιάζει τις ΗΠΑ ο τυφώνας Μάθιου – Στους 265 οι νεκροί στην Καραϊβική

 

ΗΠΑ.- Σε δραματικά επίπεδα έχει ανέλθει ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Matthew (Μάθιου) από την Αϊτή, τη στιγμή που ο τυφώνας πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κηρύσσει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο τυφώνας Μάθιου κόστισε τη ζωή σε 261 ανθρώπους στην Αϊτή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, και πλησιάζει τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ο τυφώνας σάρωσε την Καραϊβική την Τρίτη και την Τετάρτη.

O τυφώνας Μάθιου «χτυπά» και τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αναγκάζοντας εργοστάσια ραφιναρίσματος ζαχαροκάλαμου και παραγωγής χυμού πορτοκαλιών στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ να βάλουν λουκέτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πολιτεία της Φλόριντα. Με την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα θα αποδεσμευτούν άμεσα ομοσπονδιακά μέσα για να παρασχεθεί βοήθεια στις τοπικές αρχές ενώ οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας (DHS) και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (Fema) θα αναλάβουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μάθιου, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4, κινείται προς τα βόρεια και συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα και αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα και να συνεχίσει την πορεία του κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, μέχρι τη Νότια Καρολίνα, τις επόμενες ώρες.

Οι αρχές έχουν καλέσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε παράκτιες περιοχές, για να είναι ασφαλείς.

Η τροπική καταιγίδα Νικόλ, που πλήττει τις Βερμούδες, ενισχύθηκε και μετατράπηκε σε τροπικό κυκλώνα, με ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα ενώ ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός τις επόμενες ώρες. Για την ώρα δεν θεωρείται σκόπιμο να σημάνει συναγερμός, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Τυφώνων καθώς η Νικόλ βρίσκεται στα δυτικά του Μάθιου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Μεγάλη κινητοποίηση στις ΗΠΑ, με τις νότιες Πολιτείες να προετοιμάζονται για το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου.

Οι αρχές κάλεσαν περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε παραλιακές περιοχής στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Φλόριντα -και ειδικά το Μαϊάμι- αναμένεται να δεχτεί άμεσο χτύπημα και 1,5 εκατομμύριο πολίτες έλαβαν συμβουλές από τις Αρχές να μην λάβουν ελαφρά την εντολή εκκένωσης.

Εάν η Φλόριντα δεχθεί «άμεσο χτύπημα» από τον κυκλώνα Μάθιου, θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζική καταστροφή» σε μέγεθος που η πολιτεία έχει να δει από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Αντριου το 1992.

Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα από την Αϊτή: Τουλάχιστον 108 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, ενώ συνολικά 102 ήταν τα θύματα στην Καραϊβική.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία μονάχα κοινότητα της Αϊτής, στο Ρος-α-Μπατό, στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει «καταστραφεί ολοσχερώς».

«Ολόκληρη η νότια ακτή της Αϊτής, από την πόλη Καγιέ έως το Τιμπουρόν, έχει καταστραφεί» δήλωσε ο βουλευτής Οστίν Πιέρ Λουί.

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στην Καραϊβική από τον κυκλώνα Φέλιξ που έπληξε την περιοχή το 2007.

Καθώς πλησιάζει στη Φλόριντα ο κυκλώνας ενισχύθηκε εκ νέου στην κατηγορία 4 της πενταβάθμιας κλίμακας με ανέμους άνω των 200 χλμ/ώρα.

B98B80532798A69A5A89415F39341A9A