Ποια θέματα συζήτησαν Χίλαρι-Τραμπ

ΗΠΑ.- Μετά την περίπου δεκάλεπτη αντιπαράθεση σχετικά με τη συμπεριφορά τουΝτόναλντ Τραμπ απέναντι στις γυναίκες, οι δύο αντίπαλοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους στα υπόλοιπα μεγάλα θέματα που τους χωρίζουν.

Η Χίλαρι Κλίντον υπενθύμισε διάφορα θέματα για τα οποία έχει απασχολήσει ο Τραμπ στο παρελθόν όπως το γεγονός ότι ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του στρατιώτη που πέθανε στο Ιράκ για τα σχόλια που έκανε για τη θρησκεία του, ή για τον ψευδή ισχυρισμό του ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε στην υποψήφια των Δημοκρατικών, λέγοντας ότι η ίδια είναι που έχει στήσει την εκστρατεία της στα ψέματα και την απείλησε ότι θα την οδηγήσει στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των e-mails: «Εσείς πρέπει να ζητήσετε συγνώμη για τα 33.000 e-mails που έχετε διαγράψει. Θα ζητήσω από τον γενικό εισαγγελέα να διεξάγει έρευνα για τα ψέματα που έχετε πει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα αυτό η Χίλαρι απολογήθηκε λέγοντας ότι «υπήρξε λάθος και το παραδέχτηκα. δεν θα προσπαθήσω να βρω δικαιολογίες. Όμως πρέπει να πούμε ότι μετά από έρευνες ενός χρόνου αποδείχτηκε ότι ειπώθηκαν και αρκετές ανακρίβειες γύρω από αυτό το θέμα».

 

Obama Care: Η ερώτηση του κοινού αφορούσε το θέμα της μεταρρύθμισης στην υγεία από την κυβέρνηση Ομπάμα, και συγκεκριμένα τί θα κάνουν οι δύο υποψήφιοι για να βελτιώσουν την κάλυψη και να μειώσουν το κόστος του Obama Care.

Η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε την μεταρρύθμιση αυτή, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί βελτίωση ο νόμος για να μειωθεί το κόστος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άρνηση κάλυψης από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Να μειώσουμε το κόστος και να διευρύνουμε την κάλυψη. Όχι όμως να αποσύρουμε το νόμο αλλά να τον βελτιώσουμε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ ήταν εντελώς αρνητικός : «To ObamaCare είναι μια καταστροφή. Δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ. Είναι πολύ κακή ασφάλιση και ιδιαίτερα δαπανηρή για όλους και για τη χώρα μας. Πρέπει να την αντικαταστήσουμε».

 

Ισλάμ: Η Κλίντον εμφανίστηκε ενωτική, λέγοντας «θεωρούμε ότι η μουσουλμανική κοινότητα είναι ίση με τις υπόλοιπες. Η μη συνεργασία με τους Μουσουλμάνους είναι ένα δώρο για τον ISIS. Δεν έχουμε πόλεμο με τους Μουσουλμάνους πολίτες των ΗΠΑ», ενώ ο Τραμπ ήταν για άλλη μια φορά απόλυτος, λέγοντας ότι υπάρχουν σε πολλά μέρη ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να εισέλθει στη χώρα για τον οποίο θα πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

 

Φορολογικό σύστημα: Ο Τραμπ επανέλαβε ότι στόχος του είναι να μειώσει τη φορολογία των μεγάλων εταιριών, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ωφελήσει τη μεσαία τάξη. Η Κλίντον τον κατηγόρησε ότι απλώς θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του και γενικότερα τους πλούσιους, λέγοντας « πρέπει να έχουμε υψηλούς φόρους για όσους κερδίζουν πολλά εκατομμύρια. Άνθρωποι σαν τον Τραμπ πληρώνουν μηδενικό φόρο κι αυτό είναι άδικο».

Σε αυτό το σημείο απάντησε ο Τραμπ, αρνούμενος την κατηγορία ότι δεν πληρώνει φόρους και ανέφερε ότι ναι μεν καταβάλλει φόρους, αλλά εκμεταλλεύεται τα παραθυράκια του νόμου όπως και άλλοι.

Εξωτερική πολιτική: Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι θα ήταν υπέροχο για τις ΗΠΑ αν μπορούσαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία εναντίον του ISIS: «Δείτε τι έγινε με τον Καντάφι, ήταν η απόλυτη καταστροφή. Ό,τι κάνατε στην εξωτερική πολιτική ήταν μια καταστροφή. Η Ρωσία, το Ιράν και ο Άσαντ πολεμούν τον ISIS. Και με αυτούς πρέπει να συνεργαστούμε».

Για το ζήτημα της Συρίας η Κλίντον τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τη στάση των Ρώσων. «Υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει παύση του πυρός για να δούμε πώς μπορούν να βρεθούν διπλωματικές λύσεις. Όμως το θέμα εδώ είναι οι φιλοδοξίες και η επιθετικότητα της Ρωσίας. Και τώρα θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές των ΗΠΑ και δεν θέλουν εγώ να είμαι πρόεδρος. Θέλω να συνεργαστούμε και εγώ θα μπορούσα να διαπραγματευτώ μαζί τους με μεγαλύτερη ισχύ».