Χιλιάδες κόσμου στο φεστιβάλ της κοινότητας Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Έντονο ήταν το άρωμα της Ελλάδος και της Κύπρου στο ετήσιο φθινοπωρινό φεστιβάλ που με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε για 45η συνεχή χρονιά φέτος η κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης από τις 6-9 Οκτωβρίου.

Οταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, το 1971, το φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου ήταν το πρώτο έθνικ φεστιβάλ στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, το οποίο έμελλε να εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό και για τις άλλες ελληνορθόδοξες κοινότητες. Τα τελευταία χρόνια, με το φεστιβάλ αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος των Ελληνικών φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ανοίγει κάθε Μάιο με τον Αγιο Δημήτριο Αστόριας.

Για ένα τετραήμερο οι χιλιάδες επισκέπτες του είχαν μια ξεχωριστή ευκαιρία να γευθούν, υπό τους ήχους ζωντανής ελληνικής μουσικής, παραδοσιακά φαγητά και γλυκά από την Ελλάδα και την Κύπρο, να αναζητήσουν διάφορα ελληνικά προϊόντα, έργα τέχνης, εικόνες και βιβλία στα περίπτερα που εγκαταστάθηκαν στον αυλόγυρο του ναού, να καμαρώσουν τους μαθητές του ημερήσιου και του απογευματινού σχολείου στις παραδοσιακές χορευτικές τους επιδείξεις, να ξεναγηθούν στο ναό του Αγίου Νικολάου και τέλος να διεκδικήσουν ένα από τα πολλά δώρα που κλήρωσε ο ετήσιος λαχνός το βράδυ της τελευταίας μέρας .01photo-kato-FLUSHING-FESTIVAL5-770x470

Δεκάδες ήταν και φέτος οι εθελοντές που εργάστηκαν για την προετοιμασία και την άψογη λειτουργία του φεστιβάλ χωρίς να υπολογίζουν κόπο και χρόνο με τις ευλογίες του ιερατικώς προϊσταμένου π. Παύλου Παλεστίδη και των ιερέων π. Ιωακείμ Βαλασσιάδη και π. Αριστείδη Γκαρίνη.

Ανάμεσά τους, τα δραστήρια μέλη του κοινοτικού συμβουλίου με τον πρόεδρο κ. Νίκο Καρακώστα, οι ακούραστες κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και οι μητέρες των PTAs των σχολείων της, που ανέλαβαν την προετοιμασία φαγητών και γλυκών και το “flea market”, το “Mens’ League” αλλά και η νεολαία, τα μέλη της GOYA και πολλοί μαθητές που θέλησαν να δουλέψουν δίπλα στους γονείς και στους παππούδες, γεμίζοντάς τους με συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια.

“Οπως κάθε χρόνο είναι μεγάλη η χαρά μας να προσφέρουμε αυτό το πανηγύρι στην ευρύτερη  κοινότητα και όλους αυτούς που βοηθάνε τον Αγιο Νικόλαο και είναι μεγάλη τιμή που έρχονται όλοι να μας βοηθήσουν”, δήλωσε στη Greek News ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Νίκος Καρακώστας, τονίζοντας πως τα κέρδη του φεστιβάλ δεν είναι μόνο οικονομικά.

Για ενδέκατη χρονιά επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο κ. Σωτήρης Γεωργίου, ο οποίος, όπως και ο πρόεδρος, μεγάλωσε στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου. “Είναι το μεγαλύτερο fundraiser της χρονιάς για να υποστηρίξουμε τις διακονίες της κοινότητάς μας. Και είναι ένα έργο αγάπης των ενοριτών”, τόνισε ο κ. Γεωργίου. Ανέφερε δε πως κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους διοργανωτές αποτελεί ο καιρός που θα επικρατήσει κατά το τετραήμερο, ενώ υπογράμμισε και την αυξημένη παρουσία των νέων τόσο μεταξύ των εθελοντών όσο και μεταξύ των επισκεπτών του φεστιβάλ.

Συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν για μια ακόμη χρονιά ο πρώην πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Λάζαρος (Λάρυ) Χοτζόγλου, ο οποίος μιλώντας στη Greek News ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και όλους τους δωρητές για την καθοριστική βοήθειά τους και στη φετινή διοργάνωση.  “Είμαστε όλοι εδώ, συνεργαζόμαστε όμορφα και ωραία για να έχουμε ένα πετυχημένο τετραήμερο φεστιβάλ”, είπε.

Οσα χρόνια διοργανώνεται το ελληνικό φεστιβάλ είναι ενορίτισσα του Αγίου Νικολάου η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Βασιλική Ντίνας, η οποία μας είπε ότι αγαπάει πολύ και την εκκλησία και την κοινότητά της. “Πάμε πολύ καλά, όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό, για να κρατηθούνε τα ήθη και έθιμά μας από την πατρίδα και εδώ στην Αμερική. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε το καλύτερο για να προοδεύει η Ορθοδοξία, οι παραδόσεις μας, προσπαθούμε να τα κρατήσουμε και να τα μεταδώσουμε και στα παιδιά μας”, ανέφερε η κ. Ντίνας.

Για πρώτη χρονιά πρόεδρος του PTA του απογευματινού σχολείου “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη” η κ. Αργυρώ Φίλλα βρέθηκε μαζί με τις άλλες μητέρες στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, στους λουκουμάδες. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εκκλησία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε όλοι μαζί εδώ και δουλεύουμε. Μα πιο πολύ προσπαθούμε τα παιδιά μας να τα φέρουμε μαζί πιο πολλές φορές, για να να μπορούν να κάνουν φίλουν και να αισθάνονται και αυτά την κοινότητα που μας προσφέρει ο Αγιος Νικόλαος”, σημείωσε η κ. Φίλλα.

Κοντά της η κ. Φρειδερίκη Παππά, ενορίτισσα εδώ και 25 χρόνια και πρώην πρόεδρος του PTA, η οποία ανέφερε πως “ερχόμαστε  με χαρά να βοηθήσουμε την κοινότητά μας”, αλλά και η κ. Μπέση Μαντούρη, από το PTA του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”, η οποία μας είπε πως είναι πολύ καλή η ανταπόκριση του κόσμου κάθε χρόνο.

“Πιστεύω ότι η Εκκλησία και το απογευματινό σχολείο είναι ο καλύτερος τρόπος να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά μας, να μεταφέρουμε τη θρησκεία μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας στις επόμενες γενιές. Και καλώ κάθε Ελληνα, κάθε Ελληνίδα να έρθει στο Αγιο Νικόλαο να γίνει μέλος”, μας είπε η κ. Μαρία Στρατουδάκη, μέλος της κοινότητας τα τελευταία 35 χρόνια, και από τις εθελόντριες κάθε χρόνο του φεστιβάλ.

“Δοξάζω το Θεό διότι και φέτος έχουμε πάρα πολύ κόσμο που υποστηρίζουν την κοινότητα.  Ευχαριστούμε τους εθελοντές που προσφέρουν με πολλή αγάπη πάρα πολύ κόπο για να έχουμε και φέτος ένα καλό φεστιβάλ”, δήλωσε, τέλος, ο π. Αριστείδης Γκαρίνης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην αγιογράφηση του παρεκκλησιού από τον εξ Ελλάδος αγιογράφο Ελευθέριο Γκουρογιάννη.

Πηγή:Greeknewsonline.com